Tome, srećan ti rođendan!

Na današnji dan rođen je Tom Henks, jedan od najvećih filmskih velikana današnjice, dupli oskarovac i finansijski najuspešnija filmska zvezda u istoriji. Neću pisati njegovu biografiju, da ne smaram, nego ću vas kao svaki pasionirani ljubitelj filmske umetnosti provesti kroz nekoliko njegovih uloga i navesti da obnovite gradivo. Filmovi su isključivo birani po ličnom nahođenju i nisu tipična lista najboljih. Idemo na putovanje kroz role koje je Tom odigrao, a da mi često padnu na pamet poslednjih godina.

FBI agent Karl Hanrati, Uhvati me ako možeš (Catch Me If You Can)

Jedna od najinspirativnijih i najneverovatnijih realnih priča pretočenih na filmsko pratno. Film je delo Stivena Spilberga, u kom su glavne uloge pripale Leonardu Dikapriju i Tomu Henksu, čija imena već daju vrednost ovom ostvarenju.

Film govori o Frenku Abagnejlu mlađem, srednjoškolcu koji je želeo da vrati očev poreski dug i pomiri razvedene roditelje, te je kroz vreme, pretvarajući se da je pilot, uspeo da ošteti državne institucije i velike privatne firme za preko četiri miliona dolara.

Lik Frenka je na veliko platno doneo Dikaprio, dok je Henksu pripala uloga FBI agenta Karla Hanratija, bazirana na liku FBI agenta Džozefa Šeja koji je radio na stvarnoj poteri za Frenkom Abagnejlom mlađim. Šej se kasnije sprijateljio sa Frenkom, kada je ovaj otpočeo saradnju sa saveznom vladom.

Henks svojom ulogom dočarava bezbedonosnog službenika koji je jedini uspeo da otkrije prevare u bude za petama počiniocu, te da ga uhapsi u Francuskoj.

Ova filmska priča propraćena je igrom mačke i miša, koja celu priču čini zamimljivom, a koja se sa vremenom pretvara u odnos oca i sina. Glavni lik je u toku priče, pored toga što se uveliko pretvarao da je pilot, uspeo da ljude prevari i kao lekar i uspešni advokat.

Dva glumačka velikana zaslužna su za publici izvanredno donesenu priču, koja nam svojim neprestanim tempom i neočekivanim obrtima govori kako je stvarnost nekada neverovatnija od mašte.

Neobičan čovek Forest Gamp, Forest Gamp (Forrest Gump)

U režiji Roberta Zemekisa, po istoimenom romanu Vinstona Gruma, stvoren je film koji je mnogima na listi najomiljenijih. Život literarnom junaku Forestu udahnuo je svojom glumom Tom Henks, kome je ovo jedna od najznačajnih uloga u karijeri.

Film prati nekoliko decenija života Foresta Gampa, pomalo čudnjikavog, usporenog i dobrog čoveka iz Alabame, koji se nesvesno našao u centru nekoliko ključnih istorijskiih događaja u SAD tokom 20. veka.

Film je postigao ogroman komercijalni uspeh, zaradivši preko 678,2 miliona dolara širom sveta, što ga čini drugim filmom sa najvećom zaradom iz 1994, iza filma Kralj Lavova, dok je saundtrek iz filma prodat u preko 12 miliona primeraka. Forest je osvojio čak šest Oskara, među kojima su onaj najznačajniji za najbolji film, najboljeg reditelja, najbolje adaptirani scenario, najbolje vizualne efekte, najbolju montažu i najbolju mušku ulogu koju je Henks maestralno odigrao.

Henksu za ulogu Foresta dobio svoj drugi Oskar u karijeri, samo godinu nakon prvog dobijenog Okara za ulogu Edrua Beketa u drami Filadelfija, koju vam takođe jedan od značajnijih filmova u njegovoj karijeri.

I dan danas repriziramo i prepričavamo kako Forest bez imalo muke uči Elvisa da igra, upoznaje Džona Kenedija, Ričarda Niksona i Lindona Džonsona, postaje zvezda američkog fudbala, pobeđuje kinesku stonotenisku reprezentaciju, otkriva “Votergejt aferu, biva odlikovan za dopirinos u Vijetnamskom ratu, pretrčava Ameriku i na kraju postaje prvi Apple investitor.

Sve vreme je tu i Gampova večna ljubav Dženi, koju nam je dočarala magična Robin Rajt, a čija priča nije išla baš tako glatko kao Forestova.

Pusti sad još jednom Foresta, za kul avaturu i nesvakidašnji ugođaj!

Glavni čuvar osuđenika na smrt Pol Edžkomb, Zelena milja (The Green Mile)

Pored Bekstva iz Šošenka, po mom mišljenju najbolja ekranizacija knjiga Stivena Kinga, u kojoj Tom Henks glumi zatvorskog čuvara Pola Edžkomba koji je na odeljenju sa osuđenicima na smrt. Odljenje je nazvano Zelena milja zbog poda koji je presvučen zelenim linoleumom, a kojim zatvorenici koračaju od svoje ćelije do električne stolice.

U centru radnje, koju Edžkomb prepričava u staračkom domu, je zatvorenik Džon Kofi, ogromni crnac sa natprirodnim moćima izlečenja i mozgom malog deteta, koji je osuđen na smrt. Iako su Edžkomb i pojedini čuvari uvereni u njegovu nevinost, nikako ne mogu da mu pomognu.

