Dan kada je čovek pobedio mašinu

Sa jedna strane taj izum, a sa druge mi, ljudi. Zamislite sukob mašine i čoveka. Ko bi bio bolji? Naravno, mi sebi nikada nećemo priznati da može da nas pobedi nešto što je zaživelo čovekovim mukotrpnim radom.

Vratimo se u 1996. godinu, na događaj o kome je brujao čitav svet, a desio se na današnji dan.

Tadašnji najbolji šahista sveta Geri Kasparov nalazio se pred najvećim izazovom u karijeri. Po njegovim rečima, neposredno pre susreta, nije se plašio mašine i pristao je da odmeri snage sa Deep blue-om, američkog prizvođača IBM-a.

Milioni ljudi bili su prikovani uz TV ekrane ne želeći da propuste ovaj, za čovečanstvo, veliki trenutak (ili je to bilo kvazi putovanje na Mesec).

kasparov
inf.ufrgs.br

Posle dva sata napetog duela, šest rundi i skoro 40 poteza, što je svakako bilo iznad očekivanja poznavalaca ove igre, Kasparov je uspeo da  savlada kompjuter i tako po ko zna koji put uđe u istoriju šaha.

Mnogi svetski mediji još uvek vode “rat” ko će bolje da anilizira ovaj čuveni meč, te ga na taj način ponovo stavljaju u žiži javnosti, sa akcentom da je ljudska inteligencija ovim činom superiornija od tehnološke.

Naslovna fotografija: calliopeeteuterpe.fr