Novogodišnju rasvetu zasenili su znaci ljubavi

0
1013
Novogodišnju rasvetu zasenili su znaci ljubavi

– Poštovani gledaoci,

Nalazimo se u centru Beograda i sa lica mesta vam prenosimo prvu i jedinu zvaničnu posetu Februara u ovoj godini. Novogodišnji praznici su daleko iza nas, ali to ne znači da poštovanom gostu treba da uskratimo doživljaj zimske čarolije. Kao i svi dobri domaćini, potrudili smo se da već postojeću gradsku dekoraciju upotpunimo februarskim duhom, te smo joj dodali elemente februarskog praznika. Kao što možete videti, na gotovo svakom izlogu se vijore srca i detalji koji ukazuju da nam se bliži, za mnoge omiljeni praznik, Dan zaljubljenih. Prošetaćemo ulicama glavnog grada i javljamo se sa novim informacijama.

Studio.

– Kolega, hvala na ovom izveštaju.

Kao što ste mogli da čujete, bliži nam se praznik koji slavi ljubav.

Foto: stocksnap.io

Dan zaljubljenih, odnosno Dan Svetog Valentina, je praznik koji se proslavlja 14. februara svake godine i obeležava ga veliki broj ljudi širom sveta. Dan zaljubljenih je danas sekularan, a izvorno je praznik protestantske i rimokatoličke crkve.

Dan Svetog Valentina je prvi put sa romantičnom ljubavlju povezan u četrnaestom veku. Do petnaestog veka ova praksa je prerasla u to da zaljubljeni svoju ljubav iskazuju cvećem, slatkišima i čestitkama. Savremena obeležja Dana zaljubljenih su crveni srcoliki pokloni, golubice i igračke ili figure u obliku Kupidona.

Sem zapadnih, ovaj dan obeležava i pravoslavna crkva, ali pola godine kasnije, 12. avgusta. Svetac kojeg pravoslavci slave 14. februara po gregorijanskom, odnosno 1. po julijanskom kalendaru, jeste Sveti Trifun, zaštitnik vinove loze, te vinogradarstva i vina. Taj praznik se naziva Trivundan.

Iz priloga koji sledi saznaćete da li naši sugrađani proslavljaju Dan zaljubljenih.

Reporter: Izvinite, dobar dan. Da li Vi proslavljate Dan zaljubljenih?

M: Mislim da se pretvorio u trivijalnost i da je poprimio formu mamca za potrošačko društvo.

Reporter: Izvinite, da li Vi proslavljate Dan zaljubljenih:

N: Četrnaestog februara je Sveti Trifun i mi svake godine uz vince njega proslavimo.

M: Složiću se, i meni je prva asocijacija na 14. februar – Sveti Trifun.

Reporter: Dobar dan, da li Vi proslavljate Dan zaljubljenih?

A: Svaki dan je Dan zaljubljenih, ne vidim poentu u tom jednom danu.

oliveraptica.rs

– Čuli ste dragi gledaoci, a mi ćemo se složiti sa poslednjom sagovornicom.

Ljubav je sila koja pokreće svet. Ukoliko ste srećni i imate priliku da sa nekim delite ljubav, svaki dan će vam biti Dan zaljubljenih. Ljubav daje smisao svemu što radite i čini život raskošnim. Ne bojte se da pokažete ljubav i ljubav će vam uzvratiti.

Možda trenutno niste u emotivnoj vezi, ali to ne znači da ljubav koju nosite u sebi ne treba da delite sa porodicom, prijateljima, da ljubav bude esencija vaših hobija, interesovanja ili posla.

I ne tragajte za drugom polovinom, jer ni vi niste polovina. Rastite i gradite se u celinu, a onda ćete pronaći drugu celinu sa kojom ćete stvarati čuda.

Umetnik je jednom rekao – Ljubav je zakon, stoga ćemo i mi ovu emisiju završiti uz pesmu Jure Stublića i grupe Film. Uživajte.

Hvala na pažnji.

Izvor naslovne fotografije: Stock Photos, Daily