Naša prva ljubav – Darko Rundek

Prepoznatljiv zvuk, osećaj koji dopire do suštine svakog čoveka, ovozemljaski glas upotpunjen pravim ritmom i buntom, otelotvoren je u velikom umetniku – Darku Rundeku i njegovom bendu Rundek Cargo Trio.

Kako najaviti i pisati o čoveku koji svojom muzikom i pesmama  daruje osećaj potpunosti, ujedinjenosti, celovitosti dok raspršeni plutate kosmosom? Koji ume da naježi, ponese vas daleko gore i vrtoglavom brzinom nežno vrati na tlo, sećajuci na neka davno zaboravljena vremena koja su još uvek živa samo u njemu i njegovim delima?

archive.rockpaperscissors.biz

Počećemo nekim opštepoznatim činjenicama.

Hrvatski muzičar, pesnik, reditelj i glumac, muzičku karijeru započeo je sedamdesetih godina kao pevač i gitarista. Godine 1979. sa Ozrenom Štiglićem i Srđanom Saherom osniva jugoslovenski bend “Haustor” koji je opstao sve do 1990. godine. Već na samom početku, za Radio Zagreb snimili su dva hita, od kojih jedan postaje vanvremenski  – “Moja prva ljubav”, inspirisan pripovetkom Irvina Šoa “Devojke u letnjim haljinama”. Spoj Rundeka i Sahera na tadašnjoj sceni donosi nešto sasvim novo i autentično što odoleva pritisku vremena i komercijale. Darko Rundek pristupa muzici raznoliko, teatralno, dok Srđan Saher prenosi svoje iskustvo u stranoj i domaćoj etno muzici. Nakon toga, nižu se hitovi poput Saherovih “Mijenjam se” i “Radio”, te Rundekovih, pomalo mističnih, “Duhovi” i “Lice”.

pinterest.com

Njihova ploča “Treći svijet” objedinjuje rege, latinoamerički folklor i finu pop strukturu. U tom periodu, Darko Rundek je inspirisan biblijskim simbolima i stripovima Huga Prata.
Album “Bolero” donosi mnoge hitove poput: “Ena”, “Šejn”, Take the Money and Run”. Nažalost, planirani, neobavljeni album “Dovitljivi mali čudaci” pokazao se dosta nesigurnim za članove benda, te grupa Haustor prestaje sa radom.

tumblr.com

Početkom 1997. godine, Rundek je objavio samostalnu ploču “Apokalipso” koja je još uvek nalikovala stilu “Haustora”. Naslovna pesma je muzička tema predstave ITD koju je režirala supruga Darka Rundeka, Sandra Hržić. Godine 2000. izlazi drugi solo album, koji na prvo slušanje odudara od prvog – “U širokom svijetu”. U njemu je obuhvaćen veliki broj žanrova, od obrade “Ay Carmela”, pesme iz Španskog građanskog rata, “Uspomena” koja je delom na francuskom jeziku, do “Ljubav ne trzi”.

Dve godine kasnije izlazi album “Ruke”, koji dobija odlične kritike i pohvale, te u proleće 2003. nastaje bend Rundek Cargo Orkestar.

Neki od hitova su posebno inspirisani, pa tako “Sejmeni” svoje nadahnuće imaju u filmu “Vatrene ulice”, Valtera Hila iz 1984.godine.

gramunion.com, trusty.hr

Raznolikost i um bez granica svakako karakteriše Darka Rundeka.

U jednom od intervjua, on kaže: “Mi glazbom i pjesmom pokušavamo izraziti doživljaj vlastite situacije, poigravamo se s njom i istražujemo mjesta na kojima se prepoznaje nešto univerzalno. Tu su se razni jezici pojavili sami od sebe, valjda zato što su svakodnevno prisutni u mom životu. Mene su formirali Hrvatska i Jugoslavija, i to se sigurno osjeća u pjesmama, ali se obraćam publici koja živi u svijetu lako propusnih granica, vodeći bend čiji članovi nose putovnice šest nacija, a neki i po dvije. Svijet se brzo mijenja…”

Svakako da je multinacionalan uticaj vidljiv. Prisutno je zvukovno flertovanje sa francuskim šansonama, dosta romskih uticaja i drugih etno elemenata. Same pesme nisu jednoslojne, već tako brižljivo stvarane da se prilkom svakog slušanja pred nama otvara nešto novo. Ljušti se sloj po sloj, ali se ne dolazi ni do čega – već do svega. Verovatno je to jedan od razloga zašto su sve pesme tako magične i koje uvlače, kako stariju, tako i mlađu generaciju u jedinstveni svet. Jedan od mostova ka našoj lepoj Jugoslaviji i sasvim drugom vremenu i generacijama koje su znale na pravi način da pokažu hrabrost, bunt i borbu.

Lično, vidim portret, poteze četkica koje slikaju mladog Darka Rundeka, sposobnog, talentovanog, gladnog znanja i novih iskustava. Osobu magičnog glasa i četkicu koja, kako slika prelaz u vremešne godine, otkriva potpuno novi lik, novu mladost protkanu iskustvom, mudrošću i nikad zaboravljenom emocijom. Imamo portret zrelog, prelepog umetnika, bistrih i inteligentnih očiju sa zagonetnim osmehom na usnama, te jedan um koji zna sve tajne nama nepojmljivih osećaja. Umetnik vredan te titule. Dobrotvor koji želi da nam prenese najvrednije stvari svojom muzikom.

“Ljubav je vasionska sila, nešto kao gravitacija. Što čistije osećamo tu vibraciju bliži smo stvoritelju.” – kaže Darko Rundek i svakako to prenosi svima nama. Zaista, najprefinjenije miluje naše ušne školjke.

Ukoliko želite da da prisustvujete magiji u svom čistom činu i milozvučnom obliku, te da se kasnije povežete sa predočenim, posetite koncert Darka Rundeka na Tašmajdanu, 15. juna. Srce će zakucati brže, bićete nadahnuti i osetićete nešto što davno niste – želju, bunt i ljubav.

“A pogledaj što sam našao
prevrćući raj i pakao
divlje kose, tamna oka dva
cvijet bez korijena, ples je sve što zna

Tko te k’ meni poslao
da mi anđelima kvariš posao?”

Naslovna fotografija: eventim.rs

1 KOMENTAR

  1. Aman!
    “Nažalost, album “Dovitljivi mali čudaci” nije se pokazao uspešnim i grupa “Haustor” prestaje sa radom.”

    Ovaj album nikada nije ni snimljen ni objavljen – preostali članovi benda su jedno vreme radili na demo-snimcima za ovaj album 1990, a onda odustali i razišli se.

    Dajte malo proveravajte informacije.