Senidah – slovenački nebrušeni dijamant

Naš narod se retko kad ujedini. Kada se ujedini, razlog bude jedna od dve stvari: humanost ili hejt.

Tako je bilo do marta ove godine. A onda je iz Slovenije zasijao najjačim sjajem nebrušeni dijamant r’n’b i trep scene – Senidah. Ostalo je istorija.

Senida Hajdarpašić je rođena 1985. u Ljubljani. Muzikom se bavi čitavu deceniju,  poslednjih sedam godina sastavni je deo benda Muff. Solo karijeru započinje saradnjom sa srpskom izdavačkom kućom Bassivity Digital i hitom Slađana koji neizostavno odzvanja poslednjih nekoliko meseci na svakoj r’n’b žurci, sa svačijeg laptopa, iz svačijih slušalica i koji je za manje od mesec dana prešao tri miliona pregleda. Muzički uticaj na nju imaju Alicia Keys, Mary J Blige i Chris Brown. Ukratko, devojka kida.

Senidah je lako zavladala srpskom r’n’b (ako takva postoji) i trep scenom. Iz mora istih, sličnih, nerazumljivih, zamazanih autotjunom i ostalim muzičkim filterima, Senidah je izronila sa svojim grubim nastupom; agresivna, a ipak ranjiva. Posebnog glasa i muzike koja uzima najbolje od pomenutih žanrova. Melodična, a drska. Puna kontradiktornosti, a opet prirodna. Ne folira se, ne trudi se previše. Ona je, po svemu sudeći, jedan talentovani muzičar.

Ujedinila je masu (onu što nešto krije). Svima se dopala. Zatresla je ceo region. Proslavila slovenačku grupu GUAPO GANG i pesmu Cypher (priznajte da padate na stih S tobom mi je sve bez-bol-ni-je). Pre dva dana izbacila je pomalo setnu pesmu Belo, a već je druga na trending listi. Unela je preko potrebnu svežinu na naše muzičke prostore. I to tamo gde nema mnogo ženskih izvođača, a snašla se bolje od većine muških. Zaslužila je svoje mesto u muzici, a nama samo preostaje da ovu mladu zvezdu pratimo sa velikim zadovoljstvom.

Naš narod se retko kad ujedini. Kada se ujedini, razlog budu: humanost, hejt ili Senidah.

Naslovna fotografija: bassivitydigital.com