Zanimljive ideje za kreativno uređenje doma

Dekoracija enterijera za mnoge vlasnike domova predstavlja jednu od najvažnijih stavki kada dođe vreme za uređenje doma. Originalne ideje se mogu realizovati uz malo novca, neke od njih možete sami, a za neke će vam možda biti potrebna pomoć stručnjaka.

Na kraju, najvažnije je da se vaša vizija o tome kako želite da vam izgleda prostor, uklopi u vaš budžet i da se može realizovati. Bitno je ipak da prostor prija oku i da bude skladan, što se postiže dobrim izborom i kvalitetnim ukrasima i materijalima. 

Ukoliko mislite da ne možete ili ne želite sami da razmišljate o dekoraciji doma, mi smo tu da vam u tekstu koji sledi predožimo par zanimljivih ideja. 

Neka vaši zidovu postanu slikarsko platno

Jedna od interesantnih ideja da na originalan način ulepšate vaš dom, svakako je oslikavanje zidova, pri čemu ne bi bilo loše da unajmite umetnika koji se time bavi i koji ba vam naslikao šta god poželite. Umetnik će se sigurno potruditi da motivi na zidu po vašoj želji budu odrađeni profesionalno i uklopljeni prema vašoj zamisli

Profesionalci u ovom poslu vam mogu naslikati bilo šta, ali mi preporučujemo da to bude prilagođeno prostoriji i željama onih koji u njima najviše borave. Ukoliko je u pitanju dečja soba, možete pitati vaše dete šta bi želelo da ima na zidu ili mu predložiti neke opcije, dok je u dnevnoj sobi to zajendički dogovor ukućana. 

Pejzaži deluju relaksirajuće na čovekov um, te mogu biti idealni za prostoriju u kojoj se najviše boravi, kao što je dnevna soba ili trpezarija. Lepo će izgledati i minimalistički detalji prirode kao što su cveće, drvo, ptičice, oblaci i tako dalje.Takođe, apstraktni motivi mogu izgledati poprilično moderno i veselo, a o tome šta će se uklopiti najbolje, možete se dogovarati sa onim koji oslikava vaše zidove. 

Ulepšajte dom neobičnim policama za knjige i ukrase

Neobične police raznih oblika postale su hit u svetu i predstavljaju odličan dekorativni element, a ujedno su veoma praktične. Iskusnim stolarima koji mogu napraviti šta god poželite neće predstavljati problem da realizuju ono o čemu maštate. 

Predlažemo vam police u obliku drveta, čije će grane biti police za ukrase, knjige ili biljke. Police u obliku pčelinjeg saća ili određenog kontinenta mogu biti originalno dizajnersko rešenje za vašu prostoriju, čemu će se i vaši gosti diviti. O detaljima i drugim idejama najbolje je da unajmite grafičkog dizajenira ili stručnjaka za uređenje enterijera, koji će vam sigurno osmisliti raspored polica na najbolji mogući način.  

Pored kockastog i pravouganog dizajna, police mogu da budu kružnog oblika, kao i da se uklapaju u razne prostorije, manjih i većih dimenzija. Izuzetno su moderne fotelje koje su umetnute u police za knjigama ili fotelje koje na svojim boćnim stranama ima prostor ispunjen pregradam za knjige. Na taj način, dok sedite i ispijate kafu, vaše omiljene knjige, časopisi ili novine će vam biti na dohvat ruke. 

Uredite sami – kreativnost ne zahteva velika ulaganja

Ne zahtevaju sve originalne ideje za uređenje doma stručnjaka ili previše ulaganja, a vaša kreativnost ne mora da čeka pravo vreme za prazničnu dekoraciju, već je možete osmisliti u bilo koje doba godine. Mnogo toga možete uraditi sami, dok će ukrasi koje izaberete, iziskivati minimalan trošak. Ukoliko niste zadovoljni ili biste želeli da promenite dekoraciju koju ste sami osmislili u vašem domu, usudite se da eksperimentišete i usvojite neki od naših predloga. 

Tanjiri kao prelepa zidna dekoracija

Tanjiri mogu biti odlični kao zidni dekor. Bilo da su starinski ukrasni tanjiri vaše bake ili čisto beli koje ćete obojiti sami, najbitnije da se uklapaju sa ostalim nameštajem.

Tanjiri će se odlično uklopiti u prostor sa starinskim nameštajem, ali se odlično mogu slagati i sa modernijim, s tim što predlažemo da vi ili neko ko će lepo oslikati određene motive, ispuni čisto bele tanjire. Ako volite minmalizam, držite se samo jednog motiva, a ako volite šarenilo, obojte svaki tanjir drugačijom šarom, kao što su ptičice, cveće, voće, lišče ili apstraktne šare.

Vaših ruku delo – ulepšajte posude za ukrase sami

Za vrlo kratko vreme možete ulepšati stolove i police, a sve što vam je potrebno jesu providne posude i akrilne boje. Predlažemo vam da sami ili zajedno sa vašom decom akrilnim bojama nacrtate šta god želite.

Kupite dve do tri providne posude u koje ćete kasnije staviti mirisne sveće, ukrasne kamenčiće, kaktus ili šta god smatrate da bi doprinelo lepšem enterijeru. Akrilnim bojama možete naslikati sitne ili krupnije detalje, a nakon se boje osušite, stavite neki od ukrasnih elemenata i postavite ne vidljivo mesto. 

Kreativni predlozi za tegle i saksije sa biljkama 

Vaša kuća će dobiti na toplini i svežini sa par tegli ili saksija neobičnog dizajna. Manje biljke možete staviti u tegle, koje ćete dodatno popuniti ukrasnim kamenčićima  ili obojiti šarama po želji. Na taj način ćete osvežiti vaš prostor novim i modernim ukrasima. 

Saksije sa likom nekog člana porodice biće pun pogodak, jer će izgledati zabavno. Stare saksije možete oblepiti dovoljno velikim papirnim slikama i poređati ih na polici. Možda ćete uživati i u samostalnom oslikavanju starih saksija, a predlažemo vam i da nabavite interesanten keramičke posude raznih oblika, i na taj način unesete novinu u vaš životni prostor.

Nadamo se da su vam se naši predlozi dopali ili bar zagolicali maštu, te da ste uspeli da osmislite još bolje i originalnije ideje koje će se savršeno uklapati u vašem domu. Na kraju, iako se možda ne dopadne stručnjaku koji uređuje vaš prostor, važno je da vi ispunite svoju zamisao u kojoj ćete uživati zajedno sa najmilijima.