Wok Republic: Zmaj je sleteo u Francusku 5

0
1251

Ukusi Azije sada i u centru Beograda

Ako prolazite Francuskom ulicom, već na nekoliko metara od broja pet, osetićete onaj omiljeni miris sveže pečene hrane. Uh. Stomak se budi, bilo da je sit ili već neko vreme nenamiren.

Polako se približavate.

Sledeće što primećujete je znak koji drečavo-žutom bojom obasjava ulicu. Doziva vas da ga primetite – Wok Republic. Za one koji ne znaju ništa o tome možda ne znači mnogo. Ali izlog koji ugledate odmah ispod, i dva draga nasmejana lica kosih očiju koja spremaju hranu, dosta objašnjavaju situaciju.

To veče došli smo sa namerom. Baš tu. Da osetimo čari Azije.

Biramo ušuškano mesto u ćošku, pored stepenica koje vode – nigde. Već to vam dovoljno govori o zanimljivosti enterijera ovog lokala.

Visoki zidovi, ukrašeni crtežima i natpisima, ulični znakovi i kaldrma, kao asocijacija na uličnu hranu koja i jeste u opisu ovog lokala. Sve je u cilju da se osećate kao da koračate nekom od glavnih ulica istoka.

Uglavnom sigurni u svoje odabire, barem što se hrane tiče, planiramo da uzmemo standardne ukuse. Mada već prvi pogled na meni govori drugačije. Spoj kokosa i kikirikija, ananas, korijander… Vreme je da izađemo iz kalupa i probamo nešto drugačije. Uz po koji savet od strane zaposlenih, opredeljujemo se za različite porcije. I možda netipično ženski, a za nas normalno, zalivamo to jednim tajlandskim pivom.

Zanimljivo je da sam naziv lokala inače potiče od jednog starog, kineskog posuđa. Wok je posuda koja se brzo greje, istovremeno i brzo hladi, što dosta pomaže u brzom spremanju obroka. Hrana im je uvek sveža i sprema se na licu mesta, odmah po porudžbini. Serviraju je u posebnom pakovanju. U kutiji koju po potrebi možete pretvoriti u tanjir.

Kada bismo krenuli da pričamo o svakom zalogaju, od supice kao predjela, do dela sa mesom, potom dezerta u obliku pudinga od kokosa, sve bi krenulo da zvuči baš kao Džulija Roberts u čuvenom filmu “Jedi, moli, voli”. Mentalno povezivanje sa hranom. Stoga ćemo vam ipak prepustiti da sve to sami zamislite dok iščitavate ove redove, a zatim brzo odete i doživite svoju malu avanturu najvećeg svetskog kontinenta.

Wok Republic nalazi se širom sveta na još nekoliko lokacija, a tek ove godine stigao je i kod nas. Za sada samo u Francuskoj, a uskoro možemo očekivati još koji u Beogradu. Vrata crvenog zmaja otvorena su od 12 do 00h, bilo da ste raspoloženi za ručak ili večeru.

Sada je red na vas da obogatite svoja čula. Posetite Wok Republic i ne zaboravite da nam prenesete utiske!

Foto: Vajb Magazin