Retrovizor Shop – Nova modna era

U godini masovnog ekološkog osvešćivanja današnjeg modernog čoveka, veliki broj pojedinaca svoje misli sada je već dobrano usmerio ka svim štetnostima brze mode. U skladu sa tim, sve više nas pribegava kvalitetnijoj kupovini te nije ni čudo što su raznorazni second hand i vintage shop-ovi dobili na popularnosti.

A znate li koja je razlika između ova dva vida kupovine? FFM_Podcast je to sjajno objasnio:

Second hand – su polovni odevni komadi. Nije važno iz kog su perioda, da li su karakteristični za određenu modnu dekadu, čak ni kog su kvaliteta.

Vintage – komadi su stari najmanje 20 godina. Kvalitetni su, dobro očuvani, oslikavaju najbolje od mode u datom periodu.

Kako i sama ekipa Vajb magazina naginje ka nekoj nostalgičnoj romantizaciji prošlih vremena, mi ćemo se uvek pre odlučiti za vintage prodavnice. Tako nam je nedavno pažnju privukla devojka po imenu Marina Pavlović i njen, već dobro poznat vintage shop – Retrovizor. Zahvaljujući sjajnom radu i promenama koji je donela u Srbiju, počeli smo sve više da uvažavamo značaj ređe, ali kvalitetnije kupovine, kao i ogromnu razliku između kvaliteta današnjih odevnih komada iz tržnih centara i onoga što su nekada nosile generacije prošlog veka.

Hajde da bolje upoznamo Marinu i zaronimo u svet nove modne ere!

Ćao Marina! Ispričaj nam za početak odakle ideja za vintage shop i kako je dobio ime Retrovizor?

Već godinama zajedno sa svojom majkom skupljam vintage komade; od odeće, nakita, pa do nameštaja i kućnih dekoracija. Valjda sam tu ljubav prema stvarima koje su stare mnogo godina nasledila od svoje majke. S obzirom da sam oduvek posebnu ljubav i strast gajila prema modi, moje se kolekcionisanje najviše svodilo na odeću. Oduvek sam maštala da na neki način tu moju strast i ljubav podelim sa ljudima i tako je nastao moj mali shop.

O imenu nisam puno razmišljala, desilo se skroz spontano i u trenutku. Retrovizor, jer kroz retrovizor gledaš unazad, gledaš u prošlost.

Kako biraš modele koji će se naći u Retrovizor Shop-u, odakle crpiš inspiraciju?

Što bi se reklo “s tim se rodiš”. Jednostavno samo kada vidim komad vintidža, u mojoj glavi stvorim ceo outfit i onda znam da je to to. Osećam kao da inspiracija dolazi od sigurnosti u svoj ukus i načina na koji ćeš to prikazati. 

Ali ipak, možda najviše što me inspiriše su dame i njihovo zadovoljstvo kupovinom vintidža. Često dobijam komentare poput “Ti si moja inspiracija”, “Ti si u potpunosti nešto novo što se desilo Srbiji, pravo osveženje za oči, duh, ali i stil.” Kada shvatiš da si baš ti osoba koja utiče na evoluiranje stila na našim područijima, inspiracije i zadovoljstvo dolaze sami od sebe.  

Ispričaj nam kako izgleda jedan tvoj radni dan?

Moj radni dan započinje buđenjem rano ujutro, jer se osećam najproduktivnije u prvom delu dana. Posle jutarnje rutine, obavezno pustim muziku na radiju, žanr zavisi od toga kakav je dan; sunčan ili tmuran. Uz kafu, smišljam kolekciju koju ću okačiti tog dana. Svaka kolekcija ima svoju kompoziciju i zbog svog “okp-a” sve na profilu mora da se slaže. Sve što vidite na profilu, sve sama radim. Od slikanja, smišljenja look-a, do peglanja, nošenje kod hemijskog i pakovanja. 

Iako volim svoj posao i uživam u svemu što radim, nekad ume da se otegne i po 12 sati rada što ume da bude jako iscrpljujuće. Ali snagu mi vraćaju moje dame koje su uz mene i koje me najviše inspirišu. 

Šta se nalazi u tvom garderoberu, da li i tu dominira vintage

U mom garderoberu vintage komadi su glavni i brojniji. Moj izbor svakodnevnih kombinacija se fokusira na vintage komade, ali ponekad ih dopunjujem komadima iz fast fashion-a ili nekog domaćeg brenda. Slobodno mogu reći da je oko 70% stvari koje ja nosim vintage

Pored vintage prodavnica da li kupuješ odeću i na drugim mestima?

Ukoliko kupujem stvari koje nisu vintage, većinom se odlučujem se za domaće velike ili male brendove. Trudim se što više da podržim naše tržište, pogotovo male brendove s obzirom na kvalitet odeće, ali pre svega i truda koji ulažu. Ipak, neću biti licemerna, nekada kupujem i u fast fashion radnjama, ali se trudim da to bude pametna kupovina tj. kupujem samo ono što mi treba i što sam sigurna da ću nositi duži vremenski period. 

Poslednjih godinu dana počelo je dosta da se priča o održivoj modi. Kakvo je tvoje mišljenje, smatraš li da održiva moda može doprneti “spašavanju planete”?

Smatram da može, iako to deluje sićušno, sigurno je značajno. Jako često nismo ni svesni koliko daleko odlazi otisak naše odeće. Mikročestice sa materijala koji imaju plastike u sebi prolaze čitav proces – od odvajanja od odeće u veš mašini, zatim završavanje u otpadnim vodama koje se na kraju mešaju u rekama i okeanima. Postoji par dokumentaraca koji analiziraju ribe i koji upozoravaju da skoro više ne postoji vrsta ribe koja u sebi NEMA mikročestice sa naše odeće. Neko bi pomislio “pa šta, to je riba”, ali tu ribu mi konzumiramo, naša deca konzumiraju. Nešto tako sitno sigurno će se kasnije pretvoriti u ozbiljnu posledicu. Održiva moda podržava pravilnu reciklažu, bolje matarijale koji će zastiti životnu sredinu.

Nasuprot održivoj, tu je i masovno zastupljena – brza moda. Šta nam je ona sve donela/odnela u poslednjih nekoliko decenija?

Brza moda donosi veći izbor, pristupačnije cene i ponekad malo agresivnije i ekstravagantnije izglede. U masovnoj proizvodnji se gubi kvalitet, počevši od materijala pa sve do određenih veličina i kalupa. Brza moda zbog široke proizvodnje mora biti univerzalnija, ali takva moda ne odgovara određenom tržištu. Ne mogu se poklapati modeli i krojevi na različitim geografskim regijama. Jednostavno, genetika je drugačija. Postoji i želja za podudaranjem sa različitim stilovima i izgledima koji možda ne stoje na našim karakerističnim fizičkim osobinama. Zato sada cesto čujemo žalbe (na našim područijima) da su im stvari kratke ili široke za njihov konfekcijski broj. Takođe, stvari koje su proizvod brze i masovne proizvodnje nemaju dug rok trajanja. Često previše brzo izblede, rastegnu se ili čak počinju mirisati čudno. Takve stvari kao da se prave da budu veliki hit jedne sezone, a za sledeću im je mesto negde pri dnu ormara. 

Da li se sećaš koja je tvoja prva vintage stvar koju si posedovala?

Naravno. Kao svaka mala devojčica, ušunjala sam se u mamin ormar i “ukrala” sam njenu kariranu košulju. Sa ponosom sam je nosila i govorila “moja mama nosi ovu košulju na slici sa mnom gde sam ja mala beba. Pa, vidite mene sad u njoj!” Ima li šta lepše, nego kada oblačiš nešto iz mladosti svoje majke, pa te onda gleda sa očima punim ljubavi? Tu košulju i dalje nosim, sad posle 15 godina i uvek kad je obučem probudi u meni razne uspomene. 

Nastojiš li da svojim projektom našim ljudima probudiš svest o kvalitetnijoj i minimalnijoj kupovini odevnih predmeta?

Moja početna ideja za Retrovizor Shop je bila vezana za stil. Ali kako prolazi vreme, primećivala sam da stvari iz second hand-a žive duže, pružaju bolji osećaj na našoj koži. Naravno, nisu svi komadi od 100% prirodnih materijala, ali prave znatnu razliku u kvalitetu kada se uporede sa određenim komadima moderne proizvodnje. Što se tiče minimalnije kupovine, meni samoj je trebalo dosta vremena da shvatim šta mi je zaista potrebno, a šta ne. Želea bih da inpirišem sve da malo iskopaju po ormaru, da pronađu te neke stare stvari koje su uvek ostavljali sa strane. Ukoliko se pametno iskombinuju mogu izgledati fantastično! Ako im ipak nema spasa i jednostavno vam se ne dopadaju, postoji mnogo ljudi kojima bi dobro došao poklon u vidu čiste i čitave odeće. Vintage stvari su nekako evergreen i uvek se mogu nositi, birajte takve komade. Ukoliko se dvoumite kada je nesto na sniženju, a niste sigurni da li će biti prilike da to nosite, nemojte kupovati.

Nedavno si pokrenula i prodaju kućne retro dekoracije, hajde nam ispričaj nešto više o tome.

Pored ulepšavanja sebe, sada ćete uz Retrovizor moći da ulepšavate i vaš dom. Mojoj kreativnosti nikada kraja i odlučila sam da to prenosim ljudima kroz još jedan shop – @retrovizor_home_decor. Tu možete naći specifične čajnike, bokale, predmete od mesinga, divnih akesoara. Što su starije, to veću vrednost imaju, kao i vino.

Da li osećaš da uz pomoć Retrovizora ostvaruješ svoje snove?

Kao mala sanjala sam o mnogim stvarima, retko kada sam imala izdefinisan “san” kojem bih težila. Ali kroz godine sam shvatila šta bi me najviše ispunilo, raditi nesto što volim. Jedino u tom slučaju posao nije opterećujuć, jedino u tom slučaju inspiracije opstaju i rastu. Radom sa Retrovizor shop-om podstičem svoju kreativnu, ali i poslovnu stranu ličnosti i čini mi se da je ovakav posao zaista mogao biti moj san.

Šta za tebe predstavlja dobar vajb?

Potraži duboko u sebi, duboko u svoju dušu. Tu se nešto krije, jedna energija koja sija i kojom ti zračiš na poseban način. Svako sija drugačije, nekom mistikom, nečim neobjašnjavim, a lepim. To je ono što je za mene dobar vajb. 

Fotografije: Jelena Vlatković ; Outfitt: Retrovizor Shop; Šešir i naočare: Vanilla Rain Jewelry