Ukoliko previše brinete ovaj tip meditacije biće vam od pomoći

Briga je danas jedan od vodećih neprijatelja savremenog čoveka. Sve je više stresa, a sve manje tolerancije da se sa njime izborimo. Stoga nije ni čudo što se anksioznost danas popularno naziva “bolešću” 21. veka.

Zato je veoma važno da negujete sebe, te svom telu i nervnom sistemu svakog dana pružite adekvatan odmor, naročito ako ste iz reda (hiper)senzitivnih ljudi. Mnogo je načina da sebi pomognete i povećate svoj prag tolerancije na stres, a jedan od njih, kao što možete i sami da pretpostavite, jeste meditacija.

Nedavno je sprovedeno istraživanje u kojem je učestvovalo 77 ispitanika, koji su isprobali tri različite mindfulness tehnike (sve popularnija veština koja se uči i vežba, a usmerava nas da budemo prisutni u sadašnjem trenutku). Nakon svake potom je izvršena procena stepena anksioznosti i negativnih misli. I tako je od ponuđene tri tehnike utvrđena ona najbolja – specifičan vid meditacije koji je izrazito efikasan za ljude sklone prevelikoj brizi.

Reč je o meditaciji koja se na engleskom popularno naziva Acceptance-based mindfulness meditation, a koja je zasnovana na prihvatanju svih emocija i misli koje se u nama javljaju, umesto da prema njima izražavamo otpor.

Foto: tumblr.com

Dovoljno je da izdvojite nekoliko minuta za sebe, sednete, zažmurite i samo postojite. Zatim svu svoju pažnju usmerite ka unutra. Primetite svoje misli, emocije, fizičke senzacije, ili bilo koju drugu vrstu iskustva koje se javlja u vama i vašoj svesti. Samo sedite i budite svesni svega što se tu dešava, baš sada, baš ovde, u vama i za vas. Dakle, svaki put kada postanete svesni svog privatnog iskustva, treba da usmerite pažnju na to… na svoje misli, svoje emocije, apsolutno sve što se javlja u vama, i potpuno ih prihvatite da su tu, dozvolite im da postoje, možete im čak dodeliti i imena, etiketirajte ih. Samo je važno da dozvolite njihovo prisustvo, bez opiranja, dopustite im da budu ono što jesu, baš tu gde jesu… jednostavno, napravite mesta za svoje iskustvo.

Tokom ovih studija, istraživači su došli do mnogih zaključaka, a evo još nekih od njih:

Smanjuje negativnost

Istraživanje je pokazalo da se uz pomoć Acceptance-based mindfulness meditacije (koja se takođe koristi i kao vrsta terapije) značajno smanjuje količina negativnih misli, naročito onih koje se učestalo ponavljaju, a posebno kod osoba koje već pate od anksioznosti i/ili depresije.

Svi smo već iskusili koliko negativne misli mogu da nam skreću pažnju, ali i da povećaju nivo brige i stresa. Zamišljanje najgoreg mogućeg scenarija određene situacije dovoljno je da vam ubrza srce, pojača puls i izazove vam čuvenu  “bori se ili beži” reakciju.

Smanjenje učestalosti negativnih misli samo je jedna od mnogih pozitivnih strana koje vam praktikovanje ove meditacije može doneti.

Foto: tumblr.com

Stvorite sigurni prostor za misli i emocije.

Umesto da se stalno trudite da “ispraznite” svoj um ili se potpuno oslobodite od negativnih emocija, uz pomoć ove meditacije vi zapravo pravite “sobu” za njih. One su, jednostavno, deo vas trenutno, i morate biti spremni da će biti tu barem još neko vreme, dokle god da je to potrebno.

Fokusiranjem ka unutra i dozvoljavanjem svemu onome što se javlja da tu i postoji, pravite sigurnosan prostor za svoje misli i emocije, gde će vam one biti “zahvalne” zato što ih ne osuđujete, te će se njihov intenzitet sve više smanjivati, dok i potpuno ne nestanu.

Kada se suprotstavljate svojim mislima i emocijama, što veliki broj nas najčešće radi vrlo učestalo, vi ih zapravo samo jačate. Zato prestanite da pružate otpor, dozvolite im da jednostavno dolaze i odlaze tokom meditacije.

A onda se rađa još jedno, možda i najvažnije pitanje – U redu, manje ću brinuti, negativne misli više neće biti tako učestale, ali kako da uz pomoć ove meditacije smanjim nivo anksioznosti?

Budite dosledni.

Doslednost je ključna stvar ukoliko želite da osetite dobrobiti meditacije. Ovo novo zanimljivo istraživanje dokazalo je i da nije dovoljno samo jednom meditirati, jer tako nećete uspeti da smanjite anksioznost. Sticanje rutine u primenjivanju Acceptance-based meditacije veoma je važno.

Što je više budete praktikovali, više će vam pomagati. Jačina anksioznosti, ali i depresije polako će početi da opada, a vi ćete se osećati mnogo bolje.

Možete meditirati kod kuće, možete i napolju, to može trajati 3 minuta, a može i 30. Veoma je lako primenjivati je, ali znamo da ono što nije lako je ostati joj privržen. Iz nekog nepoznatog razloga, uvek nam sve drugo bude preče od toga da negujemo sami sebe. Potrudite se da razbijete ovaj šablon, tretirajte sebe onako kako zaslužujete i budite dosledni svojoj meditaciji.

Foto: tumblr.com

Na kraju krajeva, studija je zaključila da meditacija zasnovana na prihvatanju može poboljšati otpornost i pomoći čoveku da mnogo bolje upravlja svakodnevnim brigama, koje kada se nagomilaju mogu dovesti do anksioznosti.

Budite nežni prema sebi i praktikujte ovo svaki dan. Vaša duša i telo biće vam zahvalni.

Izvor: elitedaily.com