Automobili koji se najčešće pojavljuju u muzičkim spotovima

0
977
Automobili koji se najčešće pojavljuju u muzičkim spotovima

Od nastanka popularne muzike, pre svega rokenrola, pa sve do danas, automobili su uticali na neke od najvećih pesama ikada napisanih, a odigrali su i ključne uloge u nekim od najboljih muzičkih spotova. I to ne samo u pesmama o automobilima, kojih je takođe bilo mnogo, već popularni četvorotočkaši služe umetnicima da na što bolji način predstave svoju muziku i vizuelno se izraze

Ako vratimo film i prisetimo se nekih legendarnih muzičkih spotova, shvatićemo da se u mnogima od njih pojavljuju brojni automobili, koji su ili središte radnje ili bitan element koji pomaže da se što bolje dočara priča iz spota. 

Ali da li ste se ikada zapitali koji se to automobili najčešće pojavljuju u spotovima popularnih muzičkih umetnika? 

Ukoliko je odgovor potvrdan, onda u nastavku ovog teksta imate priliku da dobijete odgovor na to pitanje i saznate koji su to brendovi automobila bili najinspirativniji muzičkim umetnicima

#1 Ševrolet – statusni simbol 20. veka 

Ševrolet (Chevrolet) je model koji se proizvodi od 1911. godine, a tokom 20. veka je dominirao američkim tržištem. Stoga ne čudi zbog čega je ovaj brend automobila jedan od zastupljenijih u muzičkim spotovima širom sveta. 

Bilo da je reč o modelu Korveta ili Impala, ovaj automobil je poslužio kao inspiracija mnogim muzičarima, pa tako popularne Ševrolet modele možemo videti u spotovima Ice Cube-a, Gven Stefani, Drejka, Lil Vejna, Viz Kalife, Majkla Džeksona, Gorillaz i mnogih drugih poznatih izvođača.

S obzirom na to da se radi o jednom izuzetno kvalitetnom automobilu, to ide u prilog činjenici da se i starije verzije ovog automobila mogu pronaći u izuzetno dobrom stanju, ali po pristojnim cenama. Istina je da ćete verovatno morati da uložite u opremanje vozila, ali najvažnija stvar jeste da dobar akumulator ne mora da bude preskup, pa tako možete povoljno srediti vozilo i pribaviti sebi model kao iz omiljenog video spota. 

#2 Mercedes – nemački gigant u muzičkoj industriji

Mercedes se proizvodi od treće decenije 20. veka i veoma brzo je stekao status “poželjnog” automobila, pre svega zahvaljujući svom kvalitetu, ali i sjajnom dizajnu i vizuelnom izgledu. U vezi sa tim, mnogi poznati muzički umetnici su u svojim video spotovima želeli da imaju neki Mercedesov model. Neki od njih su Jay Z, Nelly, Ashanti, MIA, Majli Sajrus, Selena Gomez, Madona i drugi…

#3 Kadilak – kultni simbol prošlih vremena

Kadilak (Cadillac) je kompanija koja proizvodi luksuzne automobile već više od 100 godina. Ovi automobili su za veoma kratko vreme privukli pažnju ljubitelja četvorotočkaša, ali i stekli njihovo poverenje. 

Poseban i unikat dizajn Kadilak automobila je veoma upečatljiv, pa stoga ne čudi što veliki broj muzičkih umetnika rado koristi ove modele u svojim video spotovima. Izvođač koji je najviše puta iskoristio Kadilak u spotovima jeste Snoop Dog, a svakako ne smemo zaobići ni druge poznate umetnike kao što su The Cardigans, Elvis Presli, Modern Talking, Madonna i mnogi drugi. 

#4 Ford – automobil za sve prilike

Ford je jedan od najstarijih brendova automobila, a modeli ovog proizvođača su široko rasprostranjeni po celom svetu. Ford modeli nisu previše luksuzni, odnosno mogu da ih priušte i vozači sa skromnijim primanjima, a i pored toga ovi automobili su rado korišćeni u muzičkim spotovima popularnih izvođača.

Ford je svakako vrhunac svoje popularnosti imao tokom 70-ih i 80-ih godina prošlog veka, pa se zato i najveći broj pojavljivanja Forda u muzičkoj industriji beleži baš u to doba. Neki od izvođača koji su rado koristili Fordove modele u svojim video ostvarenjima su ZZ Top, The Doors, Brus Springstin…

#5 Ferrari je jedan od najpoželjnijih modela

Italijanski proizvođač luksuznih sportskih automobila – Ferari, je svakako jedan od najpoželjnijih automobila svih vremena. Svako od nas je bar jednom u svom životu poželeo da provoza Ferari. Baš iz tog razloga, oni koji imaju mogućnost da voze jedan ovakav automobil, ne propuštaju priliku da se time pohvale i u svojim video spotovima. 

Među njima su svakako najčešće predstavnici rep muzike, pa su tako Jay Z i Kanje Vest neretko u svojim videima imali baš Ferari automobile, a svakako ne možemo a da ne spomenemo i druge poput Džemirokvaja, Kelvina Harisa itd.

Izdvojili smo za vas i podatke o tome koji se automobili najviše spominju u tekstovima popularnih pesama, ali i po koliko puta.

Kada je u pitanju povezanost muzike i automobila, popularni brendovi se takođe često spominju i u tekstovima pesama. Prema istraživanju sajta koji se bavi objavljivanjem tekstova pesama, brend koji se najviše puta može čuti u popularnim numerama jeste Mercedes, sa čak 4.746 pominjanja. 

Slede Kadilak sa 2.923, Bentli sa 1.400, Ševrolet sa 1.306 i Džip sa 1.127 pominjanja. Pored njih automobilski brendovi koji su takođe zastupljeni u pesmama su Jaguar, Porše, Ford, Dodž i Leksus. O tome koliko su automobili promenili svet i olakšali ljudima svakodnevne aktivnosti ne moramo previše da pričamo, ali je impresivna činjenica koliko su zapravo automobili zastupljeni u popularnoj kulturi. Iako nije sve u fensi kadrovima i automobilima, ovi četvorotočkaši su neizostavni segment brojnih muzičkih videa. Oni već odavno nisu samo prevozno sredstvo, već su postali stvar koja inspiriše i nadahnjuje i svojevrsni simboli koji održavaju karakter i stil onih koji ih poseduju.