Najpoznatija sportska himna

0
946
Najpoznatija sportska himna

Onog trenutka kada krenu prvi taktovi himne voljene zemlje, srce zaigra i osećaj je neopisiv. Reč po reč, stih po stih… još kada se tome doda neverovatna želja da iz sebe izvučeš ono najbolje i predstaviš zemlju u najboljem svetlu, onda je jedini cilj pobeda.

Himnu ne možemo gledati kao i ostale pesme. Slušamo je i volimo drugačije. To je jedina pesma koja nas uvek pogodi ili što bi naš narod rekao „ih, ’de me nađe“.

Svakako nam najviše prija kada vidimo sportiste koji je, onako zagrljeni, iz sveg glasa pevaju. Ovo je priča o stvaranju i osećaju najpoznatije sportske (fudbalske) himne. Dovoljno je samo da čujemo instrumental. Reči nisu toliko bitne. Moglo bi se reći da je ovo jedina pesma uz koju muškarci „plaču“.

Tvorac ove najvoljenije himne je Englez – Toni Briten (Tony Britten), koji i dan-danas ne sakriva oduševljenje, kada je u pitanju njegovo delo:

 “Čast mi je što sam autor ove divne melodije. Himna Lige šampiona celokupno takmičenje, ali i svaku utakmicu posebno čini lepom i zanimljivom.”, ispričao je Toni i dodao:

Toni Briten (pulse.ng)

– Muzika se reflektuje na kvalitet celokupnog događaja. Drago mi je kad vidim da pojedini igrači zapevaju tekst himne, pisan na tri jezika. Engleskom, francuskom i nemačkom. Valjda im to daje neku posebnu satisfakciju. Sve me to podseti da sam sa velikim elanom radio na ovom projektu, ne sluteći da će biti veoma slušana melodija. Meč Lige šampiona za svaki klub je veliki događaj, što opravdava i kvalitet ovog takmičenja

– Uvek kad čujem ovu melodiju na terenu, znam da je preda mnom važan meč, drugačiji od bilo kog u drugim takmičenjima, utisak je Lionela Mesija, jednog od najboljih fudbalera današnjice.

– Kada dođe meč Lige šampiona i kad izađem na teren i pred početak čujem himnu, bukvalno se naježim, reči su kapitena Pariz Sent Žarmena, Tijaga Silve.

Tekst himne:

Ce sont les meilleures équipes
Es sind die allerbesten Mannschaften
The main event

Die Meister
Die Besten
Les grandes équipes
The champions

Une grande réunion
Eine grosse sportliche Veranstaltung
The main event

Die Meister
Die Besten
Les grandes équipes
The champions

Ils sont les meilleurs
Sie sind die Besten
These are the champions

(izvor: UEFA.tv)

Naslovna fotografija: focus.de