Drvena kolibica sakrivena u šumama pekinške planine Wuling, predstavlja lepotu minimalnosti života i suptilnu vezu prirode i staništa. Dizajnirana od strane mikro-arhitektonskih specijalista Wee Studio-a ova kućica jedinstveni je projekat koji poziva čovečanstvo da više boravi u prirodi, kao i da probudi svoje kretivne sposobnosti, te možda i svojoj porodici samostalno napravi nešto slično.

Smeštena između drveća topole i gloga, te planinskog potoka, ovo mesto predstavlja pravi raj za ljubitelje prirode. Njen izgled i pozicija savršeno se uklapaju u šumski ambijent, stavljajući je u harmoničan odnos sa planinom, drvećem, nebom i vodom. Ova montažna struktura najpre je sastvaljena na sajtu kako bi osigurali preciznost nepravilnog oblika, a fasada je najpravljena od recikliranih drvenih ploča.

Doslovno kućica sa patosom od svega 8 kvadrata, formirana je kao dva odvojena dela poliedra povezana sa palubom. Iako jako mala, ova neodoljiva građevina zadovoljava sve životne potrebe; jedan deo je rezervisan za dnevnu sobu, a drugi za kupatilo. Dnevna sobica koja služi preko dana za čitanje i relaksaciju, lako se noću transformiše u udoban kutak za spavanje.

Pre nego što su dizajnirali građevinu, arhitekte su istraživale veličinu ljudskog tela, kao i koliko je svetlosti dovoljno čoveku, odnosno kolika bi veličina prozora trebalo da bude kako bi izbegli osećaj skučenosti i omogućili što dublju vezu sa prirodom.

Izvor: ignant.com