Obucite se u Van Gogova (o)dela

Svako ko iole prati modna dešavanja reći će vam: Moda jeste umetnost!

Haute couture kreacije koje viđamo na modnim pistama po pravilu nisu ni namenjene da budu nošene (osim od strane privilegovanih pojedinaca i slavnih ličnosti), već služe kao inspiracija celokupnoj modnoj industiji. Trendovi koje diktira visoka moda stižu do nas u prilagođenom, nosivijem i dostupnijem obliku, ali nesumnjivo pritom gube nešto od onoga što ih čini pravim malim umetničkim delima.

Baš ovom tematikom poželela je da se pozabavi jedna francuska umetnica. Naime, Elena Duran (Hélène Durand) odlučila je da istakne umetničku esenciju odevnih predmeta i to na najočigledniji način: vraćajući se unazad do onoga od čega je sve počelo – inspiracije.

Foto: asamuse.com

Elenin projekat As a Muse stvara vezu između umetnosti i mode tako što ukazuje na dela velikih slikara koja su dizajnerima poslužila kao inspiracija. Njene neobične fotomontaže inkorporiraju modne kreacije u sama umetnička dela, tako da slika postaje pozadina modelu sa piste. Tako nam postaje očigledno čime su se i u kojoj meri inspirisali kreatori modnih kuća Prada, Rodarte, Dolce & Gabbana i drugih.

Od motiva čuvenih slika naštampanih na tkanine, do poigravanja sa koloritom ili teksturom koja podseća na poteze slikarske četkice, moda nikad nije glasnije vikala: Ja sam umetnost!

Uživajte:

René Magritte kao muza; Foto: asamuse.com 
Lucas Cranach kao muza; Foto: asamuse.com 
Giorgio di Chirico kao muza; Foto: asamuse.com 
René Magritte kao muza; Foto: asamuse.com 
Thomas Ruff kao muza; Foto: asamuse.com 
Andy Warhol kao muza; Foto: asamuse.com 
Fred Tomaselli kao muza; Foto: asamuse.com 
William Edmonds kao muza; Foto: asamuse.com 
Gary Hume kao muza; Foto: asamuse.com
The Wallace Collection kao muza ; Foto: asamuse.com
Matthieu Bourel kao muza; Foto: asamuse.com

Ako se vratimo na početak priče, i setimo da je i ono što mi nosimo neka verzija onoga što vidimo na pisti, setićemo se da i naša odeća ima u sebi nešto malo Van Goga, Endija Vorhola i drugih umetnika koje volimo.

Izvor fotografija: asamuse.com