Osam vrhunskih filmova koji će te motivisati da daš sve od sebe

Veoma se lako izgubi na putovanju ka uspešnom životu. I baš u tom trenu, kada izgleda kao da izlaza nema, malo motivacije može pomoći da se vratiš na pravi put.

Predstavljamo osam filmova koji će te motivisati da se više potrudiš kako bi svedočio ostvarenju svojih ciljeva. Daće ti snage da prebrodiš svaku trenutnu teškoću, pre nego što uopšte pomisliš da odustaneš.

“Pravo iz Komptona” (Straight Outta Compton, 2015)

Foto: variety.com

Istinita priča o formiranju najuticajnijih hip-hop grupa svih vremena. „Pravo iz Komptona“ prikazuje kako su se 5 talentovanih pojedinaca okupili i oformili N.W.A (Niggaz Wit Attitudes). Film je zaista inspirativan i ukoliko slušaš rep i hip-hop naprosto moraš da ga odgledaš.

“Kraljev govor” (The King’s Speech, 2010)

Foto: youtube.com

Niko nije savršen. Čak i ako imaš plavu krv i ako si naslednik prestola, prepreke su tu. Nagređen Oskarom, pomenuti film prikazuje mukotrpan proces u kojem se kralj Džordž VI trudi da prebrodi svoj strah od javnog govora.

Ako imaš prave smernice, možeš postići gotovo bilo šta.

“Pijev život” (Life of Pi, 2012)

Foto: youtube.com

Ovaj revolucionarni film, u režiji Ang Lija, pokreće širok spektar tema, kao što su nada, vera u opstanak i sinergija. Ako ne shvatiš ovaj film kao klasičnu priču o preživljavanju, onda ćeš razumeti pravu poruku.

Nikada, čak ni u najtežim vremenima, ne gubi nadu.

Gledanje ovog ostvarenja jača samopouzdanje i čini da počneš da radiš na sebi, a sve to bez razmišljanja o ishodu tvog truda.

“Osam milja” (8 Mile, 2002)

Foto: Universal Pictures Home Entertainment

Film koji opisuje Eminemov život i put kojim je pošao iz neprijateljskog okruženja da bi postao najbolji reper modernog doba. Savršena priča koja će te motivisati da se usprotiviš svemu što negativno utiče na tebe i da se fokusiraš na svoj san.

Nijedan cilj nije nedostižan ako je u tebi strast, iskrenost i snažna volja.

Borba je presudan deo, ne uvek prijatnog, puta koji prelaziš do svog cilja. Sve što treba da uradiš je da se boriš i nikada ne odustaneš.

“Izgnanik” (Cast Away, 2000)

Foto: kanobu.ru

Priča o preživljavanju koja će te baciti na razmišljanje o tome koliko je život vredan i koliko daleko smo spremni da idemo kako bi ostvarili nešto. Ako se osećaš loše, ovaj film će ti dati puno razloga za život i naterati te da središ svoj haos. U slučaju da se ne osećaš kao Tom Henks u filmu, lako se možeš poistovetiti sa sa pričom i njenom radnjom u figurativnom smislu.

“Divan život” (It’s a Wonderful Life, 1946)

Foto: thecinemaholic.com

Možda jedan od najboljih božićnih filmova ikada. Ovo kinematografsko ostvarenje je položilo test vremena, jer je njegova poruka bezvremena.

Tvoj život nije samo tvoj, i ako pažljivo razmisliš shvatićeš ko su sve njegovi učesnici.

Iako nikada nećeš imati anđela da ti pomogne da shvatiš realnost, ovaj film može jednako dobro da posluži svrsi. Dakle, sledeći put kada ti dođu razmišljanja o odustajanju, pomisli samo kako će se stvari promeniti zbog tvoje odluke i zapamti šta te je uopšte motivisalo da išta započneš. Rešenje problema može biti odmah iza ugla, a odustanje od bilo čega nikada nije bilo rešenje.

“Sjajni govornici” (The Great Debaters, 2007)

Foto: The Eloquent Woman

Ako se ikada osećaš slabo ili se nađeš u lošem okruženju, ovo je pravi film koji će ti pomoći da obnoviš veru u sebe. Tačno je da naš život u velikoj meri zavisi od okoline u kojoj živimo, ali to ne znači da moramo trpeti loše vibracije oko nas.

Ništa te ne može zaustaviti ako zaista veruješ u sebe.

Tvoji problemi izgledaće ništavno kada vidiš kako, za vreme najjače rasne segregacije u SAD-u, grupa afroameričkih školaraca ide na takmičenje u debati. Njihova neustrašiva volja i snažna odlučnost rezultiraju pobedom nad timom sa Harvarda.

Neverovatan perfomans Denzela Vašingtona budi osećaj nade i optimizma kod gledaoca.

“Šindlerova lista” (Schindler’s List, 1993)

Foto: Academy Award Best Picture Winners

Ovaj visoko cenjeni film ističe naše dužnosti prema čovečanstu i okolini, a govori o tome kako je život mnogo više od samog postojanja.

Ako se ikada osetiš izgubljeno, seti se kako si prilivegovan u poređenju sa drugima i pokušaj da saznaš na koje načine možeš da pomogneš nesrećnima i ugroženima.

Film prikazuje dokle bogati industrijalac ide kako bi spasao živote Jevreja u nacističkoj Nemačkoj. Žrtvovao je sve što ima i napustio uživanje u lagodnom životu koji je do tada imao da bi pomogao ljudima oko sebe. Svako od nas može da ostvari veliki uticaj i da za sobom ostaviti zadužbinu, kakvu je i Oskar Šindler ostavio.