Film “Zelena Milja” samatra se modernom interpretacijom života Isusa Hrista, jer njegov glavni lik ne samo da sa Hristom deli iste inicijale (John Coffey – Jesus Christ) i sudbinu nevino optuženog, već i ljubav za druge, požrtvovanost, kao i sposobnost lečenja i uskrsnuća.

Henks savršeno dobro donosi lik Edžkomba i uspeva da dočara svu empatiju, poštenje i bespomoćnost u kojoj se njegov lik nalazi dok pokušava da spase nevin život, a da pritom ostane lojalan svom pozivu.

Preminuli otac Tomas Šel, Jako glasno i neverovatno blizu (Extremely Loud & Incredibly Close)

Dirljiva drama o posledicama napada 11. septembra, u kojoj je svoje glumačke veštine prvi put ukrstilo dvoje oskarovaca, Sandra Bulok i Tom Henks.

Adaptirana prema bestseleru Džonatana Safrana Fora, ova filmska priča razvija se u umu mladog Oskara Šela, inovativnog jedanaestogodišnjaka koji među stvarima svog preminulog oca pronalazi ključ i kreće u nesvakidašnju potragu za odgovarajućom bravom. U svojoj avanturi, Oskar susreće mnoge likove koji su tragediju preživeli na svoj način i počinje da otkriva nevidljive poveznice sa ocem koji mu jako nedostaje, sa majkom koja mu se čini predalekom i sa celim bučnim, opasnim i poremećenim svetom oko sebe.

Tom Henks na izvanredan način donosi ulogu oca koji je non stop u mašti svog sina, dečaka koji sve vreme želi da održi vitalnu vezu sa čovekom koji ga je kroz igru naučio da se suočava sa najgorim strahovima.

Iako ne najznačajnija, ovo je jedna od uloga Toma Henksa koja je na mene ostavila veliki utisak, ponajviše zbog predivne priče o povezanosti oca i sina.

Teksaški kongresmen Čarli Vilson, Rat Čarlija Vilsona (Charlie Wilson’s War)

Biografska drama-komedija o američkom komgresmenu Čarliju Vilsonu čiji lik na veliko platno donosi Tom Henks. Film sa Henksom koji sam najskorije odgledao i koji se našao na listi zato što je najsvežiji utisak.

Film prati lik kongresmena Čarllija Vilsona koji se, osim toga što je ženskaroš i član dva velika komiteta za spoljnu politiku i tajne operacije, ničim bitnim ne ističe. Međutim, sve se menjna kada, izazvan od strane socijalistkinje Džoane Hering čiji lik tumači Džulija Roberts, Vilson shvata opasnosti po ljude pod brutalnom sovjetskom okupacijom Avganistana.

Vilson, svestan situacije u Avganistanu, uz pomoć odmetnutog CIA agenta, Gusta Avrakotosa, primenjuje svoj trenutni uticaj da podrži avganistanske mudžahedine oružjem i ubrza poraz Sovjetskog Saveza. Na kraju, uprkos dobijenoj bitki, Čarli uviđa i druge posledice rata, kao i cenu koju treba platiti, a koju, nažalost, svi ignorišu.

I u ovoj ulozi Henks uspeva da donese posebnu notu i stvori fenomenomenalan uviđaj u inspirativni život lika koji nam donosi.

Tome, hvala ti i za ove role…

Henks ima pregršt fenomenalnih uloga i filmova, pa bi najbrajanje trajalo do sutra. Osim pet gorenavedenih, koji su meni što najdraži što najsvežiji, ukratko ću vam navesti još nekoliko takvih.

U tekstu o motivacionim filmovima, koji je za Vajb pripremio Danilo Kovačević, na listi se našao i film Izgnanik (Cast Away), u kom je Henks odigrao ulogu Čaka Nolanda, a o kome je autor pisao:

“Priča o preživljavanju koja će te baciti na razmišljanje o tome koliko je život vredan i koliko daleko smo spremni da idemo kako bi ostvarili nešto. Ako se osećaš loše, ovaj film će ti dati puno razloga za život i naterati te da središ svoj haos. U slučaju da se ne osećaš kao Tom Henks u filmu, lako se možeš poistovetiti sa sa pričom i njenom radnjom u figurativnom smislu.”

Ovaj film je takođe jedan od Henksovih uspešnijih, kao i Filadelfija koju smo već spominjali kada smo pričali o Tomovim Oskarima za najbolje uloge, a u kojoj Henks tumaču lik Endrua Beketa.

Još uloga koje je Henks tumačio, a koje su značajne za mene:

TV voditelj i tvorac popularne dečije emisije Fred Rodžers u filmu Divan dan u komšiluku (A Beautiful Day in the Neighborhood);

Advokat i oficir mornarice SAD Džejms Donavan u filmu Most špijuna (Bridge of Spies);

Kapetan američkih rendžera Džon Miler u filmu Spasavanje redova Rajana (Saving Private Ryan);

Dermont Hogins u filmu Atlas oblaka (Cloud Atlas);

Američki kapetan Ričard Filips u filmu Kapetan Filips (Captain Phillips)…

Ovih dana u biskopima je film Elvis, biografski dramski mjuzikl o životu Elvisa Prislija, u kom Tom Henks tumači ulogu menadžera za talete Pukovnika Parkera, a kritike su za sada odlične. Brzo u bioskop!

Tome, želimo ti bar još ovoliko dobrih uloga! Biće nam zadovoljstvo.