Sabrina Claudio – vesnik nove r&b muzike

0
941

Uvek sam bila sebična sa svojom muzikom. Čuj, mojom.

Ali da, mojom. Znate kada pronađete izvođače čija vam muzika kida utrobu, od koje vam se plače, smeje i povraća istovremeno. Muzika zbog koje biste malo plesali, malo plakali, malo grlili, malo popili. Ona koja u vama budi vas. Zbog koje ne razlikujete radost od tuge. Ona zbog koje se pomalo raspadnete iznutra. Ona zbog koje ste zaljubljeni u život i sebe.

pinterest.com

Za mene je to oduvek r&b, soul i svi njihovi potomci. Znate onu staru srpsku If love doesn’t feel like 90’s r&b I don’t want it? E pa neither do I! Nakon ranih dvehiljaditih, r&b je donekle stagnirao, dok je pažnju publike preokupirala (da ne kažem otela) elektronska muzika – najpre haus i EDM, a danas tehno – kao i trep, koji zvuči kao rendanje i bulažnjenje u 90% slučajeva. Naravno, slušam i trep.

I zato sam sa svojom muzikom, svojim blagom, uvek bila pažljiva i imala čudan ambivalentan odnos – da li da je podelim sa svetom, ili, pak, da je čuvam kao malo vode na dlanu da je ne bih obezvredila i izlizala dajući je drugima. Uglavnom se opredelim za ovo drugo.

Međutim, izgleda da r&b stidljivo kuca i hoće nazad. U poslednje dve-tri godine pojavila se nekolicina kvalitetnih izvođača koji su svojom muzikom zaista oživeli duh oldskul r&b-ja, izvođača koji su itekako vredni pažnje.

Jedan od tih izvođača je dvadesetjednogodišnja Sabrina Claudio. Rođena je u Majamiju, njenim venama teku kubanska i portorikanska krv, a svoju muzičku karijeru započela je sa obradama poznatih pesama na YouTube-u sa samo 14 godina. Sada već iza sebe ima EP pod nazivom Confidently Lost i mikstejp About Time, koji je izašao u oktobru prošle godine.

harpersbazaar.com

Odrasla je okružena latino muzikom, što se u njenom zvuku može osetiti. Pored r&b muzike, salse i merengea, u njenim pesmama se mogu jasno osetiti i uticaji džeza i bosa nove. Njena muzika već sada zvuči vanvremenski, iako je sve samo ne homogena. Njeni tekstovi su celoviti i lepi.  Njen glas je nežan i zavodiljiv. Ona se sluša zatvorenih očiju. Mada i otvorenih ako želite da uživate i u njenog fizičkoj lepoti.

Sabrina Claudio je toliko suptilna i nenapadna, ali vam se za tren uvuče pod kožu. Glas joj je poput dodira svile ili ukusa karamele. Poput osećaja da je sve kako treba da bude. Njene pesme su uglavnom o ljubavi. Cveće je lajtmotiv njenog vizuelnog izražavanja. Ona je jedna divna samosvesna mlada žena koja želi da ohrabri druge žene da vole i prihvate sebe. I to čini na najlepši mogući način – muzikom.

Ako ovo nije zaljubljenost…

Ništa što ja kažem neće vam dočarati njenu muziku bolje no ona sama. Jedno je sigurno – r&b se vratio i neizmerno mu hvala na tome.

Naslovna fotografija: pinterest.com