Poslednji Mohikanci sa ostrva

Dali su im loptu da se igraju. Oni nisu mogli drugačije. Najneorganizovaniji napad svog tima, umeli su da učine bar malo zanimljivijim. Skols, Gigs, Džerard i Lampard. Idoli jedne generacije, momci za koje si uvek imao da kažeš samo reči hvale. Prvi je iz kopački „izašao“, riđokosi Pol Skols, 2013. godine.

Zajedno je sa legendarnim velšaninom – Gigsom,  gradio je skoro dvodecenijski kult “đavola”, a sve to pod prismotrom harizmatičnog Aleksa Fergusona. Bili su nezamenjivi šraf u igri čete iz crvenog dela Mančestera i uvek su sa ponosom nosili kapitensku traku.

skols i gigis
performgroup.com

Gigs je još uvek jedan od rekorderda kada je u pitanju “rastanak” sa fudbalom. Sa gotovo četiri decenije igrao je kao mladić. Nedavno se i okušao kao trener, postavši dao Van Galovog stručnog štaba. Zasigurno, tu drugu ulogu odigrao je znatno slabije.

Krajem prošle godine, ljubitelje najvažnije sporedne stvari na svetu, pogodila je vest da „dete“ Enfilda i čovek Liverpula – Stiven Džerard, prestaje da se bavi fudbalom. Koliko ih je rastužio, toliko je i obradovao navijače crvenih, kada je odlučio da preuzme omladinsku školu kluba u kome je ponikao.

Stiven Džerard
Soccer Desktop

Ni početak ove godine nije mogao da prođe bez još jednog penzionisanja. Kao klinac, Lampard je afirmaciju stekao u Vest Hemu, što mu je otvorilo put ka velikim uspesima u još jednom, zvučnijem, londonskom klubu. Plavi dres nosio je punih 13 godina. Zahvaljujući svojoj igri i zalaganju, „preživeo“ je privatizaciju kluba, te i pored velikih fudbalskih imena koji su mu bili saigrači ostao dosledan sebe i svojih mogućnosti. Ali, kada je došlo do smene generacija, postao je prekobrojan. Jedno je sigurno, ma koliko Frenk bio ikona kluba, simpatizeri Čelsija, mu nikada neće oprostiti prelazak u redove „građana“

lampard
espncdn.com

Da su ova četvorica majstora u baratanju „bubamarom“ stvarno postali idoli jedne (moje) generacije, dokaz su i trofeji. A svakako, kruna karijere im je podizanje „ušatog“ pehara, namenjenom najboljem timu Evrope.

S pravom mogu reći, ma koliko mi moje fudbalsko znanje to pruža, da su Skols, Gigs, Džerard i Lampard poslednji pravi mohikanci engleskog (izvini Rajane) fudbala. Videćemo koliko će nadolazeće generacije (Deli Ali, Rašvord…) uspeti da ih zamene.

Naslovna fotografija: esplanadehotel.ie