Šta znači ime države – ali bukvalno

Verujem da se nikada niste zapitali šta doslovce znači ime svake zemlje na svetu. Uostalom, ko je o tome razmišljao, kad nas u školi na časovima geografije to nisu učili.

S toga ispred vas su mape koja će vam upravo odgovoriti na ovo pitanje.

Mapa Australije i okeanije

Možda ste mislili da ime bilo koje države ima neke veze sa njenom istorijom. Gledajući u ovu mapu, shvatićete da ništa ne mora da se zasniva na istorijskim činjenicama.

Mapa Azije

Iznenađujuće je da mnogo faktora utiče na to da jedna zemlja dobije ime. Ni slutili niste da se kod imena gleda geografski položaj, klima, pa čak i staništa divljih vrsta životinja. Suludo, zar ne? Na Pirinejskom poluostrvu, Andora bukvalno znači “grmljem pokrivena zemlja” (“Shrub-Covered Land”), a Španija je ni manje ni više “zemlja sa mnogo zečeva”(“Land of Many Rabbits”).

Mapa Evrope

Ponekad ime države zavisi i od ljudi koji žive u njoj. Tako je, na primer, Severna Makedonija ponela naziv “zemlja visokih ljudi” (“Land of Tall People“)

Pojedine države imaju veoma poetična imena. Argentina je “zemlja pored srebrne reke” (“Land Beside the Silvery River”). Papua Nova Gvineja je “zemlja kovrdžavih muškaraca” (“Frizzy-Haired Men“), što u potpunosti opravdava činjenicu karakterističnu za narod koji živi na tom ostrvu.

Mapa Južne Amerike

Francuzi ipak treba da budu ponosni. Ova zemlja zapadne Evrope i jedna od najmoćnijih u svetu nosi interesantan naziv – “žestoka zemlja” (“Land of the Fierce”); dok Amerikanci uživaju u jednostavnosti, pa je bukvalno to zemlja Sjedinjenih Američkih Država (“United States of America”).

Što se tiče naše zemlje Srbije, mi smo prosto “zemlja čoveka” ili “zemlja muškaraca” (“The Land of Men”).

Postoji mnogo živopisnih naziva koji vas mogu naterati da počnete da razmišljate o poseti nekoj zemlji.

Mapa Afrike

Srećan put gde god krenuli!

Izvor fotografija: theculturetrip.com