Najlepši praznični filmovi koji će uvek ostati tradicija

Uz praznični vajb ide i dobar fimski maraton, a mi vas podsećamo na sve one najlepše božićne filmove.

Na našu listu uvrstili smo kvalitetne klasike koje iznova volimo da odgledamo svake praznične sezone, one koji nas motivišu i otkrivaju tajne lepog života, onakvog kakav i treba da bude.

Divan život – It’s a Wonderful Life (1947)

Film počinje mračnom scenom Džordža Bejlija koji pokušava da izvrši samoubitvo na badnje veče, ali pre nego što to učini drugorazredni anđeo dolazi na zemlju. Anđeo se trudi da mu pokaže kakav bi svet bio bez njega. Iskupljnje i druge šanse idu idealno uz pozadinu Božića, što je sjajna poruka za zapamtiti tokom praznika.

A Christmas Carol (1938)

Dikendsov klasik doživeo je mnogo prerada, ali verzija iz 1938. jedna je od najboljih adaptacija izvornog materijala. Ebenizer Skrudž je večni škritica koji posetom tri duha uspeva da shvati greške njegovih načina. Na božično jutro budi se promenjen i pun praznične sreće i dobronamernosti, dokazujući da svaki čovek može da se promeni.

Božićna priča – A Christmas Story (1983)

Ova praznična priča nas podseća na sve neprijatne situacije sa porodičnih okupljanja u vreme kada smo bili deca. Sve što mali Ralfi želi za Božić je Crveni Rajder B. B. pištolj i pokušava sve da ubedi kako je to idealni božićni poklon, dok mu svi konstantno napominju da će upucati svoje oko. Ovo je jedan od filmova koji se iznova prikazuju u sezoni praznika što ga čini jednim od gledanijih prazničnih filmova.

Miracle on 34th Street (1947)

Kada dobar starac koji tvrdi da je Deda Mraz biva institucionalizovan kod lud, mladi advokat odlučuje da ga brani, tvrdeći na sudu da je on prava stvar. Ovaj film nas svake godine podseća da je sve moguće samo ukoliko verujete.

Najluđi BožićNational Lampoon’s Christmas Vacation (1989)

National Lampoon’s je već bila sjajna franšiza ali je postala još bolja sa izlaskom ovog božićnog klasika. U još jednoj avanturi sa porodicom Grizvold gledamo Klarka kako pokušava i omašuje u tome da napravi najbolji tradicionalni Božić svojoj porodici. Ništa mu ne ide od ruke ali Klark shvata da nije sve u tome kako proslaviti praznike već u tome da porodica bude zajedno.

Sam u kući – Home alone (1990)

San svakog klinca je da ostane bez roditeljskog nadzora. Upravo to se desilo osmogodišnjem Kevinu Mekalisteru. Nakon što je slučajno zaboravljen od strane svoje porodice kada su krenuli na božićni odmor, Kevin mora da se suoči sa provalnicima koji pokušavaju da opljačkaju njegov dom. Uz arsenal urnebesno-genijalnih zamki za provalnike, Kevin nalazi izlaz iz ove situacije. Ovaj film se ne propušta tokom praznika već više od četvrt veka.

Vilenjak – Elf (2003)

Šta je smešnije od toga da angažuješ previsokog čoveka za ulogu jednog od Deda Mrazovih majušnih vilenjaka? Skoro ništa. Badi, vilenjak sa severnog pola, saznaje da je u stvari čovek i u svojoj težnji ka pravim identitetom kreće da pronađe svoje biološke roditelje. Ovo urnebesno putovanje omugućava nam zagaratovanu zabavu tokom praznika.

How the Grinch Stole Christmas (2000)

Sa svojim majušnim srcem zeleni Grinč pokušava da ukrade Božić, ali susret sa devojčicom Sindi Luhu menja sve. Ona ima svoji božićnu misiju da promeni njegovo srce i razmišljanje.

Deda Mraz – The Santa Clause (1994)

Možda ste i omatorili za Deda Mraza ali ovaj film vas vraća u vreme dok ste kao dete imali svoju maštariju o njemu.

Božićna satira – Scrooged (1988)

Baziran na Dikensovoj božićnoj noveli ovaj film nam govori o čoveku koji nema vremena za svoje zaposlene i za ženu koju je jednom voleo. Ova verzija filma ima savršeni balans humora i osećajnosti, a Bil Mari donosi svu zabavu. Ovaj praznični klasik je dobar potsetnik na božićni duh dobre volje i kompletiran je jednim nepravaziđenim citatom: “God bless us everyone!”.

Na ovoj listi, bez razmišljanja su mogli da se nađu još i sledeći filmovi : The Muppet Christmas Carol  (1992), The Nightmare Before Christmas (1993), Love actually (2003), Ernest Saves Christmas (1988)

Izvor naslovne fotografije: tumblr