Na večeri kod Dalija i Gale

0
1018
Na večeri kod Dalija i Gale

Da li biste se usudili da probate neki od Dalijevih nadrealnih specijaliteta?

Sve što je Salvador Dali radio moralo je biti provokativno, drugačije, a više od svega – nadrealno. Svojim likovnim stvaralaštvom je još za vreme života zavredeo svetsku slavu, njegove slike danas su apsolutno svima prepoznatljive, ali malo je poznato da je katalonski umetnik 1973. objavio kuvar sa 136 neobičnih recepata i još neobičnijim ilustracijama. Na Dalijevom jelovniku nalazili su se delikatesi poput paštete od tačno 36 žabljih bataka, jastozi i školjke sa snažnim svojstvima afrodizijaka.

thisiscolossal.com

Kuvar naslovljen po umetnikovoj supruzi i muzi, Le diners de Gala, nije knjiga za kojom ćete posegnuti ako nemate inspiraciju šta da spremite za večeru. Le diners de Gala je mnogo više od toga. Daleko od funkcionalnog priručnika, knjiga je vizuelno umetničko delo praćeno sugestivnom prozom u kojoj se ispituju veze hrane, seksa i podsvesti, u duhu nadrealističkih tendencija.

Za Dalija, hrana nije izvor zdravlja, već nešto u čemu treba u potpunosti uživati, što se naglašava odmah na početku: Ako ste pripadnik onih brojača kalorija koji radosti hrane pretvaraju u vrstu kazne, zatvorite ovu knjigu istog trenutka; ona je suviše živahna, suviše agresivna i suviše drska. Drskost je svakako odlika ove knjge; verovatno nijedan kuvar nije imao toliko seksualnih aluzija, počevši od naslova poglavlja koji upućuju na oralni seks i sodomiju (I eat Gala i Les Entre-Plats Sodomisés), pa do ilustracija obroka u istom duhu.

pinterest.com
artsy.net

Svojevrsni nastavak ove knjige jeste Dalijev vodič kroz vina – The Vines of Gala, objavljen tri godine kasnije. Vodič je posvećen istraživanju „zadovoljstva grožđa“ i kategoriše vina u istom hedonističkom stilu – kao vina zore, senzualnosti, frivolnosti i radosti.

wallpaper.com

Sam Dali je tvrdio da pravi poznavalac ne pije vino, već kuša njegove tajne. Vodič sadrži i citate poznatih pisaca i mislilaca, tako da predstavlja pravu malu bibliju za ljubitelje vina.

Naslovna fotografija: finedininglovers.com