Neta vratila Evroviziju u Izrael, Srbija na 19. mestu

Harizmatična Neta Barzilai iz Izraela je pobednica 63. izbora za Pesmu Evrovizije, održanog u Portugalu. Simpatičnom numerom Toy osvojila je srca glasača i tako svojoj zemlji donela četvrtu pobedu na ovom prestižnom muzičkom takmičenju. Grupa Balkanika zauzela je 19. mesto.

Apsolutno zasluženo, i prilično ubedljivo, izraelska predstavnica Neta je trijumfovala na Pesmi Evrovizije i posle tačno 20 godina, od nastupa čuvene Dane International, vratila ovo muzičko takmičenje u svoju zemlju. S obzirom da je dugo važila za favorita ovakav ishod nije preveliko iznenađenje, koliko i činjenica da je njen prvi konkurent, Eleni Foureira sa Kipra, imala čak 93 boda manje, iako je par dana pred takmičenje važila za prvog favorita kladionicama.

Finale su obeležili sjajni scenski nastupi, puno pirotehnike, konfeta i jedan upad na scenu. Naime, u toku nastupa britanske predstavnice SuRie, mladić koji se na internetu predstavlja kao Dr. A.C. (Dr. Activism), je oteo mikrofon i poslao određene poruke pre nego što ga je obezbeđenje uhvatilo. I pored toga, Suri je profesionalno privela svoj nastup kraju, čak i ne traživši da nastupa ponovo, iako su joj organizatori to predložili.

Na ovogodišnjem takmičenju našao se i povratnik. Aleksandar Ribak, norveški pevač koji je 2009. godine pobedio numerom Fairytale, ovoga puta je nije oduševio i samo je uspeo da pokvari sve dobro što je uradio pre devet godina.

Kounstantin Bouki, kako se navodno zove napadač, je prema pisanjima Mirora u svom obraćanju između ostalog spominjao „naciste u britanskim medijima“ i tražio slobodu. (Foto: news.lee.net)

Srpski predstavnici Sanja Ilić i grupa Balkanika zauzeli su 19. mesto sa 113 poena. Od dolaska u Lisabon, Sanja je odbijao da učestvuje u većini promotivnih stvari vezanih za Evroviziju, već se usredsredio na probe i doterivanje sitnica. Odluku da ne bude na bini i svoje mesto prepusti Ivi Banićević je, pred odlazak u Portugal, obrazložio rečenicom „samo da bude fenomenalan nastup“. Nastup i jeste bio upečatljiv, ali čini se da je sva dreka koja se podigla posle Beovizije bila uzalud, jer su svi strani mediji mahom imali samo kritike na račun naše pesme, gde su u bezobrazluku prednjačili Englezi.

Ono što Srbija i RTS mogu da nauče od Izraela je način izbora predstavnika. Neta nije slučajno otišla na Evroviziju. Ona je u Izraelu učestvovala u višemesečnom šou-programu, gde je umalo ispala u prvom krugu takmičenja, i gde je morala da se izdvoji u moru drugih takmičara sa svojim luper uređajem i karakterističnim izgledom. Da li Srbija može da organizuje takvo takmičenje i pošalje predstavnika koji je van svakog šablona po originalnosti, saznaćemo naredne godine.