Vođa svitaca: Pijanistkinja iz logora

Iz velike crne rupe užasa i ništavila, zvane holokaust, izašlo je nekoliko svitaca čiji sjaj ljudska zloba nije mogla ugasiti. Jedna od njih jeste Alis Herc-Zomer. Po toj hrabroj i neobičnoj ženi snimljen je dokumentarni film “Lady in Number 6: Music Saved My Life”.

Kao i sve porodice u to beznadežno vreme, Alis je strepela od trenutka kada će im neko pokucati na vrata. Ono što nije znala je da će upravo klavir i muzika spasiti njen zivot, a i omogućiti ukus nade drugim zarobljenicima. Oni su bili odvedeni u Terezin, logor smrti, u kojem je postojao muzički program, gde je Alis dugo svirala svojim neprijateljima i izgladnelim, bolesnim prijateljima.

„Za stare, tužne i bolesne ljude, muzika na tim koncertima bila je hrana koja nas je održavala u životu” – svojevremeno je govorila Alis Herc-Zomer.

Zbog čega Alis i ovaj film izazivaju ovoliku pažnju?

Ona je preživela strahote nacista, poput još ljudi, ali gledajući film možete uvideti prost način na koji je ona zapravo pobedila holokaust i sve ciljeve tadašnje Nemačke.
Upoznaćete se, u ovom dokumentarcu, sa nasmejanom ženom punom života koja slavi muziku. Betoven je njen Bog, melodija njena duša. Sa ženom koja nema vremena za mržnju i pesimizam u svom životu. Saznaćete neverovatnu činjenicu – Alis Herc-Zomer nikada nije mrzela naciste. Ne zato što je preuzela ulogu svetice koja deli oproštaje, već zato što je shvatila ono što ponekad zna da nam izmakne – mržnja izjeda dušu. A ona je svoju ispunila muzikom, jer je ipak ona njeno spasenje.

Vedrina, sjaj, nepobediv duh ono je što je krasilo ovu inspirativnu ženu, koja prostim rečima može svima nama ukazati kako živeti i nakon teških dana, godina i ljudi.

Upravo ova nepobediva žena je moj “Vođa svitaca”. Njena pobeda zauvek svetli nad zgarištem logora i još dugo će ova priča osvetljavati tamu zalutalim dušama, te večno prkositi pokušaju zlobnih ljudi da ikada slome nečiju bit i duh.

https://vimeo.com/88078614

Alis je bila najstarija osoba koja je preživela sve užase nemačkog holokausta, a preminula je 2014. godine u svojoj 110. godini. Ovaj biografski, dokumentarni film osvojio je Oskara.

Izvor fotografije: america.aljazeera.com