Tor: Ragnarok – uzbudljiv, zabavan, odličan!

0
872
Tor: Ragnarok - uzbudljiv, zabavan, odličan!
rottentomatoes.com

TEKST SADRŽI DELOVE RADNJE FILMA

Poenta kritike je pronaći zamerku filmu. Ovoga puta, to je nemoguće.

Kao i pesma Cepelina, inače naslovna numera, ovo ostvarenje ima tu posebnu crtu koja ga izdvaja od drugih filmova iz Marvelovog univerzuma. Muzički stručnjaci nisu shvatali taj urlik Roberta Planta u uvodu pesme, a baš zbog toga je ona ostala upamćena. Taj krik je simbol bunta sedamdesetih, nešto što je obeležilo rok muziku kao žanr. To nešto ima i treći deo Tora.

Režiser Taika Vaititi sa Krisom Hemsvortom (Foto: imdb.com)

KAKO JE TREĆI DEO USPEO DA ISPRAVI GREŠKE IZ PRETHODNA DVA?

Taika Vaititi, najpoznatiji po radu na filmu “Lov na divljake” (Hunt for the Wilderpeople), pokazao je da ogroman budžet ne vredi ako film nema dobru režiju. Ovaj talentovani umetnik sa Novog Zelanda je iskoristio prethodne delove, šale iz ostalih Marvelovih filmova, reference iz pop kulture i sve ostalo što je imao na raspolaganju samo da bi preneo publici ono što smo mogli da vidimo jedino u Čuvarima galaksije, a to je dobra komedija. Rizik producenata da poverenje pruže upravo Vaititiju isplatila se na više načina. On je pre svega oživeo jedan prosečan serijal filmova i naterao Marvel da razmisli o četvrtom delu. U godini u kojoj su prikazana čak tri filma iz Marvelovog univerzuma, njegov je nesumnjivo najbolji, iako je imao jaku konkurenciju u vidu drugog dela Čuvara i Spajdermena. Zbog svega toga Taika zaslužuje pohvale jer očekivanja nisu opravdana već prevaziđena. Da li se sa tom tvrdnjom slažu i ljudi iz Marvel studija, to je već sasvim druga tema.

Kejt Blanšet kao Hela, boginja mrtvih (Foto: imdb.com)

ČUVENO HOLIVUDSKO IME KAO GLAVNI NEGATIVAC

Termin Ragnarök označava događaj koji je u nordijskoj mitologiji opisan kao velika bitka bogova protiv zla, posle koje sledi kraj sveta. Odinova ćerka Hela dolazi da uništi Asgard i preuzme presto od svog oca Odina, koji ju je pre mnogo godina proterao. U ulozi boginje mrtvih našla se Kejt Blanšet. Njena pojava u ekipi glumaca gde su Entoni Hopkins, Hemsvort, Hidlston, Idris Elba, te Mark Rafalo ili Karl Urban, nije preveliko iznenađenje, na neki način se i očekivalo. Ono što se nije očekivalo je da njen lik potpuno baci u drugi plan sve ostale i da kao jedan od retkih ženskih negativaca u stvari bude i jedan od najmoćnijih i u smislu pojave, ali i u smislu moći. Hela nema preveliki razvoj lika jer se zna da je ona tu da uništi svet i postane vladar u novom poretku, ali je njena istorija i više nego zanimljiva i pokazuje da ni Odin nije toliko čestit kao što se predstavlja.

Karl Urban je sa Zvezdanih staza prešao u Marvelov univerzum (Foto: imdb.com)

VALKIRA, DŽELAT, KORG I OSTALI SPOREDNI LIKOVI

Loki i Valkira (Foto: imdb.com)

Svi oni su potrebni da bio ugođaj bio potpun. Karl Urban kao Skurdž (kasnije Dželat) je jedan od najupečatljivijih. Tu su još i Idris Elba kao Hajmdal ili Tesa Tompson kao Valkira. Njena prošlost i neraščišćeni računi sa Helom su dobra priča za jedan spin-off film o ranijim dešavanjima u Asgardu. Iako je diskutabilno ko je najduhovitiji, glavni kandidat je svakako Korg. Kronan ratnik zatočen na Sakaru je odličan CGI lik kome je glas pozajmio ni manje ni više nego sam režiser. Odličan za skečeve uklopio se u svaki segment, bilo da se radi o akciji ili o potpunom razbijanju monotonije nekom šalom na račun Tora.

ŠTA DALJE ZA OVAJ SERIJAL?

Kraj ostavlja puno prostora za dalji razvoj priče, a opet zna se da uskoro izlazi “Infinity War”, tako da sve to mora da se uklopi i sa Osvetnicima. Što se ovog filma tiče prosto je – trk u bioskop da ga što pre odgledate.