Manje poznate atrakcije Španije u koje ćete se zaljubiti

Prva pomisao na Španiju upućuje na različite asocijacije: nekome je to čuvena Sagrada Familia u Barseloni ili pak sjajna španska arhitektura. Neko drugi će početi da pevuši pesme čuvenog, planetarno popularnog Španca Enrikea Iglesiasa. Ostali će pričati o velikoj ljubavi između Salvadora Dalija i njegove Gale…ili o sangriji.

Španija je definitivno sve to… ali i mnogo više. Tradicionalno predstavlja jednu od najpopularnijih destinacija za putovanja, naročito letovanja, a mnogi koji je još nisu posetili imaju u planu da sebi priušte letovanje u Španiji 2020. godine. Međutim, šta Španija može da nam ponudi osim tradicionalno popularnih gradova i destinacija?

Kao u svakoj državi, i u Španiji postoje neke destinacije koje su manje poznate od drugih. Mi ćemo vas upoznati sa nekoliko takvih mesta, i uvereni smo da ćete se odmah zaljubiti u njih. 

Formentera – ostrvo okruženo kristalno čistim morem

Smeštena u neposrednoj blizini čuvene Ibice i sa oko 10 hiljada stanovnika, Formentera predstavlja jedno od najmanjih ostrva u ovom delu Španije. Ukoliko ne želite da se zadržavate na Ibici zbog visokih cena ili drugih razloga, Formentera će biti sjajna zamena za nju.

Njene plaže su identične kao one na Ibici, ali samo ostrvo je znatno mirnije. Do Formentere se lako stiže brodićem sa Ibice, što je ujedno i najbrži način da se do nje dođe. 

Zanimljiva je činjenica da ovo malo ostrvo u Sredozemnom moru još od 60ih godina predstavlja omiljeno mesto za odmor hipi turista. Pored toga, na najvećem broju plaža Formentere je dozvoljen nudizam.

Menorka – botaničarski raj Španije

Znatno veća od Formentere, Menorka je svoje ime dobila zahvaljujući susednom ostrvu – Majorki, ali za razliku od nje ona nije postala toliko popularno letovalište. Interesantan je podatak da Menorka ima više plaža nego Ibica i Majorka zajedno. Sve njene plaže imaju dobar pristup i izlaze na kristalno čisto more.

Godine 1993. Menorka je od strane UNESCO proglašena rezervatom biosfere, kao područje od izuzetnog istorijskog i ekološkog značaja. Za botaničare ona je pravi raj, pošto predstavlja stanište za veliki broj endemskih biljnih vrsta. U proleće je Menorka najlepša – tada cveta ogromna količina izuzetno lepog cveća, od kojih su neke vrste jedinstvene – ne mogu se pronaći nigde više u svetu.

Kadis – najstariji naseljeni grad jugoistočne Evrope

Ovaj grad, osim što je prelepa destinacija za posetu, najznačajnija je španska luka jer spaja čak tri kontinenta: Afriku, Evropu i Ameriku. Ujedno, Kadis je i jedan od najstarijih naseljenih gradova u Evropi. Smatra se da su ga osnovali Feničani, otprilike pre 3000 godine.

Tokom svog postojanja, on je bio jedna od omiljenih meta za napad engleskih pirata koji su prolazili tim putevima, a upravo je iz Kadisa čuveni Kristofor Kolumbo krenuo 1492. godine, misleći da putuje u Indiju.

Pored toga što ima preko stotinu osmatračnica i karneval koji je po popularnosti drugi na svetu posle onog u Rio de Žaneiru, Kadis ima prelepe plaže pogodne kako za odmor sa porodicom, tako i za samostalno uživanje. 

Almeria – mesto najlepših prirodnih plaža 

Iako ranije nije bila preterano popularna, danas Almeria sve više predstavlja jedno od omiljenih letovališta za turiste. Cela ova oblast je proglašena za nacionalni park, što je čini još privlačnijom za svakoga ko dolazi u Španiju.

Godine 2019. grad je proglašen za špansku prestonicu gastronomije, zbog svoje raznovrsne ponude jela i jedinstvene kombinacije ukusa. Osim toga, Almeria je pristupačan i relativno jeftin grad u odnosu na sve ostale delove španskog primorja.

Letovalište Almerie se može pohvaliti činjenicom da su njene plaže duge i do 8000m, sa velikim brojem restorana i kafića. Tu su i akva park i tržni centar koji turistima pružaju jedinstveno i nezaboravno iskustvo.
Ukoliko ste se pitali gde otići na letovanje, Španija može biti idealan izbor ako želite da okusite mešavinu pozitivne energije, toplog mora i ukusne hrane koja itekako može da vas oduševi i van najpoznatijih destinacija ove zemlje.