And the Oscar goes to…(domaća verzija – I deo)

0
633
Actual Oscar statuettes to be presented during the 79th Annual Academy Awards sit in a display case in Hollywood February 21, 2007. The Oscars will be presented on February 25. REUTERS/Gary Hershorn (UNITED STATES)

Ceremonija dodele nagrade Oskar, Američke filmske akademije, biće održana 4. marta u Dolbi teatru, Los Anđeles – Kalifornija. O zvaničnim nominacijama se odavno priča, a mi smo se zapitali – kada bi se ova manifestacija održavala kod nas ko od naših glumaca i glumica bi mogao (je mogao) da postane vlasnik ove prestižne statue?

Ovo je naš izbor.

Ružica Sokić (Žuta)

“Žuta” je jugoslovenski film iz 1973. godine i ujedno nadimak glavne junakinje. Žuta je devojka koja sticajem okolnosti postaje lutalica, iako duboko veruje u porodicu i priželjkuje dom. Kad je iz nepoznatih razloga privedu u policiju, dobrodušno i naivno priča svoju životnu priču u nadi da će je pustiti. U pritvoru upoznaje ljude različitih profila, a kroz njih upoznaje i sebe.

Ružica Sokić je u maniru velikih glumica oživela lik Žute i urezala je u večnost jugoslovenskog filma.

Sonja Savić (Una)

“Una” je film Miloša Radivojevića, za koji je scenario napisao Nebojša Pajkić po istoimenom romanu Mome Kapora. Mlada i talentovana Sonja Savić je na svojsven način odigrala ulogu u tom filmu. Una je inteligentna i lepa, ali nedorasla komplikovanim odnosima u koje se upustila sa profesorom Masovnih medija (Rade Šerbedžija).

Sonja Savić i Rade Šerbedžija su, pokazalo se, pravi izbor za tranziciju Kaporovih junaka iz knjige na bioskopsko platno.

Mirjana Karanović

Iako je široj, možemo slobodno reći svetskoj javnosti postala poznata po ulozi u Kusturičinom filmu – “Otac na službenom putu”, Mirjana Karanović je na ovoj listi zbog karakternih likova koja je odigrala u filmovima tokom devedesetih.

Gospođa Karanović je ubedljivo tumačila likove koji su oportunisti i prevaranti. U nekoliko, sada kultnih, filmskih ostvarenja ostala je upečatljiva po ulogama koje su zanimljive ne samo po karakteru već i po gestikulaciji, kostimu i šminki. Sigurno se sećate sledećih filmova:

– “Tri letnja dana” (1997)

– “Tri palme za dve bitange i ribicu” (1998)

– “Jagoda u supermarketu” (2003)

Nataša Ninković (Spasitelj)

“Spasitelj” je američki film iz 1998. godine. Pored Nataše Ninković u ovom filmu igraju i Denis Kvejd, Sergej Trifunović i Nebojša Glogovac. Reditelj je Predrag Antonijević, a producent Oliver Stoun.

Nataša Ninković maestralno tumači lik Vere, mlade Srpkinje koja, uprkos okolnostima pod kojima ostaje u drugom stanju, na čist, duboko emotivan i ljudski način pokazuje da majčinska ljubav ne priznaje granice.

Svetlana Bojković (Smrt gospođe Ministarke)

Za kraj ove liste – izuzetak, jedno televizijsko ostvarenje. U pitanju je TV drama “Smrt gospođe Ministarke”. Glavnu ulogu u ovom filmu tumači Svetlana Bojković. Film je posvećen jednoj od najvećih srpskih i jugoslovenskih glumica – Žanki Stokić.

Podsećanja radi, Žanka Stokić je najpoznatija gospođa Ministarka iz istoimene Nušićeve komedije. Tokom Drugog svetskog rata učestvovala je u programima radio Beograda koji je bio pod nemačkom upravom. Iz tog razloga je nakon rata osuđena na osam godina gubitka nacionalne časti.

Svetlana Bojković je i ovom ulogom dokazala da je jedna od najboljih domaćih glumica, a gledaocima je približila duboko potresnu i pomalo zaboravljenu sudbinu svoje koleginice Žanke Stokić.

rs.n1info.com

Neočekivano težak zadatak – izdvojiti samo pet domaćih glumica. Stoga, smatramo da ovu listu treba dopuniti sledećim imenima:

  • Mira Banjac,
  • Milena Dravić,
  • Gorica Popović,
  • Anita Mančić,
  • Ana Sofrenović,
  • Branka Katić,
  • Vesna Trivalić,
  • Mirjana Joković…

I da, ne brinite, sledi tekst sa izborom glumaca. Nismo ih zaboravili.

Izvor naslovne fotografije: theodysseyonline.com