Sportski heroji: Mamadu Kulibali

0
647

Drugog marta je potpisao prvi profesionalni ugovor, a trener Zdenjek Zeman mu je već nakon 17 dana dao šansu protiv Atalante. Na prvi pogled priča kao i svaka druga, ali pozadina je potpuno drugačija. Mamadu Kulibali (Mamadou Coulibaly)  – mladić koji je napustio dom da bi postao fudbaler.

Rođen je u Senegalu, u gradu Tiesu, 3. februara 1999. godine. Njegova porodica nikada nije bila siromašna, čak naprotiv. Sve je bilo skladno, ali samo za roditelje, ne i samog Mamadua. Otac je imao jasan plan za njega: želeo je da mu sin završi školu, pa onda, možda, da zaigra u Evropi, kada bi već bilo kasno da njegov raskošni talenat dođe do izražaja. Kada je bilo jasno da mora da preduzme drastičnu meru da bi pokazao koliko želi da postane profesionalni fudbaler pre dve godine je uzeo ranac i bez reči napustio dom i zaputio se ka Italiji.

oddsdaily.com

Mnogi igrači posle velikog uspeha i slave pričaju o velikom odricanju, ali ovakvu kocku sa životom niko od tih igrača nije odigrao. On je do Peskare stigao posle puta koji ga je vodio kroz Maroko, Marsej, Grenobl, Livorno i Romu.

„Autobusom sam došao do broda. Platio sam kartu od Dakara do Maroka i to nije bilo opasno. Posle je bilo gore. Spavao sam u luci u Maroku jer nisam imao para za kartu. Jedan čovek me je viđao svakoga dana i pitao me šta radim tu. Odgovorio sam mu da želim da stignem do Evrope. Posle par dana se vratio: ispostavilo se da je radio na brodu koji ide za Francusku, rekao mi je da mogu da se ukrcam. Tu nije bilo strašno, ali ja ne znam da plivam. Da se nešto dogodilo brodu, ja bih umro“, rekao je za Gazetu mladi vezista Peskare.

Posle dolaska u Marsej i kratkog perioda života u Grenoblu kod tetke, Kulibali se konačno dokopao Italije. Na putu do trećeg po veličini grada u pokrajini Toskani upoznao je razne fudbalske menadžere. Jedan od takvih mu je ponudio da ga predstavi ljudima iz Livorna, međutim…

„Probudio sam se jednog jutra u hotelu i on više nije bio tu. Nisam imao para, nisam znao nikoga i nisam pričao italijanski.“

To nije sputalo njegovu čeličnu volju. Iako je spavao na ulici i snalazio se za hranu on je nastavio da igra fudbal na plaži. I onda, kao u nekom holivudskom filmu, primetili su ga skauti Livorna. Kada je pomislio da je konačno uspeo, isprečila se birokratija. Nije imao dokumente, tako da nije mogao da potpiše za tim iz Serije B i morao je da sreću potraži na drugom mestu.

„Svi putevi vode u Rim!“ Stigao je do prestonice. Tu je nastavio da ide na probe i došao je do informacije da dosta senegalskih fudbalera ima u Peskari. Čim je čuo za to, prošvercovao se na voz i zaputio ka, ispostaviće se, njegovom prvom zvaničnom klubu.

espncdn.com

Pošto nije znao ništa o ovom predelu Italije, promašio je stanicu na kojoj je trebalo da siđe, tako da je sišao u Rosetu. Čim je shvatio šta je uradio bilo je kasno da se ukrca na drugi voz tako da je morao da prespava kod obližnjeg sportskog objekta. Tu se zadržao tri dana, sve dok ga nije pronašla policija i odvela u dom u Montepađanu.

 „Kada je stigao nije imao ništa, ni odeću ni dokumente. Od starta je bio veoma skroman, nasmejan, učtiv i pun poštovanja. I dan-danas me svako malo pozove. I dalje je dečak, možda pomalo i stidljiv“ – Nađa Macočiti (Nadia Mazzocchitti), upravnica doma

Dobri ljudi iz doma su mu pomogli da dobije dokumenta i ode na probu u Peskaru. San se ostvario.

Posle potpisa ugovora u martu, priključio se podmlatku Peskare. Udoban smeštaj i dobra hrana bila su dovoljna motivacija za momka koji je prethodne dve godine proveo spavajući na ulici. Odigrao je samo dva meča i odmah je usledio poziv Zemana za prvi tim. Debitovao je u poslednjih 20 minuta na stadionu „Atleti azuri“ u porazu od Atalante (3:0). Već drugog aprila protiv „rosonera“ bio je starter. Meč je završen rezultatom 1:1, a Mamadu je održao čas fudbala veznom redu Milana. To je inače bio njegov četvrti pravi meč. Kako sam kaže, on je ranije „kao igrao fudbal“, ali nikada ozbiljnu ligu i pravi meč od 90. minuta.

„Malo sam igrao fudbal u Senegalu kao dečak i najviše sam naučio na ulici. Ostalo je sa TV-a. Gledao sam puno mečeva i učio sam pokrete. Igranje meni dolazi prirodno.“

Porede ga sa Pogbom (neki kažu da je čak i talentovaniji), ali on nije dopustio da ga to poremeti. Njegov tim je već prežaljen u Kalču, ali njegova budućnost je svetla.

Veličanstveni – Mamadu Kulibali.

Naslovna fotografija: pkfoot.com