And the Oscar goes to…(domaća verzija – II deo)

0
562
And the Oscar goes to...(domaća verzija - II deo)

U skladu sa prethodnim tekstom koji smo posvetili glumicama sa naših prostora koje bi zaslužile nominaciju za Oskara ukoliko bi se dodela nagrada održavala na našim prostorima, u redovima koji slede predstavljamo vam petoricu domaćih glumaca čija dela takođe zavređuju ovu nagradu.

Danilo Bata Stojković (Balkanski špijun)

Po scenariju Siniše Kovačevića, koji sa Božidarom Nikolićem čini rediteljski dvojac, nastalo je kultno filmsko delo pod nazivom “Balkanski špijun”. Glavna muška uloga u ovom filmu dodeljena je Danilu Bati Stojkoviću.

Tumačeći lik Ilije Čvorovića, političkog paranoika i bivšeg staljiniste koji progoni svog podstanara verujući da je on agent imperijalističkih sila, državni neprijatelj i špijun, Stojković potvrđuje status glumačkog genija.

Žarko Laušević (Bolje od bekstva)

Film “Bolje od bekstva” premijerno je prikazan 15. jula 1993. godine.

Žarko Laušević tumači lik Alekse, mladog beogradskog glumca koji upoznaje Stamenu, Amerikanku jugoslovenskog porekla u koju se zaljubljuje. Ubzo nakon poznansva Aleksa i Stamena se venčavaju. Iako se čini da je ovo početak ljubavnog fiilma sa srećnim krajem, istina je drugačija. Ovo je priča o borbi jakih emocija i različitih mentaliteta. Ljudskih slabosti i psiholoških lomova. Slika jednog društva i jednog vremena. Priča o razorenoj porodici uprkos velikoj ljubavi.

Slavko Štimac ( Varljivo leto ’68)

– Zašto peremo zube?

– Dolaze nam gosti, sine.

– A šta ćemo mi njima da radimo?

Da li se sećate ove replike? Predivna je, zar ne? No, osvrnimo se na ulogu koju Slavko Štimac tumači u filmu “Varljivo leto ’68”.

Petar je maturant spreman da se prepusti čarima ljubavi. Leto je, 1968. godina, a Petar se na svakom koraku zaljubljuje.

Šarmantni i nadasve talentovani Slavko Štimac je odlično odigrao ovu ulogu. Publika i danas, posle više od 30 godina od premijernog prikazivanja filma, sa uživanjem gleda Petrove ljubavne avanture.

Predrag Miki Manojlović (Podzemlje)

“Podzemlje” je film Emira Kusturice iz 1995. godine, u kome je jedna od glavnih uloga poverena Predragu Mikiju Manojloviću.

Marko Dren je ratni profiter i tvorac svojevrsne podzemne fabrike oružja koja opstaje i nakon završetka Drugog svetskog rata. Naime, ne bi li nastavio da gomila svoje bogatstvo, Marko uspeva da ubedi stanovnike podzemlja da rat neprestano traje.

Lik Marka Drena u izvedbi Mikija Manojlovića je prava magija ugravirana na filmskoj traci.

Nebojša Glogovac (Hadersfild)

Jedna u nizu nezaboravnih uloga Nebojše Glogovca.

Ivan (Nebojša Glogovac) je bivši džudista koji posle niza psihotičnih epizoda i lečenja u mentalnim institucijama odlučuje da se krsti u Pravoslavnoj crkvi.

“Hadersfild” je društvena i psihološka drama koja nas tera da se zamislimo. Svaki od likova nosi važnu poruku, a Nebojšine replike nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Podrazumeva se da ćemo i ovaj spisak dopuniti sa još nekoliko imena:

  • Velimir Bata Živojinović
  • Bekim Fehmiju
  • Dragan Nikolić
  • Danilo Lazović
  • Petar Božović
  • Sergej Trifunović…

Izvor naslovne fotografije: digitalspy.com