Beogradske teretane na otvorenom: Pronađite vama najbližu

0
4174
Beogradske teretane na otvorenom: Pronađite vama najbližu

Leto se polako bliži i složićete se da vremena za izgovore više nema. Ako se pitate gde je najbolje trenirati, jednostavan odgovor bi bio – na mestima koja su prijatna svim čulima. U ovom toplijem delu godine, svi tražimo hladovinu, a neka mesta kao što su veći parkovi i šume mogu biti pogodna za rekreaciju, a i za sam boravak u prirodi. Ta mesta mogu biti i urbanizovana, ali najbolje je da za trening izaberete stazu koja je udaljena od izvora buke i zagađenja.

Foto: Vajb Magazin

Trend vežbanja na zelenim površinama postojao je i ranije, zahvaljujući trim i atletskim stazama, a ekspanziju je doživeo pre nekoliko godina kada su teretane na otvorenom počele da niču prvo po prestoničkim šumama, velikim parkovima, a sada ima i mnogo lokalnih parkića koji poseduju sprave za vežbanje. Postala je uobičajena slika da odmah pored dece koja uživaju u igri na svojim rekvizitima, stoje momci, devojke, pa i nešto stariji sportisti koji na spravama teretane na otvorenom ojačavaju mišiće. Da su Beograđani rado prihvatili koncept vežbanja u parkovima, koji je kod nas relativno nova pojava, pokazuje činjenica da je sprava na otvorenom iz godine u godinu sve više.

Tašmajdanski park

Jedan od možda najkomplektnijih otovrenih ,,centara za vežbanje’’ je Tašmajdanski park. Pored sprava za vežbanje, tamo postoji i staza za trčanje dugačka 500 metara. Postoji i česma sa pijaćom vodom na kojoj sportisti mogu da se okrepe, a reflektori koji obasjavaju i prostor za vežbanje i stazu za trčanje, omogućuju treniranje i noću.

Foto: Vajb Magazin

Hajd park

Hajd park, koji se nalazi u neposrednoj blizini Mostarke petlje i stadiona FK ,,Partizan’’ je park za ljubitelje zdravog života. U krug celom dužinom, nalazi se trim staza za trčanje ukupne dužine oko 1400m, koja se sastoji od uzbrdica i nizbrdica, pa je možda pogodnija za trening iskusnijih trkača. U prednjem delu parka nalazi se teretana, okružena prijatnim i interesantnim pejzažima sa svih strana. Na spravama gotovo uvek možemo videti decu iz okolnih škola i vrtića, ali i starije, kako vežbaju zabavljajući se.

Foto: Vajb Magazin

Olimp

Pri pomenu sportskog centra ,,Olimp’’, najpre nam na pamet pada bazen koji se tamo nalazi. Ipak, ovaj sportskih centar poseduje i jedno od najlepših vežbališta na otvorenom koje, pored četiri tartan staze od 250 metara, čini i preko 20 sprava za vežbanje.

Ada Ciganlija

Na Adu Ciganliju takođe najradije odlazimo da bi se odmoril i opustili. Ali i tamo možemo trenirati na trim stazi dugačkoj 1200 metara, i na kojoj postoji i 16 stanica za vežbanje uz informativne table sa objašnjenjima.

Foto: Vajb Magazin

Staza se nalazi blizu kružnog toka na Adi preko puta parkinga golf kluba, iza malih fudbalskih terena. Podloga od piljevine i peska u sred jasenove šume čini idealno mesto za trčanje, kako za početnike, tako i za iskusnije.

Foto: Vajb Magazin

Stanice za vežbanje mogu nam pomoći da pored nožnih ojačamo i druge grupe mišića, ali i da se okušamo u vežbama spretnosti.

Kao što vidite, preskakanje kosog balvana nama baš i nije pošlo za rukom, možda vi budete uspešniji! // Foto: Vajb Magazin

Teretane na otvorenom nalaze se u svim gradskim opštinama, a ovo su samo neke od lokacija koje nismo već pomenuli: Blok 3, Blok 38, SC ,,11. april”, Bežanijska kosa, Dunavski kej, Košutnjak, Miljakovac, Savsko šetalište, Vračar, Kej oslobođenja, Paviljoni, park na Banovom brdu, Savski kej pokraj bloka 44.

Foto: Vajb Magazin

Trim staze, osim pomenutih postoje i u okviru SC ,,11. April’’ na Novom Beogradu, u Banjičkoj šumi, Miljakovačkoj šumi, Zvedarskoj šumi. Osim na ,,Olimpu’’ na tartan stazama, poput profesionalnih atletičara, možete trčati i u naselju ,,Belvil’’, a odnedavno i na Košutnjaku.

Foto: Vajb Magazin

Mi smo već uveliko na spravama, a vi?