Još sedam vrhunskih filmova koji će te motivisati da daš sve od sebe

0
1099
Još sedam vrhunskih filmova koji će te motivisati da daš sve od sebe
Foto: assimfaloumariana.wordpress.com

Već smo pisali o filmovima koji će zasigurno podici vašu vibraciju.

Sada vam predstvljamo još sedam takvih kinematografskih ostvarenja…

“Trener Karter” (Coach Carter, 2005)

Foto: mubi.com

Niko nije mogao bolje da odigra ulogu motivacionog trenera nego Semjuel L. Džekson. On glumi srednjoškolskog košarkaškog trenera i pomaže svom školskom timu da se izdigne iznad društva zaraženog nasiljem i drogom. Film nam govori da samo od nas zavisi kakav ćemo život imati.

Možeš se podrediti sudbini ili možeš ustati i boriti se.

Umesto da se žališ, ne radiš ništa i prosto dozvoljavaš da se stvari događaju mimo tebe, moraš se usredsrediti na ono što je ispravno i uraditš pravu stvar u datom trenutku.

Motivaciona priča koja prelazi kulturne granice.

“Devojka od milion dolara” (Million Dollar Baby, 2004)

Foto: georgetownvoice.com

U ovom filmu sve se vrti oko posvećenosti i volje. Kada lik koji igra Hilari Svonk odluči da je trenira najbolji trener (Klint Istvud), nema toga što ne bi učinila kako bi privukla njegovu pažnju i ne bi se zadovoljila ničim manjim. Sportski, odnosno bokserski filmovi imaju posebnu motivacionu notu, a ovaj film je sjajan primer toga. Motivisaće te da pucaš na visoko i da se ne zadovoljavaš malim stvarima.

“Mrtav ugao” (The Blind Side, 2009)

Foto: Empire

Ova istinita priča poslužiće kao inspiracija svakome ko se ne oseća dovoljno cenjeno, na bilo koji način. Film pokazuje kako se, sa malo sreće, stvari mogu okrenutu u tvoju korist, sve dokle si posvećen i fokusiran. Lako se možemo poistovetiti sa ovakvim pričama, jer imamo usađeni običaj da se fokusiramo na stvari koje nam nedostaju ili ne valjaju, pa tako previdimo sve ono što imamo. Na taj način veruješ da si u lošem položaju ili da nisi dovoljno vredan. Međutim, priča o Majklu O’Hari je dovoljno inspirativna da ima moć da te ubedi da ispraviš stvari u svom životu.

“Trka života” (Rush, 2013)

Foto: Business Insider

„Rush“ je priča o rivalstvu dva najbolja vozača tokom 70-ih. Međutim, to je i klasičan primer poređenja između dve različite ličnosti. Niki Lauda je predan i ekscentričan takmičar, a Džejms Hant je bezbrižan ali nadaren. Oni se nadmeću u više navrata, kako bi saznali ko je bolji. Međutim, Lauda je na kraju istinski pobednik, uprkos nedostatku harizme i talenta koji je imao Hant. Završna rečenica filma natera čoveka da se naježi i da shvati koliko je u životu važno biti vredan.

“Dobri Vil Hanting” (Good Will Hunting, 1997)

Foto: Mental Floss

Kažu da je najbitnije da pronađeš nešto u čemu si dobar, i to nema nikakve veze sa okolnostima. Baš kao što domar može postati profesor matematike na Univerzitetu.

Met Dejmon igra genija koji ima problematičan život, dok ga ne pronađe profesor koji otkriva njegov talenat. Profesor (Robin Vilijams) mu pomaže da se u potpunosti ostvari i da ne baca život uzalud. Lik Robina Vilijamsa mu pomaže da se oslobodi načina života koji je do tada živeo i da izađe iz zone komfora.

Na putu do uspeha, ponekad moraš da napraviš žrtve poput ostavljanja bliskih osoba.

Ali, ukoliko veruješ da su tvoji ciljevi dovoljno važni, to ne bi trebalo da te zaustavi .

“Roki” (Rocky, 1976)

Foto: Wallpaper Ideas

Ovaj film ima dva nivoa. Ne samo da je scenario ovaploćenje motivacionog filma, već postoji i priča iza kamere. Silvester Stalone se bezuspešno trudio da uspe u Holivudu, sve dok nije napisao scenario za „Rokija“ koji ga je proslavio i napravio onim što je danas. Scenario je prodao pod jednim uslovom – da on igra glavnu ulogu. Usledio je debi koji se od tada verovatno nije ponovio. Čak u najtežim vremenima on nije izgubio nadu, već je nastavio da radi ono šta je smatrao ispravnim i to se odraža u filmu koji poručuje gledaocima da nikad ne odustaju.

“U potrazi za srećom” (The Pursuit of Happyness, 2006)

Foto: Plugged In

Ova istinita priča o Krisu Gardneru, uspešnom američkom investitoru i biznismenu, pokazuje izuzetno realan i sentimentalan prikaz borbe s kojom se on suočava, pre nego što je postao ovo što je danas. Uvek je na ivici da izgubi sve što ima, ali se trudi, bori i čeka rezultat svog napornog rada. Scene gde ne dozvoljava svom malom sinu da shvati šta se zapravo dešava su toliko emocionalne da teraju na suze. Na kraju filma shvatiš da si na neki način isti kao on. Uvek juriš neke rokove, radiš nešto što si ranije voleo a sada više ne i nisi siguran da li ćeš se uklopiti i da li ćeš uspeti da dobiješ bolju poziciju. Ovaj film će te inspirisati da nastaviš, probudiće nadu u to da će stvari početi da se menjaju na bolje, ali samo ako se budeš trudio dovoljno