“Mlečno more”: Kako nastaje svetlucavo-plavi okean?

0
1504

Velike su verovatnoće da ste na svom Instagram profilu naišli na sliku okeana koji svetluca plavom bojom. Bili ste oduševljeni prizorom – ili bar ja jesam. Glavno pitanje koje mi se motalo po glavi je kako je to uopšte moguće? Zato sam odmah krenula u istraživanje koje me je dovelo do – bioluminiscencije. Biologija, surova. Pomišljala sam da odustanem i blaženo živim u neznanju, ali radoznalost je bila jača, a i mrzim pomisao da nešto ne znam.

sciencevirale.com

Okean je jedno magično i čudno mesto noću. Ovom posebnom fenomenu možete svedočiti samo tada. Ono zbog čega okean postaje (iako već jeste) još fascinantnija stvar i razlog zašto noću svetluca poput miliona malih svitaca plave boje je, već pomenuta, bioluminiscencija.

Bioluminiscencija je proizvodnja i emisija svetlosti od strane živog organizma. Ona je oblik hemoluminiscencije gde se energija hemijske reakcije oslobađa u obliku emisije svetlosti. “

Planktonski organizmi zvani Dinoflagelate ili vatrene alge obično su uzrok bioluminiscencije. Kada su uznemireni, oni emituju plavo svetlo, zbog čega se njihovo svetlucanje može videti kod talasnih grebena ili oko brodova. Takozvane bioluminiscentne uvale koje se mogu naći u Portoriku ili na Jamajci su najpoznatije “središte” ovog fenomena. Naravno da to nije jedino mesto gde možete uživati u ovakvom pogledu. Gde god se u okeanu nalaze Dinoflagelati, naći će se i plavo svetlucanje.

Još poznatije i ređe od bioluminiscentnih uvala su “Mlečna mora” (Milky seas) gde se svetlucava voda proteže u nedogled. Od 1915. godine “Mlečna mora” su se mogla videti samo nekoliko stotina puta i to uglavnom oko Indijskog okeana i blizu Jave, u Indoneziji. Ova pojava nije prouzrokovana Dinoflagelatima, već akumulacijom velikog broja bioluminiscentnih bakterija blizu površine.

Mornari su vekovima izveštavali o neobičnom sjaju okeana, ali nije bilo prilike za to istraživanje. Danas je otkriveno da se Mlečna mora mogu videti i iz svemira, te da je jedan satelit snimio sliku ogromne površine okeana koji je pokazivao “čudan” sjaj tri uzastopne noći.

“Internet” obožava sliku magičnih uvala i svetlucanja, baš poput mene. Nije teško zamisliti prelepu egzotičnu noć kraj okeana, talase kako prelaze na plažu i vodu koja blista električno plavim svetlima. Okean postaje rajsko mesto.

Here I come!

stackumbrella.com
medium.com
medium.com
medium.com
medium.com