Svečano otvorena izložba “Nemanjići – rađanje kraljevine”

Iako su posetioci imali prilike da vide postavku u Holu RTS-a još od 14. februara, u četvrtak, 1. marta, je i zvanično otvorena izložba “Nemanjići – rađanje kraljevine”. Do 5. maja, zainteresovani će moći da se malo bolje upoznaju sa predmetima iz srednjovekovnog perioda i vide fotografije nekih od lokacija na kojima je snimana jedna od najskupljih serija u istoriji javnog servisa.

Replike predmeta iz srednjovekovnog perioda dela su scenografa Kirila Spaseskog i kostimografa Stefana Savkovića, a prema rečima glavnog i odgovornog urednika Kulturno-umetničkog programa RTS-a one “predstavljaju kreativni odgovor na epohu i baštinu za budućnost“. Prisutnima se obratio i autor izložbe Petar Đinović, koji je naglasio da su kostimi replike odevnih predmeta iz tog perioda i da je sve rađeno na čistoj istorijskoj osnovi sa pažljivim dorađivanjem umetnika.

Foto: mondo.rs

Svi predmeti su postavljeni tako da hronološki prate ovu dinastiju, počev od rodonačelnika Stefana Nemanje, njegovih sinova Vukana i Stefana, pa sve do njihovih naslednika. Jedan od najvažnijih eksponata je krunidbeni mač Stefana Prvovenčanog, simbolično postavljen u centru izložbenog prostora. Za nešto manje od dve nedelje izložbu o dinastiji Nemanjića u galeriji RTS-a, u Takovskoj ulici, videlo je nekoliko hiljada posetilaca, što potvrđuje veliko interesovanje javnosti i pored velikih propusta i čestih kritika na račun serije.

Galerija RTS-a je otvorena svakoga dana od 10 do 20 časova i ulaz na izložbu je besplatan.