Devojka koja je umetnošću oživela kamenčiće

Japanska umetnica Akie Nakata (poznata kao Akie) pretvara nađene kamenčiće u neodoljiva umetnička dela koja možete da držite na svome dlanu. Inspirisana prirodnim oblicima, ona bira one posebne, za koje misli da već imaju svoju „sudbinu“.

Još kao mala, ova samouka umetnica volela je da sakuplja kamenčiće. Oslikavanjem je počela da se bavi pre desetak godina, kada se, šetajući pored reke, susrela sa kamenčićem koji ju je podsećao na zeca. U jednom intervjuu je rekla kako kamenčići imaju svoje lične namere i da susret sa specifičnim oblicima nije slučajan, već je razlog njene inspiracije.

Nakon pronalaženja kamenčića u obliku životinja, Akie bi svaki pažljivo proučila. Nakon proučavanja bi se zapitala: “Da li kičmu pozicioniram na pravo mesto? Da li ovo izgleda dobro? Da li forsiram nešto što degradira prirodni izgled kamenčića?”, a zatim bi pažljivo oslikavala površinu akrilnim bojama.

Foto: piterest

Od mačaka i pasa, preko sova, miševa, pa čak i cele porodice oposuma, svaki Akiin životinjski kamenčić izgleda kao da je živ. Oči oslikava poslednje, i svoj posao smatra obavljenim tek kad sebi može da kaže – “oči su sada žive i uzvraćaju mi pogled”. Njoj nije važno koliko detalja je naslikala, a posao smatra obavljenim tek onda kada oseti život u kamenčiću.

Iako kamenje nije opšte prihvaćeno kao živ organizam, kada Akia u svojim rukama drži jedno od svojih remek dela, čini joj se su oni “nemi svedoci jednog milenijuma”. Verujući da svaki kamenčić ima svoju priču, umetnica se trudi da tu priču ispriča kroz njeno oslikavanje i otkriva da, prilikom istog, često i priča sa njima. Akia se nada da će njeni životinjski kamenčići biti blago onima koji ih drže, jer su oni zapravo blago njihovih života “zato što svi stojimo na istoj zemlji, i svi potičemo od iste zemlje”.

Više Akiinih neverovatnih umetničkih dela možete pronaći na Instagramu, a ako imate dovoljno sreće, možda budete i u prilici da posedujete jedan od njenih unikatnih dela kada objavi njihovu dostupnost na Facebook-u.

Za početak, pogledajte našu odabranu galeriju ove japanske umetnice

 

Izvor fotografija: mymodernmet.com