„Supermen“ među stativama

0
674

Datum 28. januar običnim ljudima ne znači mnogo. Za nas u Srbiji to je dan posle Svetog Save. Međutim, toga dana, sada već davne 1978. godine, u gradiću Karari severozapadno od Firence, rođen je jedan od najboljih golmana koje je planeta ikada videla. Na svet je došao Đanluiđi Bufon.

sportline.az

Prošao je omladinsku školu i kasnije potpisao profesionalni ugovor sa ekipom Parme. Brzo je postao udarna snaga tima jer je svojim odbranama donosio bodove ekipi. Tada mladi i anonimni golman zavredeo je pažnju skauta velikih italijanskih klubova. Plenio je skromnošću i nikada nije sebe isticao u prvi plan. Navijači su ga obožavali. Ali, došlo je vreme da se rastane od kluba u kom je ponikao.

Najodlučniji u nameri da ga dovede u svoje redove bio je Juventus iz Torina. Ta 2001. godina ostaće upamćena kao godina u kojoj je realizovan najskuplji transfer kada su golmani u pitanju. „Stara dama“ je za njegove usluge platila rekornih 32,6 miliona evra. Tada već reprezentativac Italije brzo se izborio za mesto prvog čuvara mreže sa kog se nije pomerio do današnjeg dana.

campodeportivo.mx

Sa ekipom Juventusa je (za sada) osvojio neverovatnih devet titula šampiona Italije. Učestvovao je na pet Svetskih prvenstava, a najveći uspeh mu je titula svetskog prvaka 2006. godine u Nemačkoj. Na šampionatima “starog kontinenta“ najveći uspeh je vicešampionska titula 2012. godine u Poljskoj i Ukrajini. Proglašen je najboljim golmanom 21. veka, a legendarni Pele ga je svrstao u 125 najboljih živih fudbalera.

Nadimak „Supermen“ dobio je od Bjankonera – navijača Juventusa, jer svojim odbranama u mnogome doprinosi rezultatima koje klub postiže. U prošloj sezoni uspeo je da sruši rekord po broju minuta bez primljenog gola – 974!

Nakon obaranja rekorda javnosti se obratio emotivnom porukom koja je ganula sve njegove fanov i time potvrdio da je još u uvek u dobroj formi, da ekipa može još uvek da računa na njega.

Takođe, demantuje kritičare koji govore da mu je vreme za penziju. Dok sa druge strane oni pravi zaljubljenici u fudbalsku igru pričaju da je Bufon kao vino – što je stariji to je bolji. Međutim, u svojoj bogatoj karijeri jedan trofej mu nedostaje a to je titula prvaka Lige šampiona. Dva puta mu je taj trofej izmicao iz ruku. Možda ga sreća pogleda u poznim fudbalskim godinama i dobrinese da popuni svoju kolekciju pehara.

Naslovna fotografija: pinterest.com