Čuvari galaksije 2: Odličan nastavak obećavajuće franšize

1
751
Čuvari galaksije 2: Odličan nastavak obećavajuće franšize

 UPOZORENJE: NASTAVAK TEKSTA SADRŽI SPOJLERE!

U avgustu 2014. godine u bioskope je stigao prvi deo filma “Čuvari galaksije”. Fanovi su smatrali da Marvelov univerzum ima toliko bitnijih heroja koji zaslužuju svoj film i da je ovo samo gubljenje vremena u već prenatrpanom svetu gde sve mora da se poveže u zajedničku priču zvanu “Osvetnici” (Avengers). Piter Kvil (Peter Quill), Gamora, Draks, Raketa i Grut su bili pravo osveženje posle Kapetana Amerike, Ajron Mena, Tora i ostatka Osvetnika. Budžet od oko 170 miliona je nadoknađen maltene prvog vikenda prikazivanja, a ukupna zarada filma širom sveta je bila preko 773 miliona dolara. Nije bilo dileme da li će biti snimljen nastavak.

Džejms Gan, režiser i scenarista oba dela Čuvara galaksije, još jednom je napravio odličan balans akcije, humora, drame i specijalnih efekata. Kasting je i ranije bio odličan u Marvelovim filmovima, ali sporedni likovi nikada nisu bili toliko upečatljivi. Tu se pre svega misli na lik Draksa (koga tumači bivši kečer Dejv Bautista). Draksov tekst je ponovo bogat sarkazmom, koji se u filmu vešto koristi da bi se razbila monotonija u akcionim sekvencama, ali i u emotivnim scenama koje prekida primitivnim reakcijama koje su odlično uklopljene u svaku scenu.

Jedina stvar koja je nedostajala u prvom delu ovde je apsolutno nadoknađena, a to je dobra drama. Za to se pobrinuo Kurt Rasel. Njegov lik Igo, otac Pitera Kvila koji se iznenada pojavljuje, filmu je doneo težinu (koliko god to čudno zvučalo s obzirom da se radi o super-heroj filmu). Od dobronamernog oca koji želi da se pokaje i pokuša da popravi odnos sa svojim sinom, njegov lik u toku filma doživljava ozbiljan razvoj i na kraju postaje jedan od najoriginalnijih zlikovaca u Marvelovom filmskom univerzumu.

©Marvel Studios 2017

Najveća prednost ovog serijala je što svakom gledaocu može da ponudi nešto. Ako ste zaljubljenik u akciju i specijalne efekte tu nema šta da se priča. CGI  je upotrebljen taman koliko je to bilo potrebno u velikim bitkama brodova u svemiru, a opet manje tamo gde treba da se pokaže dobra režija, a to su tuče ljudi. Odnosi između Gamore i njene sestre Nebule, Pitera Kvila i Gamore, pa čak i Rakete i Malog Gruta prate tok filma i drže pažnju bilo da se radi o svađama, pomirenju ili simpatičnim momentima, kojih kod Gruta ima na pretek. Zlikovci nisu ništa manje važan deo ovog ostvarenja. Od Aješe (Ayesha) koja služi kao uvod za treći deo, preko Tejzerfejsa, vođe pobune na brodu kapetana Jondua, pa sve do Iga. Svaki negativac je pun pogodak.

Da li ovaj film ima neku manu? Neki likovi nisu iskorišćeni dovoljno kao što je Stakar Ogord (tumači ga Silvester Stalone), a i sam Star-Lord (Piter Kvil prim. aut.) nije bio previše zastupljen, ako uzmemo u obzir da je on glavni lik. Ponovo se preteruje sa after credits scenama i nećete ništa propustiti ako neku ne odgledate, jer nemaju veze sa Osvetnicima. Aješa i njena uloga nije detaljnije objašnjena, a scena posle kraja filma koja se tiče njenog lika i kakvog će uticaja imati na treći deo, koji je najavljen u aprilu, je nedorečena.

©Marvel Studios 2017

Kada se sve uzme u obzir ovo je, uz Logana, definitivno najbolje ostvarenje za sada u 2017. godini i stvarno ga vredi pogledati na velikom platnu.

1 KOMENTAR