NASA eksperiment: Astronautu boravak u svemiru izmenio gene

0
700

Nakon 342 dana u svemiru, na International Space Station-u, od 2015. do 2016. godine, astonaut Skot Keli (Scott Kelly) je oborio rekord za najdužu samostalnu svemirsku misiju koju je obavio Amerikanac. Njegova jednogodišnja misija donela je neverovatne rezultate – njen cilj bio je da pokaže kako duži boravak u svemiru utiče na Kelijev genetski kod i menja ga u poređenju s genima njegovog brata blizanca na Zemlji. Po nedavnim procenama dvojice muškaraca, čini se da Skot Keli i njegov brat Mark više nisu genetski identični, izveštava Space.com.

sputniknews.cn

Za ovu studiju bili su nametnuti posebni kriterijumi – bilo je potrebno pronaći braću blizance koji su ujedno i astronauti, pa su se Mark i Skot našli kao odlična opcija. Oni su i jedini blizanački par astronauta u istoriji.

I dok je Skot tvitovao i zabavljao se u svemirskoj stanici, Mark je ostao na Zemlji kao kontrola. Biološki uzorci uzeti iz oba subjekta pre, tokom i nakon leta u svemir pokazali su zapanjujuće razlike. Prema analizi koju je sprovela Suzan Bejli (Susan Bailey) sa Univerziteta Colorado State, Skotovi telomeri, zaštitne „kape” na krajevima hromozoma koje se skraćuju kako starimo, u svemiru su se produžile. Telomeri su, ipak, počeli da se sužavaju i vraćaju u normalu nekoliko dana po Skotovom povratku na Zemlju. Skotu je preporučena fizička aktivnost i stroga dijeta na misiji, pa to može objasniti naglo napredovanje telomera.

Ostale genetske promene zadržale su se nekoliko meseci nakon sletanja. Iako se 93% gena vratilo u normalu nakon sletanja, neki „svemirski geni” su se zadržali nakon povratka na našu planetu. Oko 7% Skotovih gena može biti dugoročno promenjeno, uključujući i gene zadužene za oporavak DNK, imuni sistem, razvitak kostiju, hipoksiju (nedostatak kiseonika u genima) i hiperkapniju (višak ugljen dioksida u krvi).

Niz faktora poput radijacije, kalorijskog deficita i nulte gravitacije doprineli su ovakvim rezultatima. NASA planira da iskoristi ove podatke za razvoj protivmera, što je ključno ukoliko planira da pošalje ljude na Mars, na putovanje koje bi trajalo tri puta duže od Skotove misije.

peaclife.ru

Naslovna fotografija: theverge.com