Najslađi dan – Međunarodni dan Čizkejka

Danas je najukusniji i najkremastiji dan – Međunarodni dan čizkejka. Svaki 30. jun idealan je za isprobavanje i uživanje u najukusnijim čizkejkovima!

Kolače i sir obožavaju mnogi. Međutim, kada se ove dve slasne stvari ujedine, obožavanje se penje na nivo slatkog božanstva. Sudeći po njegovom najranijem pominjanju u knjizi o umetnosti pravljenja čizkejka, od autora doktora Aegimusa, veruje se da je ovaj poznati kolač nastao u staroj Grčkoj. Od tada se recepti za čizkejk prenose generacijama i dopiru do mnogobrojnih kultura.

Foto: lanascooking.com

Iako tačno poreklo čizkejka nije poznato, ono se može pratiti još od antičke Grčke. Tadašnji recept sastojao se samo od najosnovnijih sastojaka kao što su sir, brašno i med. Kao zanimljivost stoji da su se čizjekom hranili grčki sportisti na Olimpijskim igarama 776. p.n.e. Tek kada su Rimljani osvojili staru Grčku, u recept su ubačena jaja i uveden je pravilan način pečenja.

Kako je vreme prolazilo, recept je modifikovan nekoliko puta, a sve kako bi se dobio savršeni odnos glatke i kremaste konzistencije, što je dovelo do američkog čizkejka koji svi prepoznajemo.

Jednoga dana 1872 godine, njujorški mlekar Vilijam Lorens, pokušavajući da dobije francuski Nefšatel sir, neočekivano je napravio prvi krem sir. Ovo je bila priča o sreći, jer je krem sir je postao toliko popularan i potražnja je postala tolika da je pakovan i distribuiran u sve lokalne prodavnice u okolini. Krem sir je kasnije postao neizostavan deo svakog čizkejka.

Kako je vreme prolazilo, imigrantu Arnoldu Rubenu iz Nemačke, koji je živeo u Njujorku, jednom prilikom su poslužili čizkejk na događaju kojem je prisustvovao. Arnold je bio toliko fasciniran i zaintrigiran isprobanim desertom i odlučio je da eksperimentiše sa receptom dok nije smislio ono što danas zovemo njujorški čizkejk.

Popularnost njujorškog čizkejka je toliko porasla da su različiti gradovi smislili svoje verzije, pa smo dobili čikaški čizkejk, čizkejk iz Pensilvanije… Ovaj kolač postao je toliko važan deo američke kulture, pa je 1985. odlučeno da se svakog 30. jula obeležava Međunarodni dan čizkejka.

Foto: oetker.rs

Tokom godina nastale su i mnoge regionalne varijacije čizkejka koje možete probati u italijanskim, ruskim, nemačkim, poljskim ili francuskim pekarama širom sveta

Iako bogat i složen ukus može da zavara, čizkejk je zapravo super lak za pripremu. Počastite sebe, svoje prijatelje i porodicu domaćim čizkejkom koji je tek izašao iz rerne. Sa mogućnošću odabira beskrajnog niza preliva, ukrasa, začina i ukusa, vaša kreacija će sigurno biti jedinstvena.

Izvor naslovne fotografije: kingarthurbaking.com