Prijateljstvo je neoročena štednja

0
813
Prijateljstvo je neoročena štednja
izvor:huffingtonpost.com

Nemam ušteđevinu. Imam 27 godina i tek od nedavno vlasništvo nad računom u banci. Ne hvalim se, samo kažem. Verujem u postmaterijalizam. Nauka, ’pak,  kaže da se nematerijalnom okrećemo tek kad smo materijalno osigurani. Šta ako nismo? Može li u životu, kao u horoskopu, da vlada retrogradni m(erkur)aterijalizam?

Pitanje. Šta je važnije, creva ili duša? Creva naravno, jer duša drugačije boli na prazan i na pun stomak. Zato, poštedi telo muke, prevari dušu kad već ne možeš stomak. Ideje nisu jestive, pašteta jeste. Ideje su hranljive, pašteta nije. Ideja mora da se rodi, da se zaliva, da joj se pruži dovoljno svetlosti, vremena i pažnje, pašteta može da se kupi na akciji u dragstoru. Pa ti vidi.

Budalaština!

Zašto bi uopšte moralo da se bira. I ko još, osim možda mene do nedavno i još nekolicine ljudi, veruje da se od nematerijalnog može živeti. Lepo je biti skroman i zahvalan, ali sve ima svoju granicu, pređeš li je upadaš u glupost. Nemoj.

Bojiš se, znam, i ja isto. Hoćemo li uspeti, hoćemo li opstati? Šta ako pogrešimo? Koliko se novih šansi računa? Ne znam. Znam samo da, kad odrasteš ili kad ti kažu da si odrastao, moraš da određuješ prioritete. To je dosadno, ali korisno. Manje te boli glava ili više, zavisi od naravi.

Nego, znaš šta je tu bitno? Da ipak ostaneš zahvalan. Zahvalnost te vuče napred. To ti je onaj izdah olakšanja nakon napornog dana ili neugodnog razgovora, neprijatne situacije i ponekog trzaja. Osvrneš se, sabereš dva i dva i uveriš  se da je računica dobra.

Foto: huffingtonpost.com

***

Nemam ušteđevinu, ali ulažem, i postojano tvrdim da sam dobar investitor. Keš/Kartica? Duša, prijatelju.

 Prvo se rađa ideja o prijateljstvu,  a potom se prijateljstvo doživljava.

Vikendom obilazim parohiju. Volim to da kažem, jer skitnja ne zvuči lepo. Ozbiljno je i nekako svečano ovo prvo.  Dakle, vikendom skitam. Grabim prilike za viđanje sa ljudima od kojih me odvaja svakodnevica da bismo je, tako sastavljeni, besramno ogovarali. Život.

Sastajte se sa ljudima. Nek’ vam je prijatno. Okružite se onima od kojih ćete učiti, uz koje ćete se smejati, sa kojima ćete, zajedničkim silama, razoružati probleme. Nađite oslonac i budite nekome oslonac. Bezrezervno se posvađajte i pomirite. Slavite godišnjice prijateljstava. Čujte se preko Skajpa. Što da ne, drugujete sa svetskim ljudima. Budite svetski čovek, a nečiji prijatelj. Ulažite u odnos. Rizik je ogroman, priznajem, ali su premije velike. Garantujem.

***

Manir mi je da sumnjam u sebe. Ništa mi ne pričajte, znam – strašno je. No, jednom će se i to promeniti, a do tad’ grlim sve one koji me, umesto mene, podsećaju na mene. Razumete. Prijatelji su nezamenljivo, objektivno rastojanje od situacije koju nam, kad već sami ne možemo, razumom pojašnjavaju.

***

Ideje nisu jestive, ali su hranljive. Pašteta je jestiva, ali nije hranljiva. Odraslost su prioriteti. Prijateljstvo je neoročena štednja.

Stani na crtu i uloži!