Under – Restoran ispod površine mora

0
1092
Under - Restoran ispod površine mora

Ne, ovo nije priča o “Maloj sireni” ali vam se pruža mogućnost da se tako osetite.
Kompanija pod nazivom Snohetta je na neverovatnom zadatku izgradnje podvodnog restorana u dubini mora južne Norveške.

Evropa je dom grčkog Partenona u Atini, rimskog Koloseja u Rimu, Ajfelovog tornja u Parizu kao i dom mnogim drugim arhitektonskim znamenitostima i svetskim čudima.

Znate li šta joj nedostaje?
Restoran na dnu mora.

Ova kompanija ubrzo će to promeniti.
Naime, oni su dizajnirali trostepenu strukturu sa 36 metara dugim panoramskim prozorom koji bi omogućio svakom posetiocu pravo magično “putovanje” u plavetnilu mora južne Norveške.

Na prvi pogled, iz daljine, Under izgleda kao megalomanski kamen iznad površine mora, bačen u neposrednoj blizini doline Baly.

flipboard.com

Istinu o ovom  misterioznom “kamenu” otkrićete ukoliko zakoračite unutar ovog remek-dela koje odiše neverovatnom životnom energijom.
Restoran će imati dovoljno prostora da primi i do stotinak gostiju, a u periodu bez posetilaca funkcionisaće kao istraživački pomorski centar.

“Čitava struktura ovog akvarijuma direktno će se sjediniti sa podvodnim okruženjem i nalaziće se na pet metara ispod morske površine”, piše Snohetta i dodaje: “Poput potopljenog periskopa, masivni akrilni prozori restorana pružaće pogled na morsko dno i na taj način omogućiti svim posetiocima neopisivo uživanje, uz mogućnost prisustvovanja u svim dešavanjima i promenama koje će se odvijati u morskoj sredini tokom čitavog njihovog boravka.”

magaceen.com

Izgradnja ovog arhitektonskog remek-dela očekuje se sledeće godine, a zvanično otvaranje se prema izvorima Snohette najavljuje za 2019. godinu.

flipboard.com
gazetaexpress.com
time.com

Naslovna fotografija: flipboard.com