Zbirka koja otkriva buduća vremena

0
834

Beograđanima će u ponedeljak 8. maja u 19 časova biti predstavljena zbirka poezije i kratkih priča „Gde je moja kuća“, nagrađivane književnice Ivanke Radmanović u Svečanoj sali Udruženja književnika Beograda.

Za razliku od predhodnih zbirki poezije u ovoj knjizi, umesto ljubavnom poezijom, autorka se predstavlja refleksivnim pesmama.

– Knjiga ima šest ciklusa, od kojih svaki počinje pričom. Kroz simboliku, slikanje prirode, kroz likove onih koji su minuli, cilj ove knjige je bio da na nesvakidašnji način prikažem fizičko i duhovno okruženje u kojem obitavamo, traganja sa kojima se suočavamo, odnos prema prolaznosti života, ljudskoj sudbini. Otuđenost, lutanja, otkrivanje neslućenog, dragocenost trenutk, a zatim i pronalaženja svetlosti i smiraja u sopstvenoj duši neki su od motiva koji se pojavljuju u pesmama- rekla je autorka.

U programu će pored autorke učestvovati esejista Zorka Mirković i pijanistkinja Katarina Ranković.

– Čini se da će Ivanka odgovor na pitanje gde je moja kuća, dobiti tek kad se nađe u sazvežđu istinskih pesničkih zvezda srpskog jezika- napisao je svoje mišljenje o knjizi akademik Matija Bećković.

Ivanka Radmanović diplomirala je na Institutu mode i tehnologije na odseku modnog dizajna u Njujorku. Član je udruženja književnika Srbije, Društva književnika Vojvodine i Udruženja naučnih i stručnih prevodilaca Srbije.

Suosnivač je na poetskom projektu Krilate pesme 2015 i udruženja UG AMARANT (2016), koje se bavi afrimacijom kulture, umetnosti, medija i komunikacija, informisanja, i zaštite životne sredine na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou.

Dobitnica je nagrada Milan Rakić za najbolju zbirku poezije “Rajski kavez”, Udruženje Književnika Srbije 2014. i nagrade POET , dodeljena za AMARANT ili “O besmrtnoj ljubavi” za najbolju zbirku poezije, Izdavačka kuća ARTE 2013.

Učestvovala je u brojnim časopisima poezije poput “Jesenjin”, “Krilate pesme i prijatelji”, “Vršačko pero i mnogi drugi  kao i međunarodnim pesničkim manifestacijama- “10 jubilarni susreti Duška Tifunovića (Pale, Republika Srpska, 2016),  “Krot baštu sljezove boje”(Beogradski sajam knjiga, 2014), “Krilate pesme” (višestruki nastupiu u toku 2015-2016 u Srbiji  inostranstvu),   “Raspevana pismena” (Tver , Rusija, 2015), “42 Karamanovi susreti” (Radoviš, Makedonija, 2015) …

Gde je moja kuća”, treća je samostalna Ivankina knjiga. Izašla je iz štampe početkom oktobra 2016, a izdavači su Prometej, Novi Sad i Udruženje književnika Srbije.