Sport na velikom platnu

Nebrojano puta smo uživali u sportskim događajima. Radovali se i tugovali raznim uspesima, odnosno neuspesima. Ipak je sasvim drugačije kada se to gleda iz bioskopskih redova. Postoji mnoštvo filmova koji su predstavili pojedini sport na malo specifičniji način, te je i naš doživljaj, kao gledalaca, drugačiji.

Pred vama je lista filmskih ostvarenja o različitim sportovima koji su nas ostavili bez daha.

Karate kid (The Karate kid, 1984.)

karate-kid
flipped-history.com

Većina bi se složila da je ovo prava priča o načinu kako se motivacijom i napornim radom može doći do velikog uspeha, a pri tom se na taj put krene „praznih šaka“. Tematika filma u neku ruku predstavlja proricanje budućnosti s obzirom da su mešovite borilačke veštine danas postale izuzetno aktuelne. Svakodnevna maltereriranja od strane lakalnih siledžija, glavni junak Danijel pokušava da reši na sve načine, u međuvremenu upoznaje Mijgija, koji ga, kao jedan od najbiljih trenera borilačkih veština, upoznaje sa čarima karatea. Danijel napornim treningom uspeva da izađe na kraj sa siledžijama i zaključuje da karate nije samo sredstvo  nasilja, već i plemenitost koja ispunjava čoveka.

Duša surfera (Soul surfer, 2011.)

duša surfera
Blu-ray.com

Potresna istinita priča preneta na filmsko platno. Kao trinaestogodišnjakinja, Betani Hamilton, havajska surfrerka, na treningu doživljava veliku nesreću u kojoj joj ajkula odgriza ruku. Taj nesrećan slučaj nije je omeo da nastavi da se bavi sportom, jer ona ne želi da je lako, već moguće.

Trka života (Rush, 2013)

trka života
sportskeeda.com

Drama inspirisana neverovatanim rivalstvom vozača Formule 1, Džejmsa Hanta i Nikija Laude. Priča prati dva veoma različita života ovih legendi. S jedne strane, Hant, kao engleski plejboj, a sa druge brilijanti Austrijanac Lauda. Sedamdesetih godina bili su istnski junaci ovog „cirkusa na točkovima“. U filmu je najviše istanknuta 1976. godina u kojoj su se njih dvojica borili za titulu svetskog šampiona i bili su spremni na sve zarad uspeha.

Ratnik (Warrior, 2011.)

ratnik
Filmotopia.com

Bivši američki marinac Tomi, posle 14 godina se vraća u svoj rodni grad Pitsburg, gde zatiče oca, bivšeg trenera MMA, kako se odao alkoholu i saznaje da je u njegovom odsutsvu porodica doživela krah. Stariji brat Brendon napustio je oca, oformio svoju porodicu i pokušava da sastavi kraj sa krajem. Jedini spas nalazi u povratku borilačkim veštinama. Istovremeno, Tomi uspeva da odvarti oca od alkohola i takođe se vraća trenigu uz očevu pomoć. Braća se prijavljuju na isti borilački turnir, na kome će se posle nekoliko godina sresti oči u uči – u borbi života.

Čudo (Miracle, 2004)

Čudo
tenstarsorless.files.wordpress.com

Inspirativna priča o timu koja prevazilazi granice sporta, timu koji je ujedininio naciju i dao joj pravo da veruje u nemoguće. Film je zasnovan na istinitoj priči o jednom od najvećih trenutaka u sportskoj istoriji, priča beleži vreme u kome se razlike mogu prevazići i tok „hladnog rata“ preneti nal led.

1980. godine na Olimpijskim igrama, selektor reprezentacijea SAD u hokeju na ledu, Herb Bruks sastavio je tim od igrača sa koledža ne sluteći da će baš ti klinci maestralno ući u istoriju, pobedom protiv, tada, legendarne reprezentacije SSSR-a. Ponos koji su ti momci imali noseći dres svoje zemlje ostao je upamćen kao jedno od najvećih čuda u novijoj sportskoj istoriji. Vera u uspeh je pobedila. Čuda su ipak moguća.

Svemirska košarka (Space jam, 1996.)

svemirska košarka
static.independent.co.uk

Posle tri uzastupne NBA titule, najveći košarkaš svih vremena – Majkl Džordan najavio je da se povlači i odlučuje da igra bejzbol. Ipak, vratio se na parket u želji u da još jednom pokaže svoje umeće, ali na filmu. U međuvremenu, daleko u svemiru na planeti „Moron planina“, gospodin Svekhamer šalje svojih pet malih vanzemaljaca, poznate kao Nerdlaks na Loni tjun planetu da kidnapuju sve, nama poznate, crtane likove. Ipak, Duško Dugouško i družina, saznavši za plan pokušavaju na sve načine da izbegnu ropstvo na „Moron planini“, pa su Nerdlakse izazvali na košarkašku utakmicu. Ostalo vam je svakako poznato. Još jedan trijum sporta (košarke).

Trener Karter (Coach Carter, 2005)

Još jedam u nizu filmova o igri pod obručima. Ken Karter, prihvata mesto trenera srednjoškolskog košarkaškog tima u Ridžmondu i uz svoje znanje pokušava da stabilizuje ekipu, jer su igrači pre njegovog dolaska ličili na raspuštenu bandu.

Karter se odmah nametnuo svojim stavom da pod hitnu mora doći do velikih promena. Odmah je nametnuo svoju filozofiju ove igre, što mu je omogućilo da sa polu-timom stigne do šampionske titule. Motivacija je ovde bila presudna.

Belci ne umeju da skaču (White man can’t jump, 1992)

belci ne umeju da skaču
images.mentalfloss.com

Filmski klasik sa početka poslednje decenije XX veka, nakako došao je u vreme pojavljivanja čuvenog „tima snova“. Junaci Bili i Sidni smatraju da su najbolji basketaši u gradu i ništa ih ne može zaustaviti osim međusobnog okršaja. Da bi pregrmeli sve probleme udržuju snage i udvostručuju šanse za bolje sutra. Timski duh i prijateljstvo jači su od bilo čega.

Naslovna fotografija: gabilester.files.wordpress.com