„Gledaćemo video dok se ne rastope boje“

0
1266
„Gledaćemo video dok se ne rastope boje“

„O ukusima se ne raspravlja“ je možda jedina fraza u koju verujem. Ipak, iako se o njima ne raspravlja, o ukusima bi trebalo da se priča, da se sa drugima dele iskustva i da se kroz nova saznanja teži ka bogaćenju svog i života drugih.

Život jeste velika stvar, ali ga čini milion malih stvari. Rastemo, pa tu istinu zaboravljamo i neretko postajemo lenji za nova, sitna i magična otkrića, a mnogi od nas, išibani svakodnevicom, život isključivo vide kroz radno vreme od 9 do 5, kesu iz supermarketa i red za plaćanje računa.

Život jesu te stvari, ali je i nova džez melodija, komad garderobe u boji koju niste nosili, kafa sa cimetom i novi ukus sladaoleda koji ćete baš ovog leta da probate, obećajte! Život je i sat i po – dva u bioskopskoj sali ili u vašoj sobi, u nečijoj sobi, dok se na ekranu smenjuju pokretne slike i vi uživate u novom/starom, a kultnom filmskom ostvarenju.

Резултат слика за watch movie tumblr
Foto: giphy

Život nije kao na kino platnu, ali vi ga možete načiniti takvim, u suprotnom, uvek možete da se obratite nekome iz okruženja da vam preporuči film koji bi vam ulepšao dan.

I s obzirom na to da je jedna od najlepših replika iz jugoslovenske kinematografije –“Gledaćemo video dok se ne rastope boje”, a željna baš takve poslastice, odlučila sam da se za sveže filmske preporuke obratim svojoj okolini, ali i da saznam kakva su njihova, a nedavna iskustva sa istim.

Pitala sam:

  • Koji je film, skorije odgledan, ostavio jak utisak na tebe ili je bio iznenađenje – velika očekivanja, kritika odlična, a tebi se nije dopao i obrnuto?

Miloš: „Izdvojiću dva filma – „Intouchables“ i „Fury“. „Intouchables“ nisam gledao prvi put, možda peti ili šest. Činjenicu da je glavni lik trajno vezan za postelju i kolica vidim samo kao prepreku koja u filmu pomaže glumcima da se igraju i rešavaju probleme na različite načine, a ne kao bolest. Način na koji oni to rade je genijalan. Prosto možeš da vidiš kako čovek sve može da reši i prevaziđe probleme. Sviđa mi se i to što se glavni glumci dopunjuju i što na prvi pogled totalno suprotne osobe i sudbine imaju mnogo toga zajedničkog. Drugi film je „Fury“, njega sam gledao prvi put i oduševio sam se, pogotovo što je ratna tematika, a ja nisam ljubitelj iste, ali priča je odlična. Rat je prikazan tako da su sve strane negativne, jer, moramo se složiti, u ratu nema dobrih strana. Ali najviše mi se sviđa način na koji oni gledaju na rat, na život u tenku i kako glavni lik sve preživljava. Oni su film nazvali Bes, ja bih ga nazvao Sudbina. Prosto, nema tu besa. Oni se samo brane i napadaju da bi preživeli, to radi i protivnička strana.“

Foto: eiga.com

Nevena: „Blade Runner“– sve kolege na poslu ishvališe film. Jeste super snimljen i ok su glumci, ali tako je slaba fabula i predugo traje. Ima baš interesantnih momenata, ali da kraće traje i da je bogatija radnja bio bi efektniji. Sledeći, a neobičan film koji mi je ostavio neobičan utisak je „Moj kralj“. Fransuski film sa Vinsentom Kaselom. Ok je ocena, zanimljivi likovi, ok su glumci, ima radnju, ali generalno nisam poverovala filmu. Imam taj trip – kada me kupi priča i kada se uživim, onda verujem filmu. Imam i trip – kada se nešto desi što se ne uklapa u priču jednostavno prestanem da verujem.“

Ivana: „What Happened to Monday“ – sjajan film! Smešten u budućnost. Jedna od varijanti šta bi se moglo desiti usred prenaseljenosti planete. Konfuzija između loših i okrutnih odluka za pojedinca, ali dobrih za čovečanstvo. U filmu se radi o tome da je uvedena politika da porodica može da ima samo jedno dete i da su rigorozne kazne ukoliko se to ne poštuje. Jedan čovek dobija na čuvanje sedam unuka i svakoj daje ime po jednom danu u nedelji. Svaka od njih može da izađe u javnost samo u danu po kome je nazvana . Njih sedam su jedna osoba za spoljni svet – Karmen Setman.

Foto: sogogames.com

Ana: „My life without me“, „20h century women“, „Fences“, „The help“, „Perfetti sconosciuti“, „Little children“, „Conversations with other women“, „Mon roi“ – ovo su filmovi koji su me oduševili. „Reservoir dogs“ je kultni film, ali mene nije oduševio, možda zato što generalno nisam Tarantinov fan, ali sam baš želela da ga pogledam. Od „La la land“ sam više očekivala. „Paterson“ je Džarmušov film, odlično ocenjen, a ja samo što nisam zaspala, jer mislim da je potrebno predznanje, u ovom slučaju iz poezije, a ja ga nisam imala, a i ne volim filmove za koje ti je potrebno obimno predznanje iz neke oblasti.

Lazar: „Warcraft“ je odličan! „Mad Max“ – poslednji deo je očaj. Dobar je i „Knock Knock“ sa Kianu Rivsom.

Ivan: „Logan“ je baš ostavio jak utisak na mene. „Wonder Woman“ mi je totalno overrated, kao i „Star Wars“. I da, „The Secret of Kells“ – predivan film. Možda nije toliko dobar film koliko je za mene detinje nostalgičan.“

Foto: aceofgeeks.ne

Jelena: „Into the wild“ – prvi mi je pao na pamet, da sam ga relativno skoro gledala i da me je oduševio. Inače sam baš probirljiva što se filmova tiče, više vremena potrošim tražeći ih, nego gledajući. Među omiljenima su  i:  „Life of Pi“, „Cinema Paradiso“, „The number 23“, „The Great Gatsby“…

Vidan: „Collateral beauty“ je ostavio jak, pozitivan utisak, iako sam preplakao pola filma. Od „Ghost in the Shell“ sam očekivao više, ali sam se u principu smorio.“

Dobar ulov dragi moji, šta kažete? Ima da se bira i da se degustira. Ne preostaje nam ništa drugo osim da napravimo kokice, pronađemo bar jednog filmskog saborca i uživanje može da počne.

Što bi se reklo – Molimo Vas ugasite Vaše mobilne uređaje, počinje film.