Prolećna nega nikada nije bila lakša: Povratak prirodi i njenim lepotama

U zimskim mesecima koža je izložena niskim temperaturama i hladnom vetru, a na planinama povećanom UV zračenju. Pokušavajući da je pravilno negujemo i zaštitimo, ponekad nismo ni svesni da doprinosimo starenju, infekcijama i isušivanju lica i tela. Naučna istraživanja pokazala su da u toku godine, preko kozmetičkih preparata, u organizam unesemo oko dva kilograma toksina!

Ovo je dovoljan razlog da, pred širokim izborom krema, pudera, tonika, dva puta razmislimo pre nego što posegnemo za estetski lepo upakovanim preparatom koji je prepun veštačkih mirisa i boja.

Biljna ulja poput kokosovog, bademovog, shea butera, nevenovog, kantarionovog, avokadovog i drugih, predstavljaju temelj prirodne kozmetike. Takva ulja su nam danas dostupna i najbolja su hrana za kožu, jer sadrže sastojke koji su slični lipidima u koži, te ih koža lako prepoznaje i apsorbuje.

Za Vajb magazin priča Tatjana Čopa, dipl. kozmetičarka i fitoterapeutkinja.

Na šta treba da obratimo pažnju prilikom odabira prirodne kozmetike?

Prirodnom kozmetikom svojoj koži pružamo najbolju i najzdraviju hranu, a pored toga ona ima zaštitnu i estetsku funkciju. Nezaobilazan sastojak predstavljaju eterična ulja. Međutim, kako ova ulja zbog malih molekula i lipofilnosti veoma brzo ulaze u organizam, eterična ulja na kožu nanosimo razređena u biljnim uljima.

Lavanda, ruzmarin, eukaliptus, čajevac, timijan, bergamot, samo su neki prepoznatljivi mirisi, a danas poznajemo preko 40 nota. Neki hemijski sastojci u kremama i drugim proizvodima za negu, mogu izazvati nepoželjne i neprijatne reakcije poput crvenila i alergija. Takodje, prilikom stalnog isprobavanja novih proizvoda, može doći do iritacije, pogotovu kod osetljive kože.

Pilingovanje je poželjno, jer uklanja nečistoće i mrtve ćelije sa kože, medjutim, ako se praktikuje više puta nedeljno, može oštetiti površinski sloj kože i time doprineti razvoju infekcije.

Prolećna nega nikada nije bila lakša

Zimsko vreme i niske temperature zahtevaju poseban tretman kože.

U zimskim mesecima, koža je izložena niskim temperaturama i hladnom vetru, a na planinama povećanom UV zračenju. Koža tada postaje suva i crvena, što se najpre opaža na obrazima, usnama i rukama, počinje da pecka i svrbi. Sitne bore na licu postaju izraženije kod suvlje kože, pa lice deluje starije.

Hidratacija je prvi korak, a najbolji prirodni proizvod za hidriranje kože lica je hidrolat.

Preko dana je potrebno kožu zaštititi kremama bogatije i masnije strukture, kako bismo očuvali hidrolipidni sloj, jer će time koža biti otpornija na sve spoljne uticaje.

Ako se boravi u planinama, ne sme se zaboraviti uticaj sunca, tako da je poželjno koristiti kreme sa zaštitnim faktorom. Prirodne kreme mogu veoma efikasno da štite od uticaja sunca, ako su se za njenu izradu koristila biljna ulja sa visokim faktorom, kao što je ulje semenki maline (SPF) 30-50 ili ulje semenki šargarepe (SPF) 38-40.

Fitoterapija je sve popularnija. Kako ste se odlučili za altermativnu medicinu i koje su njene prednosti?

Oduvek sam bila očarana biljkama i njihovim delovanjem na ljudski organizam, tako da dosta vremena provodim u prirodi gde uz pomoć duhovne prakse prepoznajem njihovu energiju i moć lekovitih sastojaka. Opredelila sam za rad sa biljnim uljima za negu kože jer sam odlučila da radim nešto potpuno drugačije i autentično što bi mnogima donelo radost, zadovoljstvo i ispunjenost. Jedna od glavnih motivacija bio je i moj sin, koji je od rođenja imao ekcem i kako bi izbegao sve one hormonske masti i kreme, koje su mu više štetile nego pomogle, napravila sam prvu biljnu kremu za dermatitis. Nakon četiri meseca korišćenja, ekcem se potpuno povukao.

Danas sva svoja znanja koristim za izradu prirodne kozmetike u okviru svog Udruženja Oriša koje se bavi afirmisanjem i unapređivanjem holističkog pristupa zdravlju i lepoti, kao posebnog pristupa čoveku, koje uključuje priznate metode alternativne i prirodne medicine: fitoterapiju, i aromaterapiju, shvatajući ljudsko zdravlje i čoveka kao celinu, pružanjem informacija i kontinuirane edukacije.

Prirodna kozmetika nije nužno i skupa. Neke preparate možemo napraviti i sami.                        

Sa radošću delim iskustva sa svima koji posećuju moje radionice i seminare u nadi da pronađu najbolje u sebi. Mogu se pohvaliti time da sa puno ljubavi, pažnje i predanosti radim posao koji me u potpunosti ispunjava.

Recept:

Piling za lice

  • 50 ml aloe vera gela
  • 4 kapi eteričnog ulja lavande
  • 4 kapi eteričnog ulja timijana
  • 3 kapi propolisa
  • na vrh kašičice prah mlevenih koštica kajsije ili sode bikarbone.

Sve sastojke pomešati, dobijenu smesu spakovati u kutijcu i koristiti piling jednom nedeljno.