Njihova autentičnost osvojila je modni svet

Nekako se podrazumeva da su modeli savršeno građeni, da im odeća stoji kao salivena, ali evo primera da ovo zanimanje nije rezervisano samo za vitka tela i lepa lica. Pravo je osveženje kada se u klasičnom šablonu modelinga pojavi neko drugačiji. I ono što je najvažnije, kada ne dozvoli da mu različitost stane na put, već je upotrebi kao svoju autentičnost i napravi “bum”.

Vini Harlou (Winnie Harlow)

Kanadski model Vini Harlo bila je omlaovažana u školi zbog vitolega – oboljenja kože koje izaziva gubitak pigmentacije, te po celom telu ima bele fleke. Nakon što je napustila školu, na Instagramu ju je otkrila Tajra Benks (Tyra Banks).

tumblr.com

Vini će učestvovati u sledećem Američkom Top Modelu, a postala je i zaštitno lice brenda Desigual. Počela je sa slikanjem za naslovne strane časopisa i učestvovala u kampanji modne marke Diesel.

Melani Gajdos (Melanie Gaydos)

Melani boluje od retke genetske bolesti zbog koje su njene kosti, nokti i zubi deformisani. Zato ima veoma male pore na koži, zbog čega skoro da nema dlake i trenutno ima tri mlečna zuba.

verbluffend.com

Međutim, to je nije sprečilo da postane veoma tražena manekenka. Uspeh je doživela kao student kada je aplicirala na jedan sajt gde su tražili unikatne ljude za modnu fotografiju.

Medlin Stjuart (Madeline Stuart)

Ova hrabra žena koja boluje od Daunovog sindroma pomerila je granice stereotipa kada je 2015. prošetala pistom na Njujoškoj nedelji mode. Uz pomoć svoje mame uspela je da smrša 20 kilograma i tada je počela da se prijavljuje na sajtove za modeling.

mundotkm.com

Medlin je prvi ženski model sa Daunovim sindromom ikada, a njen uspeh ne jenjava i šalje jaku poruku, pa je ljudi širom sveta obožavaju i podržavaju.

Šon Ros (Shaun Ross)

Šon je ušao u legendu kada je postao prvi afričko-američki albino model koji je na samom početku obećavao, pojavivši se na Nedelji mode u Njujorku 2008. godine, kada je još bio tinejdžer. Prvobitno ga je zapazio jedan fotograf, kada je video njegov snimak na YouTube-u kako đuska.

edelscope.com

Pošto je otkriven, Šon se ubrzo našao u nekoliko planetarno popularnih muzičkih spotova, a ostvario se i u ulozi glumca kroz nekoliko kraćih filmova i po koje epizode TV serija.

Andreja Pejić

Maneken/ka srpsko-hrvatskog porekla iz Bosne, rođena kao Andrej. Za vreme rata prebegao je sa porodicom u Australiju. Pre promene pola 2014. godine bio je poznat kao adndrogeni model.

pinterest.com

Učetsvovala je na revijama Žana Pola Gotjea i Marka Džejkobsa, krasila mnoge naslovne strane među kojima je i Vog. Intriganta Andreja navodno je otkrivena dok je radila u McDonadls-u, a danas je uspešan i prepoznatljiv model.

Naslovna fotografija: elcomercio.pe