“Debeli četvrtak” – Dan kada Poljska slavi krofne

0
1524

Da li znate da u Poljskoj postoji praznik koji se zove “Debeli četvrtak”, a tog dana običaj je da se svuda u ovoj zemlji jedu – KROFNE. Začetak ovog neobičnog praznika vraća nas u daleku antičku civilizaciju. Toga dana slavio se odlazak zime, a dolazak proleća, a praznik se zasnivao na jedenju masnih jela. Čak i u slovenskoj kulturi, u hrišćanskim vremenima, za neke posebne prilike jelo se pecivo spremano na ulju.

Krofne su bile popularne čak i u drevnom Rimu, kada su se takođe jele između zimske i prolećne pauze. Zanimljivo je da su prvobitno bile slane, dok se pretpostavlja da slatke krofne potiču iz arapske kuhinje.

Krofne su poseban specijalitet poljske kuhinje prisutan već nekoliko stotina godina. Običaj da se jedu u četvrtak, pred uskršnji post, nastao je u 17. veku po gradovima, a krajem 19. i početkom 20. veka, običaj se proširio i na sela.

Datum Debelog Četvrtka zavisi od datuma kada pada Uskrs, što ovaj praznik čini mobilnim.

Prve poljske krofne pržene su u masti i punile su se slaninom. Servirali bi ih sa mesom i naravno, vodkom.

fotografija nastala u Varšavi izmedju  1969. i 1978. Autor Rutowska Grażyna izvor: National Digital Archives

U 16. veku počele su da se prave i slatke krofne, a tada je, kao novi sastojak, u testo dodat kvasac, čineći ih vazdušastim, kakve ih danas poznajemo.

Jedno od sujeverja kaže da ako na Debeli Četvrtak ne pojedete nijednu krofnu, tokom godine nećete imati sreće.

Toga dana, u Poljskoj se, kažu, pojede gotovo 100 miliona krofni. U prošlosti je na ovom podneblju postojao još jedan običaj – u krofne su se dodavali orasi ili bademi, tako da, ko bi pojeo krofnu u kojoj se nalazio orah ili badem, imao bi sreće u životu.

U siromašnijim poljskim domaćinstvima, ranije su umesto krofni bili popularni slatkiši pod nazivom Pampuči (pampuchy). Siromašnije stanovništvo nije moglo da priušti sastojke za krofne, te su u zamenu za njih pravili ovaj specijalitet koji podseća na hlebčiće pravljene od najboljeg brašna, pretpostavlja se pšeničnog. Mađutim, i oni su se u početku jeli slani. Dosta su se razlikovali od krofni – bili su pečeni u rerni i nije se koristio kvasac za spremanje testa, te su tako bili dosta teži.

Danas se krofne jedu svaki dan, sa različitim nadevima u Poljskoj, ali tokom Debelog Četvrtka svi jedu krofne i svuda se prodaju.