Modni trendovi koji su obeležilii ovu godinu

0
885

Svaka godina sa sobom donese novine na mnogim poljima, a izuzetak nije ni modna industrija. Ove godine smo najveće svetske modele viđali u snažnim i upečatljivim odevnim kombinacijama, a primetan je bio i povratak nekih starih trendova koji su nam svima poznati. 

Godina se polako bližu kraju, pa je vreme da se prisetimo nekih od najpoznatjih trendova koje smo u 2019. najčešće viđali na ulicama, modnim revijama i festivalima širom sveta.

Pastelne nijanse i tonovi su u trendu

Kada je reč o bojama, svake godine se izdvoji njih nekoliko koje dominiraju modnim katalozima, a apsolutni pobednik ove godine su pastelne nijanse. Rolke, džemperi, torbe i dvodelni i jednodelni kupaći za ženepastelne nijanse su obeležile godinu kad je reč o skoro svim vrstama odeće i modnih detalja. 

Njihova neutralna priroda omogućava da se mogu uspešno kombinovati sa skoro svim ostalim bojama, pa ne čudi da su one u poslednje vreme toliko popularne. Nežne i romantične nijanse deluju prijatno i kao takve predstavljaju idealan izbor za sve kombinacije i sve periode godine.

Čini se da su među njima najtraženije bile nijanse roze, ljubičaste, plave, tirkizne i žute, a blagi tonovi ovih boja su se kao trend prenele sa odeće i na šminku, pa se zaista može reći da je 2019. godina obojena najfinijim pastelnim tonovima

Povratak sedamdesetih – zlatne decenije mode

Sedamdesete se često smatraju erom u kojoj je moda cvetala, a mnogi bi rekli da je tada doživela svoj vrhunac. To potvrđuje i činjenica da se trendovi iz sedamdesetih iznova vraćaju na veliku scenu i bivaju oživljeni na pistama najvećih modnih događaja širom sveta.

U velikoj meri smo ih viđali na ulicama i ove godine, ali su trendovi iz sedamdesetih kroz kasniju istoriju bili iznova i iznova oživljavani da ih je danas teško razlikovati od nekih drugih. Da li ste znali da su majice i duksevi koje imaju logo nekih muzičkih grupa trend koji je nastao upravo tada?

Ostali trendovi koje smo rado nosili, a potiču iz sedamdesetih su  svilene haljine, trapezaste pantalone sa visokim strukom, kao i rolke sa uskim rukavima. Kvalitet i atraktivnost ovih trendova su prepoznali mnogi svetski modni brendovi koje su ih uključivali u svoje kolekcije, pa se tako oni mogu naći u većini modnih kataloga i časopisa nastalih 2019. godine.

Održivost i ekološka odgovornost kao novi modni trend

Čini se da je svet konačno počeo da uviđa posledice neodgovornog odnosa prema planeti Zemlji čemu su doprinele i mnoge prirodne nesreće koje su pogodile svet. Globalno zagrevanje i nestašica resursa su sve ozbiljniji problem kome se pridaje sve veća pažnja, a posebno mesto su mu ove godine posvetili i mnogi dizajneri i modni giganti.

Sve je popularnija moda koja je prijatelj naše životne sredine, a to se ispoljava na nekoliko načina. Tu se misli na korišćenje novih vrsta materijala koji su eco – friendly i koji bivaju sve zastupljeniji  sa ciljem da moda postane više održiva, kao i odricanje od uzgajanja životinja u svrhe proizvodnje.

Trend koji je takođe zastupljen, a u direktnoj je vezi sa ekološkom politikom jeste i reciklaža. Sve su češće medijske kampanje koji ističu važnost reciklaže u modi kako bi se osiguralo zdravije okruženje, manja potrošnja energije i manja proizvodnja otpada. Nadamo se da će održiva moda uspeti da se ustali kao stalna praksa, a ne samo kao prolazni trend.

I devedesete su ponovo u modi

Još jedna modna era koja zaslužuje da se nađe na listi su i devedesete, što potvđuje ono što smo u ranijem delu već rekli – modni trendovi se ciklično vraćaju i ponovo nestaju, prilagođavaju se sadašnjosti, a opet ostaju autentični i prepoznatljivi.

pinterest.com

Kada je reč o devedesetim, za ovu deceniju vezujemo  jedidnstvenu odeću često minimalističkog stila kojem se u poslednje vreme rado vraćamo. Sasvim je sigurno da u svom ormaru posedujete neki komad odeće, a da ni ne znate da potiče upravo iz perioda devedesetih godina prošlog veka.

Tu mislimo na majice i haljine bez ramena, koje su devojke ove letnje sezone obožavale. Treba pomenuti i neke modne klasike kakvi su iscepani džins ili teksas jakne – da, i oni su nastali devedesetih godina i od tada postali jedni od omiljenih komada odeće koje svi posedujemo.

Najpopularnije šare – cvetni dezeni i životinjski print

Lista svakako ne bi bila kompletna a da se ne osvrnemo na neke od najpopularnijih šara i printova koji smo ove godine najčešće sretali. 

Ukoliko u svojim ormarima  posedujete neke odevne komade sa cvetnim motivima, ova godina je definitivno bila dobra prilika da u njima ponovo zasijate. Viđali smo ih na haljinama, bluzama, kupaćim kostimima, ali i na jaknama i mantilima.

Rame uz rame sa njima je i neprikosnoveni životinjski print u raznim oblicima. I ova godina je potvrdila da dobro ukombinovan animal print nikada ne izlazi iz mode, a naročito popularan je bio na pantalonama, haljinama i košuljama.

Kao što vidite, 2019. je bila obeležena povratkom mnogih trendova koji su se u prošlosti često nosili. Izvesno je će neki od njih sigurno ostati prisutni kao trendovi i u budućnosti, pa bi naša lista mogla da vam posluži kao inspiracija za vaš naredni šoping.