Ispod zaštitničkog krila starijeg brata

0
688
Ispod zaštitničkog krila starijeg brata

Starija braća: koliko divnih i prelepih reči navire iz mene, toliko ih može biti i pogrdnih. Večito dvojstvo i nezaobilazan deo naših života. (Hvala Bogu!)

Poput čokoladice gorkog ukusa koje ne možemo da se zasitimo – baš takva su braća. Iako zbog njih 24 časa prevrćemo očima, negodujemo, psujemo, ipak im na kraju dana ne možemo odoleti. Pored konstantnog izluđivanja i namernog provociranja, oni rade još dve bitne stvari – vole nas i štite.

Baš zbog toga sastavljamo mali podsetnik zbog čega starija braća igraju važnu ulogu u životu svojih sestara.

image: Ruth Zabalza // blog.ruthzabalza.com

Naučio vas je kako da pokušate da razumete muškarce

U vreme kada ste krenuli da se zanimate za suprotni pol, vaš brat nije bio oduševljen. Zašto? Baš zato što zna na koje sve načine muškarac može da povredi devojku. Verovatno je i sam nekad ispao kreten i ne želi to iskustvo za svoju sestru. Od njega ste tada naučili šta sve možete da očekujete od muškaraca i kakve treba izbegavati. Upoznati ste sa svim cakama, frazama i trikovima. Naravno, naučio vas je i samoodbrani u slučaju nasrtljivaca. Paket „Kako šutnuti kretena, iskulirati frajera na glasu i biti svoja” dobili ste ni manje, ni više od muškarca. Obučio vas je, pripremio, ali daleko od toga da vas je pustio samu u taj svet! Njegove oči su uvek na dečku (kretenu, jer za vas ne postoji dovoljno dobar u univerzumu) koji stoji kraj vas, a ruke spremne za tuču ukoliko vam vidi suzu u očima.

Zbog njih ste jaka osoba (bukvalno i figurativno)

Devojke koje imaju stariju braću često su jake i čvrste osobe. Naučile su da podignu svoj glas i da se izbore za sebe. Ne dozvoljavaju nikome da ih izbaci iz koloseka. Najčešće znaju malo jače da udare u šali, jer su naviknute na večito rvanje sa duplo jačim od sebe. Upravo zbog starije braće, možete primiti teže udarce i ostati na nogama.
Osim što vas je naučio jačini, pokazao vam je i kako se ne odustaje.

Znate kako da se smejete na svoj račun, upravo zbog starije braće

Ionako ozbiljan, život postaje malo bezbrižniji kada u kući imate nekog ko vas konstantno zasmejava i zbija šale na vaš račun. Da, bilo je onih nekoliko puta kada ste hteli da ga zadavite, jer vas je zezao pred dečkom, drugaricom ili komšijama, ali ste istovremeno naučili da vam se mnogo toga u životu neće svideti, a da je najpametnije tome se nasmejati, umesto plakati.

image: Richard Garbutt

Vaš superheroj

Kada imate starijeg brata, vi iz prve ruke vidite kako je imati kraj sebe superheroja koji za manje od dve sekunde pristiže kada ste u bilo kakvoj nevolji. Koliko je samo dece (nekad i nedužne) dobilo pesnicu, jer vas je potreslo i iznerviralo? Braća dopuštaju da budete razmažena diva kojoj ne sme da fali dlaka sa glave. Vaša tuga je njihovo pomaračenje. Mahnuta crvena zastava ispred nosa. Niko vas ne sme da pipne, ako oni to ne odobre.
Čestitamo, toliko ste voljeni!

Vaše rame za plakanje, najbolji prijatelj i roditelj

Više od bilo čega, starija braća su ponekad i bolji roditelji. Znaju sve šta vas muči i brine, jer su nekoliko godina pre i sami to doživeli. Daju najbolje savete i spremni su da vas saslušaju u bilo koje doba dana ili noći. Ispred njih možete slobodno ogoliti dušu i ridati u njihovo rame, znajući da će tu slabost pretvoriti u jačinu, jer oni znaju sve prave reči.

tumblr.com

Ma kako bili turbulentni odnosi između braće i sestara, jedno je sigurno – ne postoji ništa na svetu što oni ne bi uradili za i zbog vas.

Ako imate starijeg brata ili sestru, budite srećni, jer vi već imate nekog ko će biti uz vas do kraja života.