Pola veka rokenrola obeleženo izložbom

0
1249
Pola veka rokenrola obeleženo izložbom

“Piši šta hoćeš samo stavi veliku sliku.”

Još od pedesetih godina dvadesetog veka rokenrol je nesumnjivo najveća kulturna i društvena revolucija koja je pružila slobodu, drugačiji model razmišljanja i postavila određene ideale. Tako je rok ušetao i u Srbiju, igranke i svirke prerastale su u koncerte i nastupe, a svetlo neophodno za fotografiju postajalo je sve blještavije.

Ljubitelje rokenrola i fotografije obradovaće će vest da je sinoć je u galeriji Prozor (Koče Popovića 9) otvorena izložba pod nazivom “50 godina koncertne rok fotografije u Srbiji”.

Izložba obuhvata preko 100 fotografija – ukupno 25 autora različitih generacija koji su dali značajan doprinos promovisanju rokenrola i koncertne rok fotografije od 1966. godine (kada su Tomislav Peternek i Branibor Debeljković u Domu Omladine Beograd priredili prvu izložbu koncertne fotografije), pa sve do danas. Fotografi su godinama verno pratili rokenrol scenu, naše domaće bendove i nastupe gostiju iz inostranstva, beležeći rok istoriju svog vremena.

Posetioci će mati prilike da vide fotografije sa prve Gitarijade održane na Sajmu u Beogradu 1966. godine, sa prvog koncerta inostranog pank benda (The Ruts) u Srbiji održanog 1980. u Hali “Pinki”, kao i sa Zaječarske gitarijade, Exita i drugih bitnih događaja.

Na izložbi je predstavljen presek koncertnih rokenrol dešavanja kroz analogne i digitalne fotografije domaćih i stranih izvođača. Stariji će moći da se prisete, a mladi upoznaju sa atmosferom na koncertima EKV-a, Slađane Milošević, Bajage i Instruktora, Idola, Goblina, Rolingstonsa, Ajron Mejdena, Kulta, Nik Kejva, Alis Kupera i mnogih drugih.

Spisak rok majstora prilično je dugačak što svedoči o bogatstvu događaja kojima smo bili prisutni tokom proteklih pet decenija, a to svakako nije zanemarljivo.

Pola veka rokenrola obeleženo izložbom
Foto: Nemanja Đorđević

Namera izložbe je okupljanje značajnih fotografa i javna prezentacija dokumentarno-umetničke rok fotografije nastale polovini proteklog veka – od analogne do digitalne fotografije kroz isticanje različitosti u izboru i u umetničkom izrazu. Uz arhiviranje, dokumentovanje, čuvanje istorijske i umetničke građe ova izložba ističe i značaj istorijsko-društvenog i kulturnog konteksta rokenrola.

Autori fotografija su: Tomislav Peternek, Branibor Debeljković, Brian Branislav Rašić, Slobodan Purić, Imre Szabo, Goranka Matić, Kamenko Pajić, Zoran Trbović, Vukica Mikača, Zoran Vujović, Slobodan Sarić Hemfri , Nebojša Babić, David Vartabedijan, Stanislav Milojković, Anamarija Vartabedijan, Srđan Veljović, Miloš Milojević, Raša Milojević, Milena Anđela Mišić Atanacković, Nemanja Đorđević, Zoran Mojsin, Marko Ristić, Jovana Milovanović, Wood RS, Danko Strahinić.

Izložba u galeriji Prozor trajaće do 17. decembra.

Naslovna fotografija: designed.rs