Zašto je brada dobra za vas? (i nas)

0
1724

Brada i imanje iste je muški trend o kome se možda najviše diskutovalo poslednjih nekoliko godina. Mnogi muškarci (ali i ženski deo populacije) stava su da ih brada čini muževnijim, poželjnijim i privlačnijim. Bilo da imate dugačku bradu na kojoj bi vam sveštenici pozavideli ili dobro poznatu trodnevnu bradu, sve su šanse da ste pokupili solidan broj komentara o vašem novom izgledu.

Popularnost nošenja brade došla je sa globalizacijom internet trendova i sa Movemeber (No Shave Novemeber) fenomenom. Cilj ove neprofitne humantirane kampanje bilo je podizanje svesti o kancerima koji pogađaju muškarce. Ideja je bila da muškarci prihvate i puste bradu i kosu, koje mnogi oboleli od kancera gube, i da novac koji inače potroše na sredstva za brijanje doniraju u humanitarne svrhe.

Međutim, brada je odavno prevazišla novembar i pomenutu kampanju i za mnoge je postala lični pečat i značajni estetski apgrejd. A šta nauka kaže o bradi?

Puštanjem brade ne pomažete samo plemenitom cilju borbe protiv raka, već pomažete i sebi. Bradu je veoma korisno i zdravo imati. Evo i zašto:

Brada usporava starenje

Brada blokira čak 90-95% štetnih UV zraka i na taj način sprečava nastanak bora i raka kože, kaže studija objavljena u časopisu Radiation Protection Dosimetry.

Brada vas čini muževnijim

I to ne samo u očima žena, već i muškaraca! Ali koja je idealna dužina brade? Istraživanja kažu da je brada od 10 dana najatraktivnija i najpoželjnija.

Brada vam štedi vreme

Prosečan muškarac potroši oko 3.350 sati na brijanje. Zamislite šta sve možete uraditi sa preko tri hiljade slobodnih sati, samo ako pustite bradu!

Brada ublažava simptome astme i alergija

Brada deluje kao neka vrsta štita koja zadržava polen i sve štetne čestice pre nego što oni uđu u vaš respiratorni sistem. Na taj način sprečava nastanak mnogih alergija i infekcija, koje inače nastaju zbog zagađenog vazduha.

Brada greje

Kao što kosa greje glavu, tako brada greje lice. Kanađanin Pit Hiki (Pete Hickey) testirao je jednom ovu teoriju – obrijao je samo polovinu lica i posmatrao kako mu koža reaguje na niske temperature. Došao je do zaključka da je neobrijana strana lica mnogo više zaštićena i očuvana na hladnoći.

Brada hidrira kožu

Sve preparate koje koristite nakon brijanja da biste hidrirali kožu možete slobodno baciti u kantu ukoliko puštate bradu. Brada, naime, sadrži prirodne masti koje čuvaju kožu lica, na isti način na koji to čini (odnosno masti) koža glave. Brada deluje i kao štit od vetra i svega drugog što intenzivno isušuje kožu.

P.S. Brade su, po svemu sudeći, sjajne. I estetski i zdravstveno. Međutim, ukoliko već puštate bradu, mišljenja smo da to ipak iziskuje određenu količinu truda i higijene. Niko ne želi da zna šta ste doručkovali po mirisu/ostacima na vašoj bradi. Higijena pre izgleda, uvek! 🙂

Naslovna fotografija: vintagegrooming.com