Tesktovi pesama koji su obeležili 2017.

0
1159

Decembar je mesec kada rekapituliramo prethodnu godinu, kada stavljamo na papir šta smo postigli (a šta možda još uvek nismo), kada se osvrnemo i prisetimo upečatljivih trenutaka poslednjih 12 meseci.

Kada je reč o muzici, može se reći da je 2017. godina bila plodonosna u svakom smislu. Izrodila je hitove koji su oborili rekorde slušanosti za jako kratko vreme i dozlogrdili i bogu i narodu (Deees-paaa-cito), pesme koje su trenutno neizostavni deo svake klupske plejliste, kao i velike hip-hop i r’n’b hitove koji su možda objektivno i najmanju slavu stekli od navedenih, ali na kojima su im njihovi fanovi do neba zahvalni.

Vrednovanje pesama u mom slučaju svodi se na „ocenjivanje” po sledećim kriterijumima: prvo glas, pa reči, pa muzika. Daleko od toga da je muzika nevažna u ovom svetom trojstvu, ali mislim da bi i a capella verzije omiljenih pesama u meni izazvale iste osećaje kao što to čine originali, dok za karaoke verzije istih to baš i ne važi.

Pesme koje su (mi) obeležile 2017. godinu nisu bile dobre samo muzički gledano, već su bile i nosioci snažnih poruka. (Mada nisam sigurna da je moguće okarakterisati dobrom pesmu besmislenog i glupog teksta.) Slušala su se razna ispovedanja, propovedanja, ljubavni i društveno angažovani stihovi, izvinjenja, saveti šta raditi nakon raskida, osvrtanja na prošlost i greške… Iza svake pesme sa ove liste stoji jaka emocija, bilo da je reč o ljubavi, besu, žaljenju ili radosti. Ako to ne osetite kroz glas i muziku, reči će vam priskočiti u pomoć. Ovih deset pesama je zadovoljilo sve kriterijume, ali ako bih morala da se opredelim za jedan – biram reči.

10. Jessie Ware – Selfish love – o sebičnosti u ljubavi, igri zavođenja i požudi

9. Jessie J – Not My Ex – o počecima, novim vezama i emotivnom prtljagu koji se u njih unese iz prethodnih veza

8. Goldlink – Meditation – o šta bi bilo kad bi bilo trenucima u ljubavi koja se završila

7. Sinead Harnett – Still Miss You – o ljubavi koja crpi svu energiju

6. Banks – Crowded Places – o zaljubljivanju i društvenoj neprilagođenosti

5. SZA – The Weekend – o deljenju voljene osobe sa drugima

4. Jorja Smith – Beautiful Little Fools – o feminizmu i društveno uslovljenoj slici žene

3. Kendrick Lamar – LUST – o rutinama i prekidima istih

2. JAY-Z – 4.44 – o neverstvu i pokajanju

1. Hannah Williams and The Affirmations – Late Nights & Heartbreak – o neverstvu i pokajanju, iz ženskog ugla

Naslovna fotografija: dutchcharts.nl