Naučite engleski jezik uz pomoć YouTube animacija

0
1089

Želite da naučite engleski jezik i njegovu gramatiku perfektno? No, dosta vam je klasičnih kurseva? Velikih grupa, sitno ispisanih knjiga i radnih svezaka? Želeli biste nešto u čemu ćete podjednako uživati kao kada gledate zanimljiv film? Nešto što će biti “prijateljski nastrojeno” prema vašem nedostatku strpljenja? Jedan mladi entuzijasta ima rešenje za vas!

On je Ivan Stanojević, dvadesetdevetogodišnjak rođen u Beogradu, po struci profesor engleskog jezika. Svoje znanje prenosio je kako u raznim školama, tako i putem interneta. Trenutno živi u Kuvajtu i poslednje tri godine predaje pripremni engleski jednom američkom fakultetu.

Međutim, iako je sve ovo veoma imresivno, postoji jedan veći razlog zbog kojeg smo poželeli da stupimo u kontakt sa ovim mladim čovekom. Boraveći na internetu jednom prilikom naleteli smo na zanimljiv YouTube kanal, posvećen engleskoj gramatici, ali pripremljen na tako poseban i zanimljiv način, da bi, sigurni smo, privukao i one koji se mnogo i ne interesuju za ovu tematiku. A iza njega stoji upravo Ivan.

U pitanju su zanimljive, keči ali i potpuno profesionalne animacije putem kojih Ivan postupno objašnjava isključivo gramatiku engleskog jezika, jer kako kaže – “jezik bez gramatike samo je tupi mač koji i dalje radi, samo ne baš najbolje.”

Zanimljivo je napomenuti da je isključivo on autor čitavog koncepta i sadržaja kanala, te tako crta, animira, daje glasove, ali i osmišljava lekcije.

S obzirom da Srbija poprilično zaostaje za svetom kada su u pitanju online aktivnosti i poslovi, zanimalo nas je kako je došao do ideje da pokrene ovaj projekat. Krajnje profesionalan i prijateljski nastrojen, Ivan je odmah pristao da nam otkrije sve detalje:

Predavanje engleskog je moj posao, ali, i sad ne bih želeo da zvučim patetično, je i moja strast. To znam jer sam uhvatio sebe da pomno razmišljam o tehnikama predavanja i svemu vezanom za posao u slobodno vreme. Hteo sam da ostavim neki trag u svojoj profesiji, da pomognem ljudima, ali i samom sebi, da mi predavanja budu zanimljivija i da ljudima besplatno pružim znanje engleskog.

Sjajno! Kaži nam sada kome je sve namenjen tvoj YouTube kanal?

Namenjen je svakom ko želi da popravi svoje znanje gramatike engleskog jezika. Videi koji pravim su animirani, imaju naraciju i crteže, što odgovara i mlađim, a i starijim učenicima, jer čak i stariji učenici bi radije gledali nešto što liči na crtani nego video nepoznatog profesora koji objašnjava gramatiku. Imam i posebnu kategoriju videa za kolege, gde im dajem ideje za nove aktivnosti koje mogu da rade sa učenicima tokom časova.

Koliko ti vremena treba da napraviš jedan klip?

Puno, pogotovo što to radim u slobodno vreme. Idealno mi treba sedam dana – dok napišem tekst za video, snimim glas, nacrtam sve, editujem i izanimiram. Ide sporo, ali vredi.

Da li ti neko/nešto služi kao inspiracija za animacije koje praviš?

Kao likove u videima koristim sebe, svoje roditelje, brata i porodičnu mačku. ? To im daje neki lični detalj, mada to gledaoci uglavnom ne znaju jer ne spominjem to u samim videima. A za sam materijal, tojest temu videa, inspiraciju vučem iz gramatičkih problema koje moji gledaoci imaju. Oni u komentarima ispod videa napišu šta bi hteli da vide i ja napravim video na tu temu.

Animirana porodica Stanojević

Da li jezik (u ovom slučaju konkretno engleski) uz pomoć kreativnog učenja ove vrste može da se savlada potpuno jednako kao i putem nekog kursa?

To najviše zavisi od osobe. Nekome je prijatnije da ide na kurs, gde je okružen ljudima koji su jednakog nivoa znanja, neko može da savlada jezik praćenjem serija i slušanjem muzike. Ono što je sigurno je da YouTube kanali poput mog i mnogi drugi su tu sa razlogom – zato što nekom to pomaže. Moj je specijalizovan za gramatiku, jer je jezik bez gramatike samo tupi mač koji i dalje radi, samo ne baš najbolje. Ima dosta kanala koji se bave samo frazama i izgovaranjem reči, i svi su korisni.

Sve je više mladih koji se radije odlučuju za online poslovanje umesto tradicionalnog zapošljavanja. Da li danas može da se “živi” od YouTube-a?

Naravno, zato i postoji pregršt YouTube kanala. Ima mnogo načina da se zaradi preko YouTube-a, ponajmanje od samog YouTube-a, već reklamiranjem određenih proizvoda na svom kanalu, prodavanjem svoje robe. Sve zavisi od toga koliko je sadržaj vašeg kanala kvalitetan i šta vam je cilj da izvučete iz toga.

Moj brat je osnovao ceo YouTube kanal na tu temu: Bojan Stanojević

Da li te je ovo poslovno iskustvo naučilo nečem novom što bi rado preneo budućim “Jutjuberima”, preduzetnicima, inovatorima…?

Ja sam tek na početku svoje YouTube karijere, ali jedna stvar koju sam naučio do sada je da ako čovek ima neku ideju, san, imperativ je da u tome bude istrajan. U toj istrajnosti stvarno pomaže imati ljude koji veruju u tebe i pomažu ti, bila to porodica, prijatelji, potpuni neznanci sa Tviter zajednice Srbije u mom slučaju. Bilo kakva podrška može da bude jak vetar u leđa.

Za kraj, kaži nam šta za tebe predstavlja dobar vajb? 🙂

Vajb je meni jako bitna stvar. Lično, povezujem ga sa ljudima. Svaka osoba zrači nekim vajbom, koji dosta govori o čoveku. Najbitnija stvar mi je da se poklope vajbovi, sve ostalo, mesto gde ste, muzika koja piči, manje je bitno.