Norveški Kasparov – Magnus Carlsen

On je treći najmlađi šahista ikada koji je stekao titulu velemajstora. Pobedom nad Sergejom Karjakinom, na svoj 26. rođendan, postao je prvak sveta po treći put. Ovo je priča o Magnusu Karlsenu.

Rođen je 30. novembra 1990. godine u malom gradu Tensbergu u okrugu Vestfold na jugoistoku Norveške. Ljubav prema šahu nasledio je od oca Henrika, iako ga u početku ta igra nije previše interesovala. Kao dečak najviše je voleo da uči geografiju. Pamtio je države, zastave, glavne gradove pa čak i populaciju i površinu svake zemlje.

Gledajući kako njegova starija sestra Elen igra protiv tate krenuo je više da se interesuje za igru. Počeo je da čita knjige o šahu i vežbao je tako što je igrao sam protiv sebe satima. Prvi veliki turnir na kom je učestvovao bilo je prvenstvo Norveške 1999. godine.

Magnus sa svojom porodicom (s leva na desno: otac Henrik, sestre Signe, Ingrid i Elen i majka Sigrun)/en.chessbase.com

Posle toga počeo je saradnju sa norveškim velemajstorom Simonom Agdeštajnom. On ga je upoznao sa svojim tadašnjim štićenikom Tjornbornom Ringdalom Hansenom i insistirao da njih dvojica imaju posebne treninge jedan protiv drugog svake nedelje, prepoznajući njihov raskošan talenat u ranoj fazi detinjstva. Dobivši status internacionalnog profesionalca, nakon završetka osnovne škole, godinu dana proveo je igrajući turnire po Evropi. Te 2003. godine na prvenstvu Evrope za dečake uzrasta do 12 godina osvaja treće mesto.

Magnus Carlsen
magnuscarlsen.com

Naredna godina bila je ključna jer je mladi Magnus od vunderkinda postao velemajstor. Na turniru u gradu Vajk an Zen odneo je pobedu u svojoj grupi osvojivši 10,5 od mogućih 13 bodova pritom izgubivši samo jednu partiju čime je stekao svoju prvu velemajstorsku normu od 2702 poena. Pažnju svetske šahovske javnosti skrenuo je na sebe kada je na turniru u brzopoteznom sahu u Rejkjaviku pobedio čuvenog Anatolija Karpova, bivšeg svetskog prvaka. Vašington post ga je zbog inovacija koje je uveo u igru nazvao ,,šahovskim Mocartom“, a ubrzo je usledilo i sponzorstvo od ni manje ni više nego Majkrosofta. Zvezda je rođena.

Njegovu igru u to vreme odlikovao je rizik i hazarderski potezi žrtvovanja figura zarad pobede. To mu je donosilo dobre rezultate na turnirima nižeg ranga međutim protiv svetske šahovske elite to nije prolazilo. Karlsen je zato promenio svoju taktiku i počeo je igrati raznovrsnije. On insistira da partiju uvek otvori na drugačiji način, prednost stiče najčešće na središnjici a njegovu završnicu, poznatiju kao ,,Karlsenov efekat“, mnogi velemajstori smatraju najboljom u istoriji ove igre

Gari Kasparov, koji ga je trenirao u periodu između 2009. i 2010. godine, je njegov stil igre opisao kao pozicioni, sličan onom koji su praktikovali velemajstori poput Vasilija Smislova, Anatolija Karpova i Hosea Raula Kapablanke.

,,Karlsen je mešavina Karpova i Fišera. Kada nađe poziciju koja mu odgovara ne pušta je poput buldoga. To je iscrpljujuće za njegove protivnike.“ – GARI KASPAROV

Sa svojih 19 godina postao je najmlađi svetski broj jedan ikada. Već 2011. godine bio je blizu rekorda Garija Kasparova od 2851 poena iz 1999. godine, da bi već naredne godine, svojom trećom titulom na prvenstvu Londona, taj rekord i definitivno oborio.

Norveški velemajstor je znao da je svetski tron blizu. Na turniru kandidata 2013. godine rutinski je odneo pobedu i stekao šansu da izazove tadašnjeg svetskog šampiona Višvanatana Ananda. Meč se odigrao u Anandovom rodnom gradu Čenaju u Indiji. Pobedom od 6,5 – 3,5 Magnus je ostvario svoj dečački san ali tu nije bio kraj.

Magnus Carlsen
(slavlje posle osvajanja titule prvaka sveta 2013. godine)/chess-news.ru

Rešen da zacementira svoje mesto među velikanima ovog sporta nastavio je da se takmiči na turnirima na kojima objektivno i nije morao sa ciljem da dodatno poveća svoj bodovni saldo na listi FIDE. U maju 2014. godine taj rekord je iznosio 2881 poen. Te godine je takođe osvojio titulu svetskog prvaka u rapidnom i blic šahu (dve varijacije brzopoteznog šaha) i uspešno je odbranio naslov šampiona sveta u revanšu finala iz 2013. godine. Time je postao prvi igrač u istoriji koji je u isto vreme svetski prvak u sve tri vremenske kategorije FIDE (Svetska šahovska federacija).

U međuvremenu Karlsen je uživao u čarima koje donosi status zvezde i svetskog broja jedan. Izveo je početni udarac na utakmici Real Madrida, igrao vremenski ograničenu simultanku vezanih očiju, matirao Bila Gejtsa za 71 sekund u devet poteza na norveškoj nacionalnoj televiziji i postao zaštitno lice brenda G-Star Raw zajedno sa Liv Tajler i Lili Kol. Zbog svog izgleda u svetskim medijima dobio je nadimak ,,šahovski Džastin Biber“.

Magnus Carlsen and Liv Tyler
static01.nyt.com

Pored šaha on se bavi i preduzetništvom. Naime 2013. godine osnovao je svoju kompaniju ,,Play Magnus AS“, čiji je glavni proizvod aplikacija za pametne telefone putem koje korisnici mogu da igraju protiv mašine u kojoj su kombinacije svih snimljenih Magnusovih partija od njegove desete godine. Kao počasni predsednik američke šahovske fondacije prikupio je više od milion dolara pomoći za razvoj ovog sporta u Sjedinjenim Državama.

(U prijateljskoj partiji protiv Lorana Frezinea)

Usledio je period nešto lošijih rezultata koji je kulminirao na evropskom timskom prvenstvu novembra 2015. godine. Stručnjaci kao da su jedva čekali prvo posrtanje da bi se naslađivali a neke greške sa tog turnira nazivali su početničkim. Naravno, kako to obično biva, svi su mislili da je to to što se tiče slavom ponesenog Karlsena, ali šampioni su najbolji kada je najpotrebnije. U finalu svetskog šampionata ove godine posle 12 dugih partija i dodatnog ,,šahovskog ruleta“, ponovo je pobedio i pokazao klasu. Bio je to neizvestan meč a Karjakin dostojan protivnik međutim kada je na kraju regularnog meča bilo 6:6 nije bilo dileme ko će odneti pobedu u brzopoteznom šahu, s obzirom da je i u toj kategoriji Karlsen svetski šampion.

Carlsen Quote
chessmastery.co.uk

Devojku nema jer kako kaže ,,ne stiže od putovanja i obaveza oko takmičenja“, iako je 2013. godine bio na listi najseksipilnijih muškaraca magazina Kosmopoliten. Nije završio fakultet, što njegovim roditeljima posebno smeta, a nema ni vozačku dozvolu jer ga mrzi da uči testove. Veliki je zaljubljenik u fitnes a važi i za dobrog skijaša mada je po prirodi prilično lenja osoba, kako sam tvrdi.

Nema određeni muzički ukus i ne voli da čita knjige a gledanje serija i igranje igrica je smanjio. Veliki je obožavatelj Real Madrida i fudbala uopšte a u Oslu čak i igra u jednom amaterskom fudblaskom klubu. Tvrdi da ima čudan smisao za humor koji njegovi prijatelji najčešće ne shvataju. Upitan da li je ikada imao buntovničku fazu rekao je: ,,Više puta sam pokušao da pustim bradu ali mi nije uspevalo uopšte. Što se tiče pirsinga i tetovaža mislim da imam previše samopoštovanja da bih radio takve stvari.“

Naslovna fotografija: www.echecs-x.